Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obie szpulki do steez’a dla złotej 1g to trochę za mało, dobrze jest od ok 1,5-2g czerwona od 2,5-3g

W przypadku czegoś bardziej skupionego np. Obrotówka 3-4g lata to tak samo daleko jak ze stałej szpulki, albo dalej a trzeba pamiętać że daiwa ma w porównaniu z shimano np. Aldebaranem bfs kiepsko rozwiązane hamowanie szpulki, tak że same szpulki roro są bardzo ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Like 1

Panowie jaki kijek do 8 g możecie polecić ?

Z seryjnych , pod okonie :)

Wklejka czy nie ... 150 czy 200 cm. ... Ma być szybka czy raczej moderate ... Wersja budżetowa czy bez limitu ...

Edytowane przez S.N.

Pisząc o  r o t a c j i  szpulek miałem na myśli energię kinetyczna szpulek w ruchu obrotowym :) Zmniejszanie wagi szpuli zmniejsza potem jej rotację, energię. Lżejsza szpulka krócej się kreci a rzuty przez to mogą być krótsze.

Gumkowanie moich wpisów pozbawia mnie  s p r a w c z o ś c i.

Tak myślałem. Bo waga przynęt dosyć spora. Eksperymentowałeś z innymi Daiwami typu Alphas/Steez CT + roro/k.t.f., bądź Alphas/Steez Air? Może zmieniłbyś trochę zdanie na temat hamulca Daiwy :). Szczególnie w przypadku, kiedy szpula ma ruchomy induktor.

Casting UL bawił mnie najbardziej jak to jeszcze nie było modne ;)

Chyba coś mi umknęło, a dzisiaj aliexpres mi podsunął szpulkę o masie zaledwie 3 g do Aldebarana :⁠-⁠O Obecnie najlżejsza na rynku, czy jeszcze bardziej wypadłem z obiegu i są jeszcze lżejsze?
https://a.aliexpress.com/_EGr2fbd

Widzę, że Chińczycy wyażurowali szpulkę i urwali jeszcze dziesiętne części grama i już ma 2,8 g :lol:

Jak zaczną cieniować zgodnie z kierunkiem to dopiero będzie lajt ????

A tak na poważnie to ciekaw jestem jak z realnym zakresem użytkowym i z trwałością w górnych granicach tego zakresu. No i chyba lepiej kciukiem za mocno nie hamować ????

• Like 2

Tak myślałem. Bo waga przynęt dosyć spora. Eksperymentowałeś z innymi Daiwami typu Alphas/Steez CT + roro/k.t.f., bądź Alphas/Steez Air? Może zmieniłbyś trochę zdanie na temat hamulca Daiwy :). Szczególnie w przypadku, kiedy szpula ma ruchomy induktor.

Tak, alphas ct + lekka szpulka, ale w optymalnych warunkach różnić znaczących nie zauważyłem. Nad wodą rzadko kiedy są takie super warunki, szczególnie z łódki czy na bardziej otwartej przestrzeni. Te wąskie szpulki jakoś do mnie nie przemawiają. Ja ul w warunkach bojowych łowię na dość grube linki #0.6 minimum, super cienkie się nie sprawdzają. Nadal twierdzę że daiwa nie potrafi zrobić najlepszego multika do ul, testerzy różni też tak mówią.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Casting UL bawił mnie najbardziej jak to jeszcze nie było modne ;)

Widzę, że Chińczycy wyażurowali szpulkę i urwali jeszcze dziesiętne części grama i już ma 2,8 g :lol:

Kamil ma zupełną rację, wiem, bo wtedy z Nim jeździłem na ryby. Łoił mi dupę za każdym razem. To były ABU typu C , oraz Daiwa Millionerka, jakaś czarna. Wszystkie te konstrukcje były kręcone prawą łapą. To było kilkanaście lat temu. Nie znam nikogo kto w tych czasach uprawiał taki masochizm. Ze skutecznością oczywiście.

Novis bierz Kamila i wpadnijcie Latem na Powidz do mnie. Jest domek.....krypa..... porzuca się trochę....potem ognisko i skrzyneczka piwka, albo i dwie.... Jakoś pogodzi się czasowo okonie na UL i szczupłe na swimbaity :) Zawsze można podjechać na Wierzbiczany.....potrenować większe okonie :)

• Like 3

Novis bierz Kamila i wpadnijcie Latem na Powidz do mnie. Jest domek.....krypa..... porzuca się trochę....potem ognisko i skrzyneczka piwka, albo i dwie.... Jakoś pogodzi się czasowo okonie na UL i szczupłe na swimbaity :) Zawsze można podjechać na Wierzbiczany.....potrenować większe okonie :)

Kamil to nie paczka do zabrania. Jak będzie chciał, to się odezwie.

Jak zaczną cieniować zgodnie z kierunkiem to dopiero będzie lajt

A tak na poważnie to ciekaw jestem jak z realnym zakresem użytkowym i z trwałością w górnych granicach tego zakresu. No i chyba lepiej kciukiem za mocno nie hamować

Nie no bez przesady...bez bicia przyznam się,ze uzytkuje chinskie szpulki od 8lat w róznych multikach i jeszcze nie zdarzyło by mi sie,żeby coś popsuć.

Ja również jakieś tam używam, ale żadna z nich nie waży 3 gram. Gdzieś przecież musiała zniknąć masa, a co za tym idzie musi też być delikatniejsza. Czy to się przekłada na trwałość ? Sądzę, że tak. Dużo rzecz jasna zależy od użytkownika i ewentualnego przyłowu bo jeśli się trafi to nikt linki ciąć nie będzie ????

• Like 1

zależy do jakiej wędki zamontujesz szpulkę... za grubej plecionki raczej nie da się nawinąć, bo wejdzie jej za mało... z własnego doswiadczenia: szpulka roro do alphasa sv dała radę holowi suma ok.120cm na plecionce pe 1,5... nie szukałem uszkodzen, ale rzucała jak wcześniej bez problemów... to co prawda nie 3g, ale przy mniejszej średnicy szpula będzie trudniejsza do zgniecenia... ja bardziej obawiam się ewentualnego wygięcia ośki, juz nie jest stalowa...

Ja również jakieś tam używam, ale żadna z nich nie waży 3 gram. Gdzieś przecież musiała zniknąć masa, a co za tym idzie musi też być delikatniejsza. Czy to się przekłada na trwałość ? Sądzę, że tak. Dużo rzecz jasna zależy od użytkownika i ewentualnego przyłowu bo jeśli się trafi to nikt linki ciąć nie będzie

Nawięcej wagi w tej szpulce urwano na ośce która orginalnie jest stalowa i długa.Co do użytkowania to ja nie widze plecionki grubszej niż 0,4# PE na tej szpulce,nylon odpada,bo rozciagliwy i za mocno nawiniety przenosi siły na szpulkę...zresztą nylon na szpulce o tak małej srednicy,makabrycznie się odkształca w krótkim czasie i trzeba cieniutkie żyłki wymieniać praktycznie co wypad na ryby,trochę to bezsensu,chyba że się lubi produkować śmieci z plastiku którego się nie recyklinguje.Co do przenaczenia tej szpulki i ewentualnych przyłowów to ja widze tak...jak to bedzie zestaw z kijem do 3g,precionką 0,2#PE i przyponem strzałowym z żyłki 0,10-0,12 mm,to sprawy przyłowów dużych rybek rozwiazują się same czasami w ułamkach sekundy.