Alexspin Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Koledzy jaki multik obsłuży mi od 3 do 20g komfortowo? Może być trochę mniej i więcej. Jeszcze raczkuje w baitcastingu dlatego nie wiem i obawiam się bród.Co Wam się sprawdza?W podobnym zakresie używam zestawu „Dragon Black Rock II Cast” 3-18g/4-12Lb/198cm/2-skład z multiplikatorem „Daiwa Aphas CT SV 70HSL” (170g, łożysko ceramiczne, szpula 9,5g). Obsługuje od 2g i bez zagrożenia uszkodzeniem do 20g. Jednak pełny komfort to 4-16g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego @Tomasz.P napisał o Curado. Używam i jak dla mnie jest to bardzo wszechstronny i wdzięczny multik, na pewno wytrzyma więcej niż Aldek, a dołem wstydu nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Wiem że będzie lincz i pisze trochę dla beki, ale gdybym miał dać komuś totalnie świeżemu np. dziecku lekki multik który bez problemu ogarnia 4-15gr, ma debilnie prosty hamulec rzutówy, wielką szpule 34mm i jest czarny(to akurat bardzo ważne), to....... Dałbym kastking zephyra. W cenie 1 alphasa jest ilość szt pozwalająca wyekwipować mały oddział przedszkolny. Mi się tego nie udało zjarać pomimo posadzeniu na lekkiej 12lb długiej wędce. Parę razy cała szpula plecionki z niego wyjechała razem z wąsatymi a kręci dalej. Ot taka ciekawostka i bynajmniej nie mam zamiaru przekonywać że nie warto wydawać dużo więcej na co innego. Warto, i tak z czasem się wyda. Natomiast jako pierwszy multik, na lekko za 160pln....pz 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Nie będzie żadnego linczu. Moim zdaniem to naprawdę dobry multiplikator na początek, a na pewno najsolidniej złożony i z przyzwoitego plastiku w przeciwieństwie do innych. Zresztą polecałem niektórym jak szukali czegoś taniego choć osobiście wolę trochę inne czyli japońskie konstrukcje z wielu powodów. Ekonomicznych również. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Było czy nie było ? Aldek dc. https://youtu.be/5bs0hfH1l5c?feature=shared Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Ja się zastanawiam czy tatula 80hlx z lekką szpulą gomexusa z Ali ogarnie mi komfortowo 3-15g, myślałem o curado bfs ale słyszałem opinie, że w tych niższych partiach potrafi robić jakieś problemy z rzutami mówię o 3-4g woblerkach, chociaż jako jedyny ma fabrycznie draga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Ja się zastanawiam czy tatula 80hlx z lekką szpulą gomexusa z Ali ogarnie mi komfortowo 3-15g, myślałem o curado bfs ale słyszałem opinie, że w tych niższych partiach potrafi robić jakieś problemy z rzutami mówię o 3-4g woblerkach, chociaż jako jedyny ma fabrycznie draga.Miłem Curado BFS i nie robiło żadnych problemów, wręcz przeciwnie, rzuty były przewidywalne. Po wyjęciu 2 magnesów, rzucało bardzo przyzwoicie woblerkiem 2,5g. Możesz kupić lekką szpule na Ali do Tatuli, ale szpula to 50% sukcesu, drugie 50 to łożyska, które pewnie również trzeba będzie wymienić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Również posiadam Curado w serii i złego słowa nie powiem. Łowię nim od 3 gram i przyjemnie działa. Śmiem twierdzić, że w tych pieniądzach nic renomowanego do bfs się nie kupi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo23004 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Ja się zastanawiam czy tatula 80hlx z lekką szpulą gomexusa z Ali ogarnie mi komfortowo 3-15g, myślałem o curado bfs ale słyszałem opinie, że w tych niższych partiach potrafi robić jakieś problemy z rzutami mówię o 3-4g woblerkach, chociaż jako jedyny ma fabrycznie draga. Może Shimano SLX Bfs - nie miałem ale czytałem pozytywne opinie w necie. W dobrej cenie jest do wyrwania np. na Ali. Sam się zastanawiam nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego SLX BFS i Curado BFS to praktycznie to samo.Rróżnią się tylko kolorem i slx ma łożyska w knobach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego A SLX ma terkotkę? No i jeszcze jedna uwaga. SLX występuje w niższym przełożeniu 6,2 :1, a Curadziaki widziałem tylko z przełożeniami HG i XHG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Ma terkotkę, ma również klikacz przy gwieździe hamulca. Edytowane 21 Lutego przez Biesan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Nie widziałem żadnego SLX'a (poza moimi) z łożyskami kulkowymi w knobach. Z tego co mi wiadomo, SLX BFS oraz Curado BFS występują tylko w wersji XG. Edytowane 21 Lutego przez RBTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) http://www.tackletour.com/reviewshimanocuradobfsxg.htmlJest chyba też wolniejszy, ale nie koniecznie w naszej dystrybucji. I ponoć to do lekkiego łowienia bassow jest wymyślone. Ciekawe jakby się to w połączeniu z długim patykiem i rzeką zachowywało. Kolor pasuje... ????. Pz Edytowane 21 Lutego przez mayou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Nie widziałem żadnego SLX'a (poza moimi) z łożyskami kulkowymi w knobach. Z tego co mi wiadomo, SLX BFS oraz Curado BFS występują tylko w wersji XG.Nie byłem pewny ale biję się w pierś , masz rację.Bo chyba a raczej na pewno sam je dokładałem, tyle się tego przewinęło a slx miałem krótko, jakoś bliżej mi do daiwy. Pamiętam jak sprzedawałem to szedł do nowego właściciela z łożyskami i jakoś tak mi utkwiło to w pamięci.Kupowałem na Digitaka bo ciężko było go wtedy dostać Edytowane 21 Lutego przez Biesan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Nie widziałem żadnego SLX'a (poza moimi) z łożyskami kulkowymi w knobach. Z tego co mi wiadomo, SLX BFS oraz Curado BFS występują tylko w wersji XG.Na Ali masz wszystkie wersje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Piotrek, mowa jest wyłącznie o modelu BFS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Piotrek, Na Alli występuje model SLX BFS w wersji 6.3:1Pisząc wszystkie wersje miałem na myśli przełożenia występujące w SLX BFS, czyli 2. Edytowane 22 Lutego przez Novis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Faktycznie, są na Ali oferty w wolniejszej wersji. Swoją drogą to ciekawe, że nie mają ich Amerykanie i Japończycy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Gdzieś mi mignął w jakimś amerykańskim katalogu. Pamiętajcie, iż amerykańce i BFS to......im za bardzo nie po drodze. Tam rzadko kto tak łowi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Też myślę że curado bfs od tatuli 80 będzie lepsze…. Mam oba, więc mam porównanie. Tylko łożyska nasmarowane są jakimś lepikiem i warto wymienić, lub wyczyścić i nasmarować czymś lepszym do bfs. Ps oba wyposażone w lżejsze szpule. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dormario Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego A mieliście może do czynienie z Daiwa Tatula SV 70 TW? Też chcę kupić coś od 2,5G Warto się tą wersją interesować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Mam ją. Zapomnij o 2,5g przy standardowej szpuli. Z dobrą lekką i dobrze zgranym patykiem może poleci. Ale na pewno nie wobek o tej masie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dormario Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Czyli jak byś miał doradzić. Lepszym wyborem będzie SLX BFS? A tatula 70 od jakiej wagi rzuca komfortowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Rzucałem Curado BFS. Dobrze się nim rzuca. Ale:Primo : Lżejszą szpulkę do Daiwy ( Ray's Studio), choć są lżejsze od niej , kupiłem nie po to, aby zejść z masą przynęt, ale żeby zwiększyć komfort i odległości rzutowe.Druga rzecz: Nie mam kija do typowego BFS-a tylko patyka przerobionego ze spina o c.w do 12g.Mnie to wystarczy. Najlżejsze przynęty jakie używam to 2 calowe gumy na 3g główka. Lżej po prostu nie łowię.Jakby był kijek do typowego BFS-a, odpowiednie łożyska i super hiper plecionka, to się można bawić. Tyle, że mnie taka zabawa nie rajcuje. Po prostu nie pasi mi hardcorowy BFS ani żaden XUL czy to w caście czy spiningu.Nie sądzę, żebyś Curado czy SLX BFS rzucał lżej niż Tatulą 70 SV z lekką szpulą.Reasumując. Curado BFS-em rzucało mi się lepiej niż Daiwą 70SV na seryjnej szpuli, ale po wymianie na lekką Daiwa rzuci lepiej.Żaden multik w wielkości 70, czy to Daiwa czy Shimano nie jest sprzętem do BFS-a. Wiem, co piszę, bo posiadam też Curado 71 MGL. Edytowane 27 Lutego przez Novis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi