czarny1 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Witam, 28mm skraca dystans szpeju do ośki, ułatwia Obrót Szybciej jak odchudzanie. Pozdrawiam.jedyny zysk jaki masz z mniejszej średnicy to mniejsza waga szpuli... zakładając identyczną wagę szpul o różnych średnicach ta mniejsza: - będzie wymagać wyraźnie większej siły do rozpędzenia (zmniejsza się promień szpuli, czyli długość dźwigni na która działa siła)- będzie wymagać nadania większej prędkości obrotowej, a jej zmniejszenie spowoduje skrócenie rzutu- zwiększenie prędkości obrotowej zwiększy prawdopodobieństwo powstania "brody" (hamulec albo jeszcze bardziej spowolni szpulę skracając i tak krótki rzut, albo nie wyhamuje i będziemy rozplątywać) ps. to rozważania teoretyczne, bo na ich podstawie zrezygnowałem z opcji zakupu multika z małą szpulą... obecnie sa dostępne bardzo lekkie szpule o większej średnicy i różnica w wadze szpul jest niewielka... no i warto pamiętać, że plecionka na szpuli też swoje waży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Po pokonaniu bezwładności szpuli następuje jej rotacja i wtedy jest tak jak piszesz.Mniejszą bezwładność, z dwóch szpul o jednakowej wadze, na ta mniejszego rozmiaru co można sprowadzić do średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam, ps. to rozważania teoretyczne, bo na ich podstawie zrezygnowałem z opcji zakupu multika z małą szpulą... obecnie sa dostępne bardzo lekkie szpule o większej średnicy i różnica w wadze szpul jest niewielka... no i warto pamiętać, że plecionka na szpuli też swoje waży... Oczywiście bez aluzji ale ps. brzmi jak - zorganizowałem własne Państwo jednak niesuwerenne dlatego dalej nie decyduję za siebie. W rozważaniach opcji bfs właśnie mniejsza średnica faworyzuje wyborcę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Oczywiście bez aluzji ale to wogóle nie brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Oczywiście bez aluzji ale ps. brzmi jak - zorganizowałem własne Państwo jednak niesuwerenne dlatego dalej nie decyduję za siebie. nic z tego nie rozumiem... gdzie tu jakiekolwiek powiązanie z tym co pisałem... W rozważaniach opcji bfs właśnie mniejsza średnica faworyzuje wyborcę. Pozdrawiam skoro im mniejsza średnica tym lepiej to może zaszalej do końca i zrób modyfikacje totalną... zdemontuj szpulke i nawijaj plecionkę bezpośrednio na ośkę będziesz miał fi 3mm zamiast 28... waga też mocno spadnie... może rzucisz samym haczykiem czy nawet suchą muchą - w co osobiście bardzo wątpię dla mnie to zmniejszanie średnicy to wyłącznie chwyt marketingowy - za dużo osób interesowało się wagą szpulek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Nie przekonałeś mnie do większej jak 28mm średnicy w bfs.Zachęcam do zainteresowania właśnie mniejszą średnicą co nie jest tak intuicyjne jak odchudzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie przekonałeś mnie do większej jak 28mm średnicy w bfs.Zachęcam do zainteresowania właśnie mniejszą średnicą co nie jest tak intuicyjne jak odchudzanie Zmień tłumacza, ewidentnie bo czasami jest duuużo lepiej A co do średnic to ja sądzę, że eksperymentują z nimi cały czas. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Wszystko jest jasne, najmniejsza dostępna 28mm jest najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Wszystko jest jasne, najmniejsza dostępna 28mm jest najlepsza Nie przekonałeś mnie do większej jak 28mm średnicy w bfs.Zachęcam do zainteresowania właśnie mniejszą średnicą co nie jest tak intuicyjne jak odchudzanie Wytłumacz mi proszę, dlaczego 28 mm fabryczną szpulką Alphasa/Steeza rzucało mi się krócej i mniej precyzyjnie "THE REEL TEST-a" przynętą trout magnets,(<1 g.), niż 30 mm chińską szpulą od Millionaire CT?Edit. Żeby być obiektywnym, to wiele sobie obiecuję po chińskim 28 mm. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez HaDe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Bo jesteś nieobiektywny, dajesz się zmanipulować, ulegasz wpływom i modom i ... no i sie nie znasz I do tego Twoje testy są niemiarodajne bo robisz je w ogródku mamy! Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez BOB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 To pewnie dlatego że przy większej szpuli przy okazji zrobiłeś ze 2 zwoje więcej na węźle. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 To pewnie dlatego że przy większej szpuli przy okazji zrobiłeś ze 2 zwoje więcej na węźle. pzChyba wyczuwam sarkazm. W sumie zamiast wrzucania infantylnych zdjęć przynęt, chwalenia się "czym to ja nie rzucam" i jakim zestawem, lepiej poczytam dywagacje na temat wagi i średnicy szpulki, momentach obrotowych itd. Albo nie, lepiej pójdę nad wodę i sobie połowię olewając założenia "przy odpowiednich warunkach", "umiejętności operatora", itd. I dalej uparcie będę próbował rzucić "niczym".Trzymam kciuki za znalezienie złotego Graala! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Bez sarkazmu. Po prostu uważam, że kluczowe są umiejątności operatora, a mniej niż jeden gram w cascie dla mnie to lata świetlne od tego co potrafię. Cały ten wyscig zbrojeń, ma na celu rozbudzenie w nas wędkarzach potrzeby nabycia kolejnego cudownego urządzenia które da radę( samo). Z innych dziedzin życia widzę że wszelkie ukady wirujące mają swoje ogranczenia, których wyeliminowanie albo jest kosmicznie drogie, albo drogie i nie do zrealizowania w warunkach przenośnych. Czytając doświadczenia ogółu dochodzę do swoich wniosków i na razie wychodzi że muszę poćwiczyć, a sprzęt może z czasem dokupię. I raczej będzie to konstrukcja sprawdzona/tuningowana niż kolejna marketingowa zajawka. Jeżeli sprawny operator mający do dyspozycji dwa lub więcej rozwiązania konstrukcyjne widzi różnicę to ja nie potrzebuje lepszej rekomendacji. pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Witam, w bfs tak jak znam cw, wagę czy średnicę szpulki, to również powinienem wiedzieć co to jest m o m e n t o b r o t o w y lub od czego i jak się zmienia. Postepowanie musi być aptekarskie żeby zdecydować za siebie albo suwerennie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 ... Po prostu uważam, że kluczowe są umiejątności operatora...W ostatnią niedzielę Kolega użył po raz pierwszy zestawu na lekko z Airem TWS. Kleniojaziowymi nielotami miotał bardzo zacnie:) . Ale On zapewne się nie liczy, bo łowi również na muchę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 W bfs, praktycznie żaden moment obrotowy nie pozwoli, nawet najlepszemu operatorowi na długie rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Zamontowałem do scorpiona svs szpulę availa, zrobiłem testy porównalne z moim Px. Wagowo różnica miedzy multikami to ok 70g (px-150,scorpion - 220) czuć różnice po wzięciu w rękę. Odczucia rzutowe scorpion wygrał,rzuca dalej tymi samymi przynętami,dużo mniejsza szansa na brodę. Mam odczucie że większa waga lepiej napędza kij przy rzucie. Jeszcze brakuje mi łożysk do bfs, kto zna rozmiary do scorpiona 1001 4x4svs? Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez pikeft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Link do łożysk: https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-tuningowy-kattobi-to-specjalne-lozyska-do-multiplikatorow-CID767-IDFrUU3.html#241c151cdb (zbieżność imion przypadkowa) Opis do nich: https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/515 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Witam, w bfs tak jak znam cw, wagę czy średnicę szpulki, to również powinienem wiedzieć co to jest m o m e n t o b r o t o w y lub od czego i jak się zmienia. Postepowanie musi być aptekarskie żeby zdecydować za siebie albo suwerennie. Pozdrawiamwklepujesz w google i się dowiesz:) tym razem zrobiłem to za Ciebie:)Moment siły[a] F względem punktu O – iloczyn wektorowy promienia wodzącego o początku w punkcie O i końcu w punkcie przyłożenia siły, oraz siły Mo = F*r r - połowa średnicy szpuli (a właściwie średnica nawoju plecionki) F - siła, zależy od tego jak mocno machniesz przynętą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Witam, to teraz m o m e n t b e z w ł a d n o ś c i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 wklepujesz w google i się dowiesz:) tym razem zrobiłem to za Ciebie:)Moment siły[a] F względem punktu O – iloczyn wektorowy promienia wodzącego o początku w punkcie O i końcu w punkcie przyłożenia siły, oraz siły Mo = F*r r - połowa średnicy szpuli (a właściwie średnica nawoju plecionki) F - siła, zależy od tego jak mocno machniesz przynętą Kuźwa, dobrze, że łowię też na muchę ...wytrwałosci w dalszych poczynaniach życzę Wam. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 najbardziej lubię spacery brzegiem rzeki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 najbardziej lubię spacery brzegiem rzeki Pewnie będę żałował,trudno,zapytam-kingu,czy Ty w ogóle w praktykę jakoś wprowadzasz te wszystkie rozważania?Znaczy wprost-łowisz ryby,machasz kijem,no wiesz o co chodzi?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Witam, macham i wiem o co chodzi ale w bfs nie za daleko, bliżej jak w long cast, wielokrotnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Witam, to teraz m o m e n t b e z w ł a d n o ś c i Pozdrawiam niestety nie:) jest równie ważny, ale to już cos innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi