Cubby Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ja nawijam 50m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Biorąc pod uwagę, że niektóre multiplikatory mają standardowo płytkie szpule (przykładowo Fishband Brilliance GH100, Konger Streeto 7200LH), a do innych można dokupić lekkie, płytkie szpule, na płytkie nawijam tyle, żeby do rantu pozostało około 1mm, a na szpule standardowe, głębokie nie przekraczam 100m. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Alek, mam Aldebarana BFS (poprzedni model) Wiesz ile weszło plecionki EgiMetal#0.6 PE4 ? ...150m! Sam byłem zaskoczony. Myślę, że szpulka Aldka 22 ma taką sama pojemność. Ja nawijam ok. połowę szpulki czyli ok75m 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ja rzucam w ogródku, nawijam tyle ile najdalszy rzut plus 15-20 metrów maksymalnie. To odnośnie okoni, pstrągów itp. Łowię bardzo często z łódki, więc na lekkiej szpulce jest mało plecionki. Zupełnie inaczej na trociach, łososiach itp. Ale gonić okonki z 100 metrami linki uważam za przesadę. Mam w zapasie szpulkę z nową linką, gdy duża część plecionki tracę w zaczepie. Dlatego warto mieć zapasowy multiplik lub lepiej- szpulkę. Pzdr 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Alek, mam Aldebarana BFS (poprzedni model) Wiesz ile weszło plecionki EgiMetal#0.6 PE4 ? ...150m! Sam byłem zaskoczony. Myślę, że szpulka Aldka 22 ma taką sama pojemność. Ja nawijam ok. połowę szpulki czyli ok75mMasz rację, że około 70m w zupełności wystarcza, nawet z nawiązką, ale czasem coś się urwie, albo trzeba odciąć kilka początkowych meterków i po niedługim czasie z tych i tak niespełna100m pozostaje 70 albo i mniej.Generalnie zgadzam się z tezą, że 50-70m linki to optimum i nawijanie do samej krawędzi szpuli nie ma praktycznego uzasadnienia zwłaszcza przy łowieniu okoni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Pół metra śniegu za oknem skłania do rozmyślań na temat złożenia sobie zestawu do bfs . Choroba niestety postępuje .. Po przestudiowaniu tego i kilku innych wątków skłaniam się do spokojnego poszukania daiwy T3 air . Podpowiedzcie mi proszę czy obieram dobry kierunek .Sprzęt ma być do kajtków 2 na główce 1g i malutkich woblerów typu najmniejszy Hornet . Zdecydowanie preferuję Daiwe .Do Shimano miałem dwa podejścia i Daiwa mi bardziej pasuje . I jeszcze jedno pytanie : Czy są różnice oprócz przełożenia pomiędzy T3 air 6.8La T3 air 8.6L - który z nich się bardziej będzie nadawał dla mnie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Mam 8,6:1. Świetny multik z dużymi możliwościami i wysokiej kulturze pracy. Top. Wybrał bym wyższe przełożenie. W wersji fabrycznej i odpowiednim kijem zaspokoi Twoje potrzeby. Mam również Aldebarana BFS 8,0:1 i osobiście uważam że jest bardziej "przyjazny" w użytkowaniu Edytowane 17 Grudnia 2022 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Na taką odpowiedź liczyłem. Robert jak zwykle z nieba mi spadłeś bo właśnie porównania aldebana z t3 szukam . Aldeban też mnie bardzo kusi ale nie mam żadnych doświadczeń z shimano a z daiwy znajdzie się u mnie kilka sztuk Co będzie dalej rzucać aldeban czy t3 ? Edytowane 17 Grudnia 2022 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 A to może już zależeć od kilku czynników a przede wszystkim kto rzuca i czy ma sprzyjający wiatr w plecy . Bez urazy to żadna złośliwość choć ironia owszem bo naprawdę tu znaczenie ma wiele czynników jak wędka, linka przynętą i wspomniane wyżej umiejętności sprzyjające warunki atmosferyczne a nawet czy kręciło jest w oryginale czy tak podrasowany że sam rzuca. Takie czasy, że technologia taka kosmiczna nam pomaga, ale i natura potrafi. Niestety nie mam doświadczenia z niskoprofilowcami bo wolę okrągłe ale wiem to mój problem. Choroba jak to choroba czasami ustępuje i daje się wyleczyć, ale bywa że nie i wtedy jest ból głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 A to może już zależeć od kilku czynników a przede wszystkim kto rzuca i czy ma sprzyjający wiatr w plecy . Bez urazy to żadna złośliwość choć ironia owszem bo naprawdę tu znaczenie ma wiele czynników jak wędka, linka przynętą i wspomniane wyżej umiejętności sprzyjające warunki atmosferyczne a nawet czy kręciło jest w oryginale czy tak podrasowany że sam rzuca. Takie czasy, że technologia taka kosmiczna nam pomaga, ale i natura potrafi. Niestety nie mam doświadczenia z niskoprofilowcami bo wolę okrągłe ale wiem to mój problem. Choroba jak to choroba czasami ustępuje i daje się wyleczyć, ale bywa że nie i wtedy jest ból głowy. Ja przyjmuje identyczne warunki dla tych obu multiplikatorów …. Robert napisał , że aldeban jest bardziej przyjazny w użytkowaniu i liczę , że rozwinie swoją wypowiedź a także wypowie się na temat właściwości rzutowych ich obu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Czy płaski czy okrągły, zasada jest identyczna (mam również CC BFS) tzn. wiatr, przynęta, kij. Trzeba o tym pamiętać.T3Air ma dodatkowo system 3D. Świetnie działa, daje dodatkowe możliwości ustawień i osiągów rzutowych, ale warto o nim pamiętać bo można się oszukać ustawiając "All" i nagle zaczyna zmiennie wiać . Aldek ma klasyczny, bardzo skuteczny magnetyk i to tylko jedno pokrętło. Przy zmiennych warunkach upraszcza działanie. Nigdy nie miałem problemów z brodami. Kultura pracy i osiągi porównywalne. W Aldku jest fabryczna, miła dla ucha terkotka (ja to lubię). W praktyce jak mam zestawy z oboma multikami, przestawienie się z jednego na drugi nie stanowi najmniejszego problemu. Ja miałem tę komfortową sytuację, że na jerkbajtowym spotkaniu mogłem pomacać jeden i drugi. Aledk od razu układał mi sie w dłoni i dla tego najpierw zdecydowałem się na niego, ale i tak nie wytrzymałem jak była okazja i dokupiłem T3. Oba to dla mnie TOP Tak więc ...co kto lubi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Po przeczytaniu tej wypowiedzi zdecydowałem , że pójdę identyczną drogą .. Dzięki Robercie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Upssss ... czuję ciężar udziału w Twojej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczupakRzeczny Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 (edytowane) A ten wariat ma tylko jedno pokrętło ???? Od docisku, Ahh i od hamulca walki [emoji23] I też całkiem fajnie "Gada" Miałem sprzedawać, ale zostanie żeby Px68 samotna nie była [emoji41] Świetne ergonomiczne budy ???? @BOB no przy dokonaniu decyzji co do kija też mi pomogłeś ???????? Chociaż sam miałem ten kijek kiedyś i żałuję, nie doceniłem. Już zamówiony to czekamy [emoji41][emoji41] Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Grudnia 2022 przez SzczupakRzeczny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Upssss ... czuję ciężar udziału w Twojej decyzji Oczywiście , że będzie na Ciebie :) Brakowało mi tylko takiej maciupinkiej podpowiedzi … Aldek kupiony …. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 A ten wariat ma tylko jedno pokrętło Od docisku, Ahh i od hamulca walki [emoji23] I też całkiem fajnie "Gada"Miałem sprzedawać, ale zostanie żeby Px68 samotna nie była [emoji41] Świetne ergonomiczne budy @BOB no przy dokonaniu decyzji co do kija też mi pomogłeś Chociaż sam miałem ten kijek kiedyś i żałuję, nie doceniłem. Już zamówiony to czekamy [emoji41][emoji41] Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu TapatalkaTego multika jeszcze nie zaliczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczupakRzeczny Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Tego multika jeszcze nie zaliczyłem Na innych forach pisali o nim, że jest bezobsługowy. I coś w tym jest, skupiasz się na tym co najważniejsze czyli łowieniu. Nie bawisz się w oczko wyżej w hamulcu z 20 trybów Szpulka na dwa bloczki, mam jeden taki już nabyłem i w sumie świetnie się sprawdza od tych 3.5-4g masy łącznej Zostaje u mnie ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) 3,5-4g nie jest szczególną rewelacją. Jak pisałem wcześniej, taką gramaturę bez problemów obsługuje mi Fishband Brilliance. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczupakRzeczny Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) 3,5-4g nie jest szczególną rewelacją. Jak pisałem wcześniej, taką gramaturę bez problemów obsługuje mi Fishband Brillance.Zdaje sobie z tego sprawę Miałem też i chińskie konstrukcje, ale jednak wykonanie pozostawia wiele do życzenia jak już się użytkuje Made in Japan. Takie jest moje zdanie, niżej pewnie i bym zszedł z cieńszą linka i jakimś dobrze ładującym się kijkiem, ale ten multik nie jest pod takie łowienie (oczywiście u mnie) ludzie łowią Pixi też ultra lekko I właśnie do lżejszego łowienia wraca od Spigota Px68 z lekką szpulka Edytowane 18 Grudnia 2022 przez SzczupakRzeczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Chyba coś mi umknęło, a dzisiaj aliexpres mi podsunął szpulkę o masie zaledwie 3 g do Aldebarana :-O Obecnie najlżejsza na rynku, czy jeszcze bardziej wypadłem z obiegu i są jeszcze lżejsze?https://a.aliexpress.com/_EGr2fbd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 (...)https://a.aliexpress.com/_EGr2fbd"Plastikowa" przedłużka ośki ? Dobrze widzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Tak wygląda. A ma jakieś znaczenie, z jakiego jest materiału? Nie przenosi przecież żadnych obciążeń. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 "Plastikowa" przedłużka ośki ? Dobrze widzę ?Moje Daiwy też mają plastikową przedłużkę. Inna sprawa, że szpulka z krótszą ośką fajniej prezentuje się na wadze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 A wracając do mojego pytania z poprzedniej strony - czyli jak rozumiem ta trzygramowa szpulka do Aldebarana to w tej chwili najlżejsza możliwa do kupienia? Czy są na rynku jeszcze lżejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Czy ta szpulka będzie pasowała do poprzedniego modelu z 2018? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi