Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Z JDM  począwszy od Major Crafta  do Shimano Cardiff Native ...Tenryu Rayz ..Smith.

Te ostatnie to już raczej furmanka pieniedzy.

Oczywiście poruszamy się w tematach BFS (lub power BFS ,bo już i taka terminologia funkcjonuje)

Edytowane przez skius

Z JDM  począwszy od Major Crafta  do Shimano Cardiff Native ...Tenryu Rayz ..Smith.

Te ostatnie to już raczej furmanka pieniedzy.

Oczywiście poruszamy się w tematach BFS (lub power BFS ,bo już i taka terminologia funkcjonuje)

A jakieś konkretne modele? 

Czy są jakieś krótkie casty jdm do ok 1,9m do ok ~5g c.w. bardzo szybkie i czułe typowo do podbicia?

Ja używam Major crafta speedstyle do 7g, dokładnie model SSC-64UL/BF, szybka wędka, ale przy takiej charakterystyce ciężko będzie zejść bardzo nisko z gramaturą, moja startuje od 3g, niżej wędka bardzo słabo ładuje przynęty. Nie bez powodu większość ul to miękkie kije.

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Czy są jakieś krótkie casty jdm do ok 1,9m do ok ~5g c.w. bardzo szybkie i czułe typowo do podbicia?

Bardzo szybki i czuły ... To akurat kwestia bardzo subiektywne.Japońskich krótkich nie miałem poza. Z chińczyków turinoya proflex na przykład. Ze 2 czy 3 kije od kyorim z tym, że te droższe. A z blanków to już wybór konkret. Jak budzsrt otwarty to wybór szeroki.

• Like 1

Subiektywnie... Chodzi o taką czułość żeby można było odróżnić uderzenie w kamyk od rośliny i od brania. Na krótkim dystansie na głębokości do 1,5m. Ot zwykła rzeczka nizinna. Im mniejsza koncentracja przy tym żeby wyczuć tym lepiej. Teraz moje wymyślunki: Fajnie by było gdyby blank był bardzo sprężysty szybki... To ma być zabawa holem sportowych okoni i żeby był krótki żeby móc łatwo podać przynętę jedną ręką różnymi technikami i w komforcie. Najlepiej jeszcze jednak ubrany w torzite. Budżet powiedzmy ~1200zł ale dość elastyczny 

Edytowane przez Pescador de caña

Myślę że 4-5g ale żeby chociaż szpagatowo tymi 2g masy całkowitej machnął. 

Zapomniałem dodać że najlepiej w dwuskładzie.

Może macie już właśnie sprawdzone w tym temacie badyle? Może źle to sobie wyobrażam? Może to nie musi być jakiś super szybki sprężysty blank żeby był fun? 

(...)To ma być zabawa holem sportowych okoni i żeby był krótki żeby móc łatwo podać przynętę jedną ręką różnymi technikami i w komforcie. Najlepiej jeszcze jednak ubrany w torzite. Budżet powiedzmy ~1200zł ale dość elastyczny 

Napisz do https://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/. On potrafi coś takiego zrobić.

Może macie już właśnie sprawdzone w tym temacie badyle? Może źle to sobie wyobrażam? Może to nie musi być jakiś super szybki sprężysty blank żeby był fun? 

Z chińczyków kyorim foggy stream, z seryjnej  Japonii nie miałem kija w tej długości. Blankowo to matagi. Co ciekawe fama głosi, że im starsze tym lepsze ... I rzecz jasna nasz FA, ale tutaj nie pomogę bo z ul nic nie miałem.      

Edytowane przez S.N.

Polecam Daiwa Presso AIR AGS 61LB. 2g lecą bez problemu.

• Like 1

Z chińczyków kyorim foggy stream, z seryjnej  Japonii nie miałem kija w tej długości. Blankowo to matagi. Co ciekawe fama głosi, że im starsze tym lepsze ... I rzecz jasna nasz FA, ale tutaj nie pomogę bo z ul nic nie miałem.      

https://tanispinning.pl/2021/08/29/kyorim-foggy-stream-s603ul-183m-1-5g-historia-pewnego-trouta-w-trzech-czesciach/

Znalazłem taką recenzję w której jest napisane że kij do twardych przynęt ewentualnie do jaskółki w toni. A to ma być animacja i skoczki po dnie ¯⁠\⁠_⁠(⁠ ͡⁠°⁠ ͜⁠ʖ⁠ ͡⁠°⁠)⁠_⁠/⁠¯ 

Polecam Daiwa Presso AIR AGS 61LB. 2g lecą bez problemu.

To ciekawe. Na razie oglądam komercyjny film gdzie gość łatwo podaje lekkiego jiga i twierdzi że czuje też struktury dna. Jak tam z czułością wg Ciebie? Bo rozumiem że masz ten kij?  

https://tanispinning.pl/2021/08/29/kyorim-foggy-stream-s603ul-183m-1-5g-historia-pewnego-trouta-w-trzech-czesciach/

Znalazłem taką recenzję w której jest napisane że kij do twardych przynęt ewentualnie do jaskółki w toni. A to ma być animacja i skoczki po dnie ¯⁠\⁠_⁠(⁠ ͡⁠°⁠ ͜⁠ʖ⁠ ͡⁠°⁠)⁠_⁠/⁠¯ 

Ja mam patyka w dwóch kawałkach. Ta z recenzji to inna wędka. Animacja w toni nie obciąża jakoś nadmiernie kija chyba, że nurt łeb urywa :rolleyes:

Edytowane przez S.N.

Na razie ten presso ags to jednak faworyt. Wygląda na to że jest krótki lekki ładnie ładuje ale dość szybki. Czuły do tego pokazuje ładnie opad szczytówką. Czegoś takiego właśnie szukam. Ciekawe czy suchy czy trochę jednak mięska ma. 

To ciekawe. Na razie oglądam komercyjny film gdzie gość łatwo podaje lekkiego jiga i twierdzi że czuje też struktury dna. Jak tam z czułością wg Ciebie? Bo rozumiem że masz ten kij?  

Tak mam. Czuły i gość ma trochę racji bo jak jig podskakuje po kamieniach czy większych kamyczkach to to wyczujesz ale żeby aż zaraz struktura? Ja nie odróżnię żwirku od piasku na tym kiju jak jig po nich posunie. Może za bardzo amator jestem  ;)

• 2 tygodnie później...

Miał ktoś może doświadczenie z jednym z tych modeli?:

BREADEN ROCKETMARU GRF TX-60BL

84g

182cm

2-8 lb

cw 2-6g

Daiwa Steez 641LXB-ST

92g

193cm

cw 1/32-1/4 oz

THIRTY 34 FOUR ADVANCEMENT NER 64B

90g

6’4″/193cm

( lb ): 1.0-2.3

cw 0.8-7g

CLEAR BLUE CRYSTAR 55 BF-MASTER

70g

długość 5'5"

( lb ): 0.8-2.0

cw 0.5-3g

• 3 miesiące temu...

Szukałem szukałem i wybór ostatecznie padł na Blue Crystar 63bf premier.

Ale wiecie co?... Jak dla mnie to BF do łowienia okoni zaczyna się od kija do około 15g ¯⁠\⁠_⁠༼⁠ ⁠•́⁠ ͜⁠ʖ⁠ ⁠•̀⁠ ⁠༽⁠_⁠/⁠¯