Kejkosz Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 Ja tam też nie bawię się kijki do 5g, zwykle 15 czy 20g, ale taki dobrze startujący od 3 czy 5g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 A ja myślę, że dobór gramatur, kijaszków itd. to raczej kwestia tego w jakiej wodzie się te okonie czy np. okonki łowi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 Witam Czy używa ktoś lekkiej szpuli w Curado BSF ? Jedyne co znalazłem w sieci z lekkich szpul, to szpulka Roro za 330zł. Może ktoś ma namiary na inną i tańszą szpulę (Aliexpres itp), a pozwalającej rzucać od około 1,5g masy łącznej ?...Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 U mnie woda niczego nie warunkuje, bo łowię w płytkiej zaporowce, natomiast dobór przynęty już jak najbardziej, bo żadne kondony na 1 czy 2g nie wchodzą w grę, jak już bardzo trzeba schodzić z rozmiarem przynęty to 2 calowa guma na 2g, ale zwykle 3 cale na 3g, lub 4 na 3/5g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 To ile metrów głębokości ma ta płytka zaporówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 2,5 - 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Raczej mam na myśli to że sztywniejszym mocniejszym kijem dostarczyć można sobie więcej wrażeń. Okonie 15-20cm wyjeżdżają przy nim bez zająknięcia a takie ~40cm nie mają prawa odpalić hamulca przy plecionce 0.8 PE a nawet 0.6. Wszystko idzie w amortyzacje kijem i ręką. To nie prawda że krótki siłowy hol nie daje satysfakcji i emocji. Już o dobrej kondycji ryby nie wspominając. Właśnie w tym tkwi największy ubaw. Cast cechuje się dużą kontrolą nad linką więc z tego należy korzystać. Łowiąc kijem do 5g do tego cienką plecionką gdzie hamulec musi być odkręcony cała zabawa castem się kończy. Wszystko pożera nadmiernie gnący się kij i szpula oddająca plecionkę przy odjazdach. Niewiele zostaje do zrobienia po naszej stronie. Jest taki film z bardzo trafnym tytułem https://youtu.be/KD5wShGdzuQ?si=Poe0bxS-VGZ2DvMK Łowię już drugi rok Silverado prototype 20GSILPC-762ML. Do tego stopnia mi się spodobał że po raz pierwszy odkąd łowię ryby mam tę samą wędkę w dwóch egzemplarzach. Dwa z belly boata zawsze są ze mną nad wodą: jeden pod agrafkę a drugi pod texas. Nie będę się tu rozpisywać na temat kija, ale jak ktoś jest zainteresowany to sygnalizuje: na priv można podpytać. Ten Evergreen clcc-68ml z filmu wydaje mi się jednak ciekawszy. Krótszy, sztywniejszy przez co być może jeszcze bardziej czuły. Miałem okazję łowić już starszym modelem evergreena i też petardiño. Autorowi wcale się nie dziwię radochy z łowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Tylko szybki i sztywny kij plus okonki 15 cm. albo mniej równa się mało delikatny hol, a co za tym idzie powodujący większe uszkodzenia, a nawet rozerwana pyszczka dlatego szybka dzida i okoń to moim zdaniem nie do końca dobre połączenie. Jak zawsze rozsądny kompromis jest chyba optymalnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 (edytowane) Jeżeli na sztywnym kiju ma się uszkodzić warga to i na miękkim jest to nieuniknione. Wiele zależy od tego gdzie tkwi haczyk. I nie ma co szukać usprawiedliwień: Jak ktoś chce łowić na lekko albo determinuje go do tego łowisko to niech tak łowi ale to nie ma nic do rzeczy. To dorabianie teorii. Za sobą mam dni gdzie 8-9h nad wodą i z każdego rzutu okoń. Na kilkaset ryb wyjętych może jeden ucieka z haczyka pod wpływem silnego oporu co może (a nie musi wcale) świadczyć o zerwanej wardze. Do tego jest to kropla w morzu. Idealny hol okonia polega na tym żeby nie dać mu się odwrócić w lewo w prawo a tym bardziej do tyłu. Generalnie jest to trudne a im większa ryba tym trudniejsze do zrobienia ale starajcie się właśnie tak robić. Wtedy po obu stronach będzie większe zadowolenie: szybszy hol to mniejszy stres, lepsza kondycja na powrocie Edytowane 19 Grudnia 2024 przez Pescador de caña 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micamica Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Witam zaczynam dopiero przygodę z Bfs więc rozglądam się za wędką. Nie ukrywam, że estetyka wyrobów JDM bardzo mi odpowiada i mam parę spinningów z tamtąd. Pytanie moje jest takie, celując w UL jest dużo wędek w długościach nawet poniżej 5 stóp. Czy w naszych warunkach mają one rację bytu? Pozdrawiam i przepraszam jeżeli ponowiłem temat wcześniej omawiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Mam ,polecam! Yamaga Blanks Blue Current III 53/B Edytowane 26 Stycznia przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Pewnie że mają. Kija 270cm mam na bolenia z brzegu, 250cm na szczupaka czy sandacza z brzegu, od 180 do 200cm do łowienia z łódki. Natomiast do łowienia pstrągów w małych zakrzaczonych ciurkach, mam dwie wędki, jedna ma 180cm, a druga do rzutów spod nóg to szklaczek 140cm. Ostatnio już tylko z tą krótką (140cm) chodzę za pstrągami, jest mega poręczna i bardzo celna. Łatwo nią manewrować w krzakach, wygodniej też się z nią chodzi po lesie… Edytowane 26 Stycznia przez xeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Yamaga I Matagi.Na zimę i lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Pytanko: może ktoś z Was wie, gdzie można nabyć przycisk zwalniający szpulę do najnowszej SS Air? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Jak na lewą ręke https://www.plat.co.jp/parts/DAIWA-BAITCAST/SS-AIR/ss-air-tw-85l-00630263.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Część 34 , 35 i 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczupakRzeczny Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Pytanko: może ktoś z Was wie, gdzie można nabyć przycisk zwalniający szpulę do najnowszej SS Air? Tak jak kolega pisał na plat , najprawdopodobniej będę robić zamówienie na części do swojej starej Presso. Gdybyś chciał zamówić do Ss air daj znać najwyżej pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc. @SzczupakRzeczny w razie wu odezwę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.el Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.Co Wam się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Tu masz (według mnie) świetną opcję: https://jerkbait.pl/topic/197649-aprzedam-aldebaran-bfs-xg-2012/?hl=aldebaran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Tu masz (według mnie) świetną opcję: https://jerkbait.pl/topic/197649-aprzedam-aldebaran-bfs-xg-2012/?hl=aldebaranAldek to raczej nie podoła 20g i więcej, bezpiecznie to 12g, sporadycznie 15g. Mocniejszy będzie Curado BFS, dołem 3g da rade, górą 20g też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.Co Wam się sprawdzaŁowię Alphas ct SV 70 lub Alphas SV tw 800. Tyle że w obu start od 4-5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.Co Wam się sprawdza?Jednym zestawem planujesz opędzlować tak szeroki zakres wagowy przynęt? Jakie wędzisko i linkę masz w planach zatrudnić? Jak dużo nawiniesz linki? Łowię Alphas ct SV 70 lub Alphas SV tw 800. Tyle że w obu start od 4-5gNo co Ty! Od 4 g to podobno startuje Tatula Do podanych przez Ciebie Alphasów można wpakować chińskie szpule KKR, które wg producenta działają w zakresie 1-24 i da się nawinąć na nie 130 m #1.2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Pomyśleć, że stary Scorpion 1001 bez XT to w totalnym komforcie od 4 do 50 g robi, a niektórzy to i w dół i w górę jeszcze ten zakres wyciągali 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego No co Ty! Od 4 g to podobno startuje Tatula Do podanych przez Ciebie Alphasów można wpakować chińskie szpule KKR, które wg producenta działają w zakresie 1-24 i da się nawinąć na nie 130 m #1.2.Skoro można lepiej to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi