Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g  komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.

Co Wam się sprawdza?

W podobnym zakresie używam zestawu „Dragon Black Rock II Cast” 3-18g/4-12Lb/198cm/2-skład z multiplikatorem „Daiwa Aphas CT SV 70HSL” (170g, łożysko ceramiczne, szpula 9,5g). Obsługuje od 2g i bez zagrożenia uszkodzeniem do 20g. Jednak pełny komfort to 4-16g.

Wiem że będzie lincz i pisze trochę dla beki, ale gdybym miał dać komuś totalnie świeżemu np. dziecku lekki multik który bez problemu ogarnia 4-15gr, ma debilnie prosty hamulec rzutówy, wielką szpule 34mm i jest czarny(to akurat bardzo ważne), to....... Dałbym kastking zephyra. W cenie 1 alphasa jest ilość szt pozwalająca wyekwipować mały oddział przedszkolny. Mi się tego nie udało zjarać pomimo posadzeniu na lekkiej 12lb długiej wędce. Parę razy cała szpula plecionki z niego wyjechała razem z wąsatymi a kręci dalej. Ot taka ciekawostka i bynajmniej nie mam zamiaru przekonywać że nie warto wydawać dużo więcej na co innego. Warto, i tak z czasem się wyda. Natomiast jako pierwszy multik, na lekko za 160pln....pz

• Like 5

Nie będzie żadnego linczu. Moim zdaniem to naprawdę dobry multiplikator na początek, a na pewno najsolidniej złożony i z przyzwoitego plastiku w przeciwieństwie do innych. Zresztą polecałem niektórym jak szukali czegoś taniego choć osobiście wolę trochę inne czyli japońskie konstrukcje z wielu powodów. Ekonomicznych również.

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Ja się zastanawiam czy tatula 80hlx z lekką szpulą gomexusa z Ali ogarnie mi komfortowo 3-15g, myślałem o curado bfs ale słyszałem opinie, że w tych niższych partiach potrafi robić jakieś problemy z rzutami mówię o 3-4g woblerkach, chociaż jako jedyny ma fabrycznie draga.

Ja się zastanawiam czy tatula 80hlx z lekką szpulą gomexusa z Ali ogarnie mi komfortowo 3-15g, myślałem o curado bfs ale słyszałem opinie, że w tych niższych partiach potrafi robić jakieś problemy z rzutami mówię o 3-4g woblerkach, chociaż jako jedyny ma fabrycznie draga.

Miłem Curado BFS i nie robiło żadnych problemów, wręcz przeciwnie, rzuty były przewidywalne. Po wyjęciu 2 magnesów, rzucało bardzo przyzwoicie woblerkiem 2,5g. Możesz kupić lekką szpule na Ali do Tatuli, ale szpula to 50% sukcesu, drugie 50 to łożyska, które pewnie również trzeba będzie wymienić.

• Like 1

Może Shimano SLX Bfs - nie miałem ale czytałem pozytywne opinie w necie. W dobrej cenie jest do wyrwania np. na Ali. Sam się zastanawiam nad nim.

http://www.tackletour.com/reviewshimanocuradobfsxg.html

Jest chyba też wolniejszy, ale nie koniecznie w naszej dystrybucji. I ponoć to do lekkiego łowienia bassow jest wymyślone. Ciekawe jakby się to w połączeniu z długim patykiem i rzeką zachowywało. Kolor pasuje... ????. Pz

Edytowane przez mayou

Nie widziałem żadnego SLX'a (poza moimi) z łożyskami kulkowymi w knobach. Z tego co mi wiadomo, SLX BFS oraz Curado BFS występują tylko w wersji XG.

Nie byłem pewny ale biję się w pierś , masz rację.Bo chyba a raczej na pewno sam je dokładałem, tyle się tego przewinęło a slx miałem krótko, jakoś bliżej mi do daiwy. Pamiętam jak sprzedawałem to szedł do nowego właściciela z łożyskami i jakoś tak mi utkwiło to w pamięci.

Kupowałem na Digitaka bo ciężko było go wtedy dostać

post-48797-0-79407700-1740169096_thumb.jpg

post-48797-0-29918300-1740169105_thumb.jpg

Edytowane przez Biesan

Też myślę że curado bfs od tatuli 80 będzie lepsze…. Mam oba, więc mam porównanie. Tylko łożyska nasmarowane są jakimś lepikiem i warto wymienić, lub wyczyścić i nasmarować czymś lepszym do bfs. Ps oba wyposażone w lżejsze szpule.

• Like 2

Rzucałem Curado BFS. Dobrze się nim rzuca. Ale:

Primo : Lżejszą szpulkę do Daiwy  ( Ray's Studio), choć są lżejsze od niej , kupiłem nie po to, aby zejść z masą przynęt, ale żeby zwiększyć komfort i odległości rzutowe.

Druga rzecz: Nie mam kija do typowego BFS-a tylko patyka przerobionego ze spina o c.w do 12g.

Mnie to wystarczy. Najlżejsze przynęty jakie używam to 2 calowe gumy na 3g główka. Lżej po prostu nie łowię.

Jakby był kijek do typowego BFS-a, odpowiednie łożyska i super hiper plecionka, to się można bawić. Tyle, że mnie taka zabawa nie rajcuje. Po prostu nie pasi mi hardcorowy BFS ani żaden XUL czy to w caście czy spiningu.

Nie sądzę, żebyś Curado czy SLX BFS rzucał lżej niż Tatulą 70 SV z lekką szpulą.

Reasumując. Curado BFS-em rzucało mi się lepiej niż Daiwą 70SV na seryjnej szpuli, ale po wymianie na lekką Daiwa rzuci lepiej.

Żaden multik w wielkości 70, czy to Daiwa czy Shimano nie jest sprzętem do BFS-a. Wiem, co piszę, bo posiadam też Curado 71 MGL.

Edytowane przez Novis
  • Like 2