Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawcie już ten 1g.

Tak jak pisze wyżej skupiam si na 3g i wyżej. Który z wymienionych z 3 modeli będzie najlepszy.

Sam o tym 1 gramie napisałeś, więc odnosimy się do wpisu. Najlepiej z fabrycznych konstrukcji, które bez żadnego tuningu zadziałają od dołu i w rozsądnych pieniądzach to abu garcia alc bf7. Do 8 setek powinieneś kupić używany w bdb. stanie, a przy odrobinie farta prawie nowy. Jeśli jednak w grę wchodzi sklep i gwarancja to wybrać musisz sam.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Wkręciłem się mocno w pstrągowy casting. Do tego stopnia że zastanawiam się nad kupnem porządnej wędki. 

Zastanawiam się nad Anglo model PGB5113 lub SV532. Widziałem na filmikach Saito, że Paragon radzi sobie nieźle ze sporymi golcami, ale na nasze potokowce przydało by się jednak coś mocniejszego,w razie brania ryby ponad 55cm. Stąd dylemat czy nie wziąć svki. Nie wiem tylko, czy rzutowo będzie ona równie dobra co Paragon? Przynęty od 4,5grama.

Daiwa silver creek lub gekkabijin - używam i nic innego nie chce:) ewentualnie jest wersja podstawowa czyli alphas air tw - ale lepiej dopłacić do powyzszych... Że szpula roro można nawinąć więcej linki, jest głębsza no i oczywiście lzejsza

• Like 2

Daiwa silver creek lub gekkabijin - używam i nic innego nie chce:) ewentualnie jest wersja podstawowa czyli alphas air tw - ale lepiej dopłacić do powyzszych... Że szpula roro można nawinąć więcej linki, jest głębsza no i oczywiście lzejsza

Te powyższe jak najbardziej OK (posiadałem)

Teraz łowię na Calcutte Coquest BFS 23 i Daiwę SS Air TW 8.5 l 23

A ja po pierwszych testach nowego wygranego w zakładzie od kumpla multika, co prawda z alika ( micro monster ) i przy pstrągowaniu twardymi przynętami niestety już słychać jakiś szumik i czuć to przy kręceniu co wiec musze wrócić do poszukiwań czegoś dobrego bo lubię jak wszystko gra i jest przyjemnie. Głównie ma ogarnąć obrotówki 2-3 i woblery 5-7cm twitch często w mocniejszym nurcie. Polecaliście mi już tu curado bfs i tatule 70/80 ale muszę wrócić do pytania i dowiedzieć się który z tych multików okaże sie wytrzymalszy, już mi nie zależy na rzutach od 2-3g ma miotać od 4g i nie paść po pierwszym weekendzie :( budżet nie może przekroczyć 700-800pln 

Który? Chyba żaden bo wszędzie amelinium w trybach. Wirówka 2,3 twich 7 lata już spokojnie z curado 71. Jeżeli podstawowe kryterium to trwałość to zasada wydaje podobna we wszystkim. Trawałe to ciężkie. Ale nie ma co popadać w paranoje, to że coś słuchać nie oznacza że się zaraz rozpadnie. Czasesem, a nawet głównie to słychać łożyska, a ceramiki są głośne z natury konstrukcji, a kręcą jak głupie. Prawdziwy problem dla multika to raczej nie jest normalna praca, oczywiście w granicach konstrukcyjnych. Problem się zacznie jak się trafi sum, tołpyga w nurcie. Przerobiłem dziesiątki takich akcji na Wiśle, nigdy nie rozwaliłem multika, połamałem parę patyków przez własną głupotę. Wybór jest prosty, maślana praca, komfort w pełnym zakresie konstrukcyjny to CC i temu podobne konstrukcje. Tańsze też będzie dobre, ale czasem może nie być aż tak dobre. Prywatnie uważam że do rzecznego łowienia nie ma nic lepszego niż curadziaki od 71 w góre(bfs nie mam). Mają swoje ograniczenia, bywaja specyficzne i czasem dla świeżego adepta kastingu są wq.... ale jeszcze żadnego nie zmieliłam. 800pln to masa pieniędzy dał niektórych, albo nic dla innych. Ale na normalny, trwały multik spokojnie wystarczy. To tylko narzędzie, przynajmniej ja tak to widzę. Pz

Ps. Jak miałem jebla że ma być trwałe to włożyłem szpule momo do revo sx. Działo się... Potem mi przeszło.

Te powyższe jak najbardziej OK (posiadałem)

Teraz łowię na Calcutte Coquest BFS 23 i Daiwę SS Air TW 8.5 l 23

Możesz coś więcej napisać o tych multiplikatorach?

Pozwolę sobie napisać kilka słów o ww. Multikach i nie tylko. Używam obu z postu powyżej. CC w wersji Hg. Oba świetne i z wielką przyjemnością z nich korzystam, ale CC, to round, więc nie każdemu spasuje do dłoni. Przed zakupem warto się przymierzyć, ma zabudowaną mocno szpulę i w wypadku brody jest cieższy dostęp niż w niskim profilu. W zimne dni, aż "parzy" w dłonie. SS jest mały i wygodny, rzutowo wiele wybacza i z racji wykonania z magnezu i plastiku-boczki, jest przyjemniejszy w zimne dni. Używałem też najnowszego Aldka i poza mocno plastikowym wyglądem był świetny. Używam obecnie też Curado Bfs i uważam, że w tych pieniądzach jest bezkonkurencyjny. Tatula 70, to już multik do troszkę cięższych zadań u mnie.

• Like 2

P

Jak Twoim zdaniem wygląda odległość "miotania" najmniejszymi wagowo przynętami (odległości) i w jakich zakresach wagowych ten multik "gada" SHIMANO CC BFS 23?

Ja użytkuję bfs-ów praktycznie wyłącznie na krótkich dystansach i do precyzyjnych rzutów. Choć wiele się muszę jeszcze nauczyć, w tej roli, te multiki sprawują się idealnie. Mam jednak wrażenie, że Curado pod tym względem wypada nieco mniej celnie. Rzutowo, porównywałem wcześniej Aldka i Curado z tym samym kijem i sznurkiem i odległości były podobne.

• Like 1

Ja użytkuję bfs-ów praktycznie wyłącznie na krótkich dystansach i do precyzyjnych rzutów. Choć wiele się muszę jeszcze nauczyć, w tej roli, te multiki sprawują się idealnie. Mam jednak wrażenie, że Curado pod tym względem wypada nieco mniej celnie. Rzutowo, porównywałem wcześniej Aldka i Curado z tym samym kijem i sznurkiem i odległości były podobne.

Jeśli chodzi o dół, to Curado BFS nie ma szans z Aldkiem. Aldek od 2,5g rzuca komfortowo na seryjnej szpuli, Curado bez stresu od 4g. Ja Curado rzucałem nawet 2,5g, ale on nie do tego został stworzony.

Najlepiej z seryjnych wypada CC BFS23, ta działa dobrze od 2g, pracuje i wygląda rewelacyjnie. Natomiast mnie totalnie nie leżała w dłoni, żeby kciukiem kontrolować szpule, trzeba kija trzymać niżej. Jak szybko kupiłem tak szybko sprzedałem.

Jednak zdecydowanie wolę niski profil.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

... Panowie,  przy kontroli szpulki kciukiem i niskim profilu to marka na D... robi różnicę. Nie zapominajmy o hamulcu rzutowym. Przestawianie hamulca rzutowego,  przy zmianach wagomiaru przynęt jak i ich ,,skupienia",  robi różnicę w trudnych warunkach polowych . Praktyka zdecydowanie wpływa na wypracowane automatyzmy operatora...

Panowie a pod łowienie tyup 2-3g plus keitech easy shinner 3-4" lub cannibal 6.8-8cm jaki multik wybrać?

Do 2-3 g plus kajtek dla mnie tutaj bezkonkurencyjny jest Aldebaran . Nie wiem ile waży carnibal 8 cm ale jeżeli waga całkowita nie przekracza 15 g to myślę , że to będzie dobry wybór.

Oczywiście piszę o seryjniaku ;)

Panowie a pod łowienie tyup 2-3g plus keitech easy shinner 3-4" lub cannibal 6.8-8cm jaki multik wybrać?

Najważniejsza jest kwestia budżetu, pomijając to masz do wyboru mnóstwo maszynek:  Aldebaran, CC BFS23, Daiwa SS Air, Daiwa Silver Creak, Daiwa Gekkabijin, Alphasy, Abu Zenon LTX, Curado BFS i Tatula 70 (choć tu łowiąc niżej niż 4g trzeba zmienić szpulę i łożyska). Trzeba sobie określić absolutne minimum wagi przynęty i warunki łowienia. Ja z BFS-em chodzę praktycznie wyłącznie po małych rzeczkach za pstrągami, więc nie odległość, a precyzja (celność) ma dla  mnie największe znaczenie. Druga sprawa, że mając jak ja sporą dłoń, źle się operuje małym okrąglakiem (miałem CC BFS23 i Millionaire CT SV 70), więc w moim przypadku w BFS wyłącznie niski profil wchodzi w grę. 

Ja to wszystko przerobiłem na własnej skórze i portfelu, kilkanaście różnych multików do BFS i wędek, a biorąc pod uwagę główny cel moich wypraw wędkarskich od czerwca do października czyli sandacze, to tu na przełomie kilkunastu lat już chyba było testowane wszystko. 

• Like 3

I pomijany przez wszystkich abu garcia alc bf7, a w mojej ocenie to najlepszy multiplikator do bfs za najmniejsze pieniądze. Może nie jest to najnowszy model, za to działa świetnie.

Tak, tylko praktycznie nie do kupienia nawet z 2 ręki. Całą zimę się za nim rozglądałem, OLX itp, bez szans...

• Like 1