Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) 

Czy używa ktoś lekkiej szpuli w Curado BSF ? Jedyne co znalazłem w sieci z lekkich szpul, to szpulka Roro za 330zł. Może ktoś ma namiary na inną i tańszą szpulę (Aliexpres itp), a pozwalającej rzucać od około 1,5g masy łącznej ?...

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

Tomek

Raczej mam na myśli to że sztywniejszym mocniejszym kijem dostarczyć można sobie więcej wrażeń. Okonie 15-20cm wyjeżdżają przy nim bez zająknięcia a takie ~40cm nie mają prawa odpalić hamulca przy plecionce 0.8 PE a nawet 0.6. Wszystko idzie w amortyzacje kijem i ręką. To nie prawda że krótki siłowy hol nie daje satysfakcji i emocji. Już o dobrej kondycji ryby nie wspominając. Właśnie w tym tkwi największy ubaw. Cast cechuje się dużą kontrolą nad linką więc z tego należy korzystać. Łowiąc kijem do 5g do tego cienką plecionką gdzie hamulec musi być odkręcony cała zabawa castem się kończy. Wszystko pożera nadmiernie gnący się kij i szpula oddająca plecionkę przy odjazdach. Niewiele zostaje do zrobienia po naszej stronie.

Jest taki film z bardzo trafnym tytułem 

https://youtu.be/KD5wShGdzuQ?si=Poe0bxS-VGZ2DvMK 

Łowię już drugi rok Silverado prototype 20GSILPC-762ML. Do tego stopnia mi się spodobał że po raz pierwszy odkąd łowię ryby mam tę samą wędkę w dwóch egzemplarzach. Dwa z belly boata zawsze są ze mną nad wodą: jeden pod agrafkę a drugi pod texas. Nie będę się tu rozpisywać na temat kija, ale jak ktoś jest zainteresowany to sygnalizuje: na priv można podpytać.

post-70940-0-75163200-1734596463_thumb.jpg

Ten Evergreen clcc-68ml z filmu wydaje mi się jednak ciekawszy. Krótszy, sztywniejszy przez co być może jeszcze bardziej czuły. Miałem okazję łowić już starszym modelem evergreena i też petardiño. Autorowi wcale się nie dziwię radochy z łowienia 

post-70940-0-36714900-1734596888_thumb.jpg

• Like 2

Tylko szybki i sztywny kij plus okonki 15 cm. albo mniej równa się mało delikatny hol, a co za tym idzie powodujący większe uszkodzenia, a nawet rozerwana pyszczka dlatego szybka dzida i okoń to moim zdaniem nie do końca dobre połączenie. Jak zawsze rozsądny kompromis jest chyba optymalnym rozwiązaniem.

Jeżeli na sztywnym kiju ma się uszkodzić warga to i na miękkim jest to nieuniknione. Wiele zależy od tego gdzie tkwi haczyk. I nie ma co szukać usprawiedliwień: Jak ktoś chce łowić na lekko albo determinuje go do tego łowisko to niech tak łowi ale to nie ma nic do rzeczy. To dorabianie teorii. Za sobą mam dni gdzie 8-9h nad wodą i z każdego rzutu okoń. Na kilkaset ryb wyjętych może jeden ucieka z haczyka pod wpływem silnego oporu co może (a nie musi wcale) świadczyć o zerwanej wardze. Do tego jest to kropla w morzu.

Idealny hol okonia polega na tym żeby nie dać mu się odwrócić w lewo w prawo a tym bardziej do tyłu. Generalnie jest to trudne a im większa ryba tym trudniejsze do zrobienia ale starajcie się właśnie tak robić. Wtedy po obu stronach będzie większe zadowolenie: szybszy hol to mniejszy stres, lepsza kondycja na powrocie 

Edytowane przez Pescador de caña
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam zaczynam dopiero przygodę z Bfs więc rozglądam się za wędką. Nie ukrywam, że estetyka wyrobów JDM bardzo mi odpowiada i mam parę spinningów z tamtąd. Pytanie moje jest takie, celując w UL jest dużo wędek w długościach nawet poniżej 5 stóp. Czy w naszych warunkach mają one rację bytu? Pozdrawiam i przepraszam jeżeli ponowiłem temat wcześniej omawiany?

Pewnie że mają. Kija 270cm mam na bolenia z brzegu, 250cm na szczupaka czy sandacza z brzegu, od 180 do 200cm do łowienia z łódki. Natomiast do łowienia pstrągów w małych zakrzaczonych ciurkach, mam dwie wędki, jedna ma 180cm, a druga do rzutów spod nóg to szklaczek 140cm. Ostatnio już tylko z tą krótką (140cm) chodzę za pstrągami, jest mega poręczna i bardzo celna. Łatwo nią manewrować w krzakach, wygodniej też się z nią chodzi po lesie…

Edytowane przez xeniowy

Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g  komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.

Co Wam się sprawdza

Łowię Alphas ct SV 70 lub Alphas SV tw 800. Tyle że w obu start od 4-5g

Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g  komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.

Co Wam się sprawdza?

Jednym zestawem planujesz opędzlować tak szeroki zakres wagowy przynęt? Jakie wędzisko i linkę masz w planach zatrudnić? Jak dużo nawiniesz linki?

Łowię Alphas ct SV 70 lub Alphas SV tw 800. Tyle że w obu start od 4-5g

No co Ty! Od 4 g to podobno startuje Tatula ;) 

Do podanych przez Ciebie Alphasów można wpakować chińskie szpule KKR, które wg producenta działają w zakresie 1-24 i da się nawinąć na nie 130 m #1.2.

• Like 1