czarny1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Gdyby istniał multik ogarniający uczciwie od 1g, z płynną regulacją hamulca i ceną do okolicy 1000 zł, to mógłbym się zastanowić. Z tego, co wyczytałem na dziesiątkach stron - takie coś nie istnieje w świecie firmy typu Shimano / Daiwa / Abu. nie wiem czy istnieje taki multik nawet bez ograniczeń ceny... być może od grama da radę z bardzo lekką szpulą, a to dodatkowy wydatek... jak się zdecydujesz to weź pod uwagę tego: https://pl.aliexpress.com/item/1005006382577022.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailBottomMoreOtherSeller.38.6a239630or9Fzb&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=5b7e9a1c-f21a-4914-abec-0e9174fa2ffd&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:5b7e9a1c-f21a-4914-abec-0e9174fa2ffd,tpp_buckets:668%232846%238112%231997&pdp_npi=4%40dis%21PLN%211271.58%211271.58%21%21%21311.35%21311.35%21%402103879317095887071672723e0caa%2112000036971988465%21rec%21PL%211890484037%21&utparam-url=scene%3ApcDetailBottomMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A cena minus kupony może wyjść ok 1000-1100... mam taki ze szpulą roro i jestem zadowolony, ale poniżej 4-5g nie widzę sensu łowić... nawet nie mam takich przynęt:) jest szansa, że od grama dałby radę, a na 99% od 2g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 1 grama w tzw. pełnym komforcie nie ogarnie zbyt wiele multiplikatorów przy czym ten komfort dla każdego ma inne granice. W cenie do 1000 zł. proponuję poszukać abu alc bf7. Moim zdaniem najtańszy i najlepszy multiplikator w kategorii cena, osiągi, ale i tu z 1 gramem łatwo nie będzie. Tym bardziej jeśli wędkarzowi zależy na odległości. Kij jaki posiadasz to szybka węda do agresywnego podbijania. Do określonej gramatury rzecz jasna. Wersja w spinie jest równie sprężysta i tak samo szybka. Na dodatek ma troszkę małą przelotkę startową. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 (edytowane) Zgadzam się ze Sławkiem. Nawet najlepszy multik UL nie podpięty pod dobrze dobrany kij (tutaj śmiało można szukać w ofertach z Ali...) nie zrobi roboty.A tak przy okazji, mam do sprzedania wymienione ABU ALC BF7 z dodatkową lekką szpulką Momostudio Edytowane 8 Kwietnia 2024 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Dzisiaj odebrałem taki kijeczek. Oceniam realnie na 0,5-2g. Jutro sprawdzę nad wodą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Istnieje gdzieś granica dla mikro przynęt poniżej której zmagania z multiplikatorem tracą jakikolwiek praktyczny sens. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Sens zmagań polega na gonieniu króliczka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 I braku czasu na drobienie. Ja się już wybiegałem. Zapiąłem się na smycz przy budzie i najfajniejsze okonie trafiam na szczupakowe przynęty. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Bo Ty Hubercik nigdy się nie ustabilizujesz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Co mam na myśli?Na wędkę szczupakową łowisz sumy i okonie. To wędki okoniowej i sumowej nie potrzebujesz.Zostawisz sobie tylko szczupakową. Na taką białorybu nie połowisz ... ale zawsze możesz ogłuszyć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Dzisiaj odebrałem taki kijeczek. Oceniam realnie na 0,5-2g. Jutro sprawdzę nad wodą IMG_20240408_123716a.jpg IMG_20240408_123811a.jpgDaj znać , czy faktycznie 2g wobka minnow uciągnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Ktoś inny oczekuje testu nimfy 0,5g. Ty "minionka" 2g. ... zbieram dalej zamówienia OK. Jak jutro się nie rozdmucha to biere drobnicę i nad Czerniakowskie śmigam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Dzisiaj odebrałem taki kijeczek. Oceniam realnie na 0,5-2g. Jutro sprawdzę nad wodą IMG_20240408_123716a.jpg IMG_20240408_123811a.jpgA z czym Robercie go sparujesz? [emoji848] Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Wezmę Aldka BFS 22 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Tylko bez oszukiwania, żadnych agrawek i węzeł max 2 zwoje, coby wyników nie zniekształcać. I najlepiej na fluo czystym bo plecionka i żyłka piją wodę a to masę rzucaną zmienia.....To ma być fachowy, profesjonalny test. A i ciśnienie nie może być za wysokie, bo wiadomo że to na linkę naciska i wyniki fałszuje.Trzymamy kciuki za sprzęt i testera. Pz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Niestety nie spełniłem wszystkich Twoich wymagań co do parametrów testu ... sorrki Kijek + Aldebaran 22 w wersji fabrycznej + EgiMetal x4 #0.6.Oczywiście, podany na blanku zakres rzutowy można między bajki włożyć. Może przy "wypieszczonym" multiku da się zejść dołem na 0,5g. Ja nawet nie miałem takiej przynęty. Najniżej zszedłem na ok 0,7g, ale przy mojej wprawie odległości raczej marne 8-12m. Nie martwię się tym bo w praktyce raczej tak lekko nie łowię. Sensowne rzuty zaczynają się od 1,5g na ok. 15m. 2-2,5g 20-22m.Kij spokojnie obsługuje 3-4g. a dystans to ok. 25-28m. Rzuty z wyczucie główką 5g +gumka też są możliwe (spokojnie 30m)Wszystkimi prezentowanymi przynętami da się animować (oczywiście przy woblerach już się podgina, ale daje radę).Podsumowując: dłubanie okonków do 20cm da wiele frajdy, ale trzydziestaka też spokojnie ogarnie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Są w ogóle jakieś modele do skrajnego XUL, których realny cw pokrywa się z rzeczywistym? No ja nie miałem w rękach takiego seryjniaka, który miałby górę np. do 2 g i faktycznie powyżej tej masy już za bardzo by się ładował. A dolny cw to w ogóle zawsze od czapy jest. I to niezależnie, czy w spinningu, czy castingu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Dla mnie 2gr( takie lotne) to jest wszystko co potrafie komfortowo rzucać na sprzęcie który posiadam. A że łowie głownie w rzekach to te 2 gram i tak jest w ...... za lekko ze względu na prąd wody. Na stawku testowym w robocie czasem próbuje jakimiś mikrusami ryby pow...... ale kończy się zazwyczaj że taki cóś zezre karp 10kg plus i tyle go widzieli;). Podziwiam zapaleńców potrafiących dłubać ryby tak drobno, mi niestety brakuje na to fantazji, odwagi i cierpliwości. pzps. na fluo 0.0004 pewnie by poleciało dalej;) tylko nie wiem jak to zrobić bo mi się nie udaje zawiązać niczego cieńszego jak 0,16mm, bo rozwalam węzły przy zaciskaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Podać castem ul/xul 1 grama na zadowalającą odległość powtarzalnie kilkadziesiąt razy to już wyzwanie. Poniżej 1 grama to już walka. Takie jest moje zdanie. I nawet dobrze dobrany kij rewolucji nie zrobi bo jednak multiplikator, który temu podoła nie istnieje. Przynajmniej w fabrycznej specyfikacji. Co innego od 1,5 grama w górę. Tu już można się pobawić całkiem przyjemnie i odległości będą zadowalające. Zwłaszcza z wiatrem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Są w ogóle jakieś modele do skrajnego XUL, których realny cw pokrywa się z rzeczywistym? No ja nie miałem w rękach takiego seryjniaka, który miałby górę np. do 2 g i faktycznie powyżej tej masy już za bardzo by się ładował. A dolny cw to w ogóle zawsze od czapy jest. I to niezależnie, czy w spinningu, czy castingu. Pewnie, gdybyś przezbroił Favourite Blue Bird do 1.5g. w casta, spełniłby te warunki. A seryjne produkowanie takich wędek, to chyba biznesowy strzał w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zbrojeniem i wagą przelotek, można ten cel osiągnąć bez specjalnego kłopotu - tak jak to robią youtubowi celebryci, japońskiego castingu. Nie jest potrzebny włosowy blank.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 To ja poproszę o link do tych jutubuf jak to ci celebryci rzucają przynętami o masie 1 grama. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Nie znalazłem, a szukałem z kwadrans To było coś takiego, ale kilka lat temu - zblondynizowany japończyk, o manierach brytyjskiego dandy, na filmikach przedstawiał zamerykanizowanym europejczykom tudzież zjaponizowanym anglosasom, niezliczone zalety systematyki PE, przy okazji rzucając wszystkimi nieprawdopodobnie lekkimi wabiami z nieludzka japońską precyzją. Szklakiem uzbrojonym wg starego amerykańskiego systemu, w prehistorii oznaczanego dużym S albo C.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) Chyba domyślam się o kim piszesz, ale on rzucał głównie woblerkami o masie przekraczającej 2 gramy na pewno. Tak czy inaczej od 1,5 grama w dół to już trzeba uważać i mieć zestaw świetnie zgrany aby się tak bawić. A w linku całkiem ciekawe jak dla mmie porównanie dwóch alebaranow z rocznika 2016 i 2022. Aż szkoda, że nas na takie testy za bardzo nie stać. https://youtu.be/nrAud9k22aE?feature=shared Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 No to chyba znów mamy klasykę gatunku - dostawca generuje problem, po czym dostarcza nam rozwiązanie. 0.2 grama będzie kolejnym wyzwaniem.. znaczy się marzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Do dziś nie ogarniam, co jest cięższe: 2 g ołowiu, czy 2 g pierza? Bo jak spadnie na stopę kilo pierza to ścierpię, ale jak spadnie kilo ołowiu, to będę cierpiał. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi