Skocz do zawartości
  • 0

Temperatura wody, a szczupak?

wisnia023

Pytanie

Witam koledzy, czy zaobserwowaliście mo?źe do jakiej temp musi się nagrzać woda, ?źeby wioseny szczupak zaczął dobrze ?źerować? W jakich temperaturach wody mieliście najlepsze brania i czy mo?źna kierować się jedynie temperaturą wody podczas szukania wiosennych ryb? Np u mnie w jeziorze jedna linia brzegowa jest urozmaicona (grą?źele, trzciny itp), a druga jest pusta, bez ?źadnych szczeg?łł?łw, ale za to dłu?źej naświetlona w dzień i z du?źo cieplejszą wodą, od kt?łrej strony zaczynali byście wędkować na nowym jeziorze biorąc pod uwagę takie kryteria? :D

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem jaka jest dolna granica, wiem natomiast, ?źe w ju?ź temperaturze 6,5 stopnia wyniki potrafią być bardzo dobre.

Dobrze gdybyś poszukał miejsca z roślinnością na dnie, tam gdzie miały tarło. Powinny być w okolicy. Myślę, ?źe jakiś rozległy i łagodny stok lub blat do 2 metr?łw mo?źe być ciekawy. Idealnie by było gdyby była tam cieplejsza woda ni?ź w innych podobnych zatokach. R?ł?źnica jednego stopnia jest znacząca. Będzie super jak trafisz na ciepły wiatr. Powodzenia.

• 0

moze byc Generalnie teraz oblawiam plycizny nie przekraczajace glebokoc do 3 metrow .O temperaturze wody a wplywie ryb na bran mozna by napisac dozo .Z obserwacji i testow oraz notatek z ostatnich lat wynika ze najlepsze brania wystepuja kiedy woda zaczyna byc w granicach 7-9 stopni .Za idealna przyjmuje temp 8 stopni i po tarle i przed i na plyciznach .Sugieruj sie bardziej uksztaltowaniem terenu i lini brzegowej .Teraz z regoly kazda wneka o ile jetes pierwszy na miejscowce a ryby sa powinno cos gryzc .Plycizny nade wszytko nawte po kostki .A jak oznaki obserwacji ,czy widzisz gdzie ryby sie tra .Ja z regoly plywam lub chodze obserwujac mijsca trlisk .Milo sobie poptrezc i widomo gdzie stoji po tarle ryba .

pozdr Termos

• 0

W weekend opłynełem dookoła dwa jeziora i na ?źadnym nie zaobserwowałem trących się ryb, nie odnotowałem te?ź ?źadnego brania W pierwszym mniejszym jeziorze (te o kt?łrym wpominałem wy?źej) temp. wody była od 6 do 7,5 stopnia, jest to przepływowe jezioro i w tej chwili woda jest koloru kawy z mlekiem co te?ź mo?źe mieć wpływ na brania... Drugie jezioro jest większe i głębsze, a co za tym idzie zimniejsze, temp. wody od 4,5 do 6,5 stopnia C. Jest w tym jeziorze du?źa płytka zatoka z podwodną roślinością, ale ryb na tarle tam nie widać, więc mo?źe jeszcze do tarła nie przystąpiły? :D Temp. mierzona echosondą więc jakieś 10-15 cm pod powierzchnią, czyli w rzeczywistości temp. wody jest ni?źsza od tych kt?łre podałem :D

• 0

ponizej 10?C ryba praktycznie nie zeruje, powyzej 12?C zaczyna sie ruszac, dobre wyniki zaczynaja sie od 14?C

Nie do końca. Przez cały sezon zimowy 3 lata temu złowiłem przy łowieniu okoni około 30 szczupak?łw. Poza tym jak wytłumaczyć dobre efekty trollingowo - spinningowe w listopadzie i w grudniu ju?ź po cyrkulacji jesiennej kiedy woda w całej objętości się wymiesza i ma jednakową temperaturę? :D

• 0

Masz rację, ale część z tych 30-tu szczupak?łw została złowiona pod koniec lutego i w marcu, gdzie w szczeg?łlności w tym drugim miesiącu ryby mają w głowie bardziej prokreację ni?ź od?źywianie :D Natomiast jeśli chodzi o p?łźną jesień to zgadza się, intensywne ?źerowanie w niskiej temperaturze jest spowodowane nadciągającą zimą i gromadzeniem zapas?łw.

• 0

Myślę, ?źe sytuacja wiosenna i p?łźno-jesienna jest zgoła inna, pomimo por?łwnywalnych temperatur. Jesienią ryba gromadzi zapasy energetyczne na przetrwanie zimy i tarła. Robi to instynktownie i ?źeruje na maksa. Wiosną jest zmęczona i wychodzi metabolizmu zimowego.

mialem na mysli okres wiosenny i zebacze po tarle, ryby slabo zeruja, poniewaz jada na resztkach energii, pewnie, ze tu i tam cos zagryzie, jednak orgia startuje powyzej 14?C, przynajmniej takie sa moje doswiadczenia

• 0

ponizej 10?C ryba praktycznie nie zeruje, powyzej 12?C zaczyna sie ruszac, dobre wyniki zaczynaja sie od 14?C

Prowadzę notatki, z ka?źdej wyprawy na ryby i nie mogę zgodzić się z tym, ?źe poni?źej 10 stopni szczupaki nie ?źerują. Jesienią łowiłem po kilkanaście szczupak?łw dziennie przy temperaturze wody w okolicach 4 stopni. Wiosną podobne ilości przy temperaturach w okolicy 7 stopni.

• 0

Prowadzę notatki, z ka?źdej wyprawy na ryby i nie mogę zgodzić się z tym, ?źe poni?źej 10 stopni szczupaki nie ?źerują. Jesienią łowiłem po kilkanaście szczupak?łw dziennie przy temperaturze wody w okolicach 4 stopni. Wiosną podobne ilości przy temperaturach w okolicy 7 stopni.

@robert

jak zapewne wyzej zauwazyles, moja wypowiedz dotyczy okresu potarlowego w sensie stricte :D

• 0

Pitrek przyznam ze mnie troche zaskoczyles .

Lowie te ryby w zasadzie okragly rok zima tez .Woda ma wtedy doslownie powyzej zera i zdarzaja sie dni gdzie gryzie jak by sie wysypalo z worka .Tak jest co roku .Osobiscie jak dla mnie zaraz po zejsciu lody tez jest ok.W miare jak temp rosnie a podajac konkt?retny przyklada 3 tygodnie temu koledzy mieli 78 szt na bajorku gdzie woda miala 5-6 stopni .Mysle ze moze byc tak ze im dalej na polnoc tym mniej ryba pottrzebuje czasu na tarlo a co za tym idzie najlepszy okres zerowania .Jako ciekawostkie napisze ze w grudniu kiedy to ziab ,snieg z deszczem a woda zimna jak diabli 7-8 stopni wala jak glopie na trola .Napewno da sie ustalic wytyczne i widelki w jakich ryby zeruja najlepiej ale tu musieli bysmy rozwinac fazy ksiezyca .Ulkad gwiazd ,wiaterek, cisnienie ,naslonecznienie ,rodzaj lowiska ,glebokosc itp itd .

Na biezacao siedze i sprawdzam raporty oraz info.Dzis kolega zdal mi relacje z Roslagen -temp 4 stopnie dwie trocki i 33 zebate po drodze do domu .Glebokosc wody 0,5 -1 m .Jak dla mnie wytyczne 10 -14 to dobre brania ale wez pod uwage gdzie lowimy na polnocy to srodek lat a tubylcy sie ciesz ze wkoncu sie kompac mozna . :mellow:

pozdr .Termos

• 0

Na moim akwenie, na Mazurach szczupak z reg?łły zaczyna dobrze wsp?łłpracować po 15 maja. Zauwa?źyłem, ?źe wędkarze łowiący na ?źywca mają lepsze efekty do połowy maja. Ja w zasadzie tylko pływam, p?łźniej role się odwracają. Chocia?ź największe szczupaki złapałem dopiero w czerwcu i p?ł?źniej jesienią. Pozdrawiam.

• 0

Na moim akwenie, na Mazurach szczupak z reg?łły zaczyna dobrze wsp?łłpracować po 15 maja. Zauwa?źyłem, ?źe wędkarze łowiący na ?źywca mają lepsze efekty do połowy maja. Ja w zasadzie tylko pływam, p?łźniej role się odwracają. Chocia?ź największe szczupaki złapałem dopiero w czerwcu i p?ł?źniej jesienią. Pozdrawiam.

15 maja rok temu, w tym roku, za rok, w Polsce, w Szwecjii, czy w Norwegii ,to mogą być zupełnie r?ł?źne temp. powietrza, wody itp, więc chyba datą nie ma co się sugerować, chocia?ź wiosna to jednak wiosna :D

Widzę, ?źe są dwie r?ł?źne wersje co do temperatury wody: jedna Poslka, jedna Szwedzka :D Postaram się być często nad wodą, badać temp. i przedstawić swoje wyniki badań :D I być mo?źa będzie kolejna wersja co do temp i dobrych brań: Norweska :mellow: Termos jaki rejon Szwecjii zamieszkujesz w odniesieniu do Oslo w Norwegii? Bardziej na p?łłnoc, czy na południe? Pozdrawiam :D

• 0

@rafe

pisalem o tym co zauwazylem na lowiskach, w ktorych udaje mi sie cos od czasu do czasu zlowic, np. w weekend bylismy w 3 lodki i 6 wedek lowic na malym i latwym jeziorku, z ktorego w tamtym sezonie wyskoczylo okolo 50 metrowek, zlowilismy w 3 dni jak podaje: 1 okonia (nie dotyczy), 2 sandacze (nie dotyczy) i 6 szczupakow ... ryby nie braly poniewaz woda zimna jak dupa eskimosa (8?C) byla - informacja od faceta, ktory lowi tam 24/24 (to jego prywatne jezioro) ... wczoraj i dzis bylem w sumie okolo 14 godzin nad inna woda i szalu tez nie bylo = 1 ogryzek 65 cm, dwa odprowadzenia ... woda miala dzis tez 8?C ...

z cala pewnoscia masz inne spostrzezenia, nie zaprzeczam :D

• 0

U mnie początkiem maja trafiaja się tylko 5 kg+,mniejsze p?ł?źniej idą na tarło i chyba odchorowują,dopiero kole lipca ?źerują,?źywcowcy maja podobne doświadczenia,co do temperatury to biorą tylko w płytkich nagrzanych zatokach od strony płd-zach nawet na 50 cm ,roślinność podwodna jest dodatkowym atutem,przynęta du?źa guma.

• 0

Dzisiaj z rańca chodziło mi po głowie właśnie to zagadnienie a tu proszę akurat taki wątek. No to dorzucę swoje trzy grosze...

Lekko obra?źony na olewające mnie ostatnio trotki i inne kropki postanowiłem otworzyć zembalowy sezon. Że wiosna niewydarzona jak na razie to miałem raczej kiepskie nastawienie (z racji właśnie lodowatej wody).

Wybrałem du?źe ale w miarę płytkie jezioro typu polskiego, czyli nie skalna studnia bez dna. Echo pokazywało od 6.5 do max 8 stopni w niekt?łrych miejscach. Efekty: 5 pistolet?łw tak od 40 do 60 cm. Szału nie ma, ale przynajmniej człowiek się rozgrzał. Tylko gdzie są starsze damy???

PS W Norge nie ma okresu ochronnego na szczupłego i tu niekt?łrzy łowią szczupaka przedtarłowego zaraz po zejściu lodu. Woda ma mo?źe ze 2 stopnie a uwierzcie mi ?źe efekty mają czasami wyśmienite. Bądź tu człowieku mądry. Z rybami nie ma twardych reguł...

• 0

Ja myślę, ?źe trzeba rozr?ł?źnić łowienie potarłowych ryb po zejściu lodu i poszukiwania szczupak?łw w klasycznych miejsc?łwkach na głębokościach 5-10m. Jak ryby stoją na wodzie o głębokości około metra, to jak zmierzymy jej temperaturę (i wychodzi powiedzmy około 8st. C) to ona faktycznie mniej więcej tyle ma. Jak w czerwcu mierzymy temp. na jeziorach, to woda ma około 14-15st., ale pod powierzchnią. A ile ma np. 7 metr?łw głębiej? Z pewnością nieco mniej. Je?źli chodzi o znane mi źr?łdła, to W. Strzelecki podaje optymalną temperaturę ?źerowania jako 10-15st.

Jesienne złowienia szczupak?łw oddzieliłbym grubą kreską od pozostałej części roku. W zimnej wodzie łowi się sporadycznie du?źe i bardzo du?źe ryby, kt?łre za?źerają od czasu do czasu, bo czeka je ogromny wydatek energetyczny związany z produkcją ikry. Trzeba je najczęściej napłynąć lub rzucić im pod pysk – w głębokiej wodzie o relatywnie stabilnej, niskiej temperaturze – ale nie ma to nic wsp?łlnego z szałem ?źerowania… Najczęściej są oblepione pijawkami – czy tak wygląda aktywna ryba?

• 0

Kilka dni temu sprawdzałem dwa jeziora, na pierwszym temp. od 7 d0 8,8 stopni i niestety słabe ?źerowanie (5 ryb na wodzie 2,5-3m i temp 8 stopni), na drugim woda od 8 do 10 i kompletna pucha, więc dalej czekam :D Laksik gdzie wędkujesz, mo?źe się mieneliśmy gdzieś na wodzie? :D

• 0

U mnie na bardzo du?źym jeziorze, gdzie głębokość sięga 20m echo wskazuje 16,5stopnia, w zatokach działo się więcej ni?ź na głębinie - i tam było 17,2stopnia (oczywiście na wysokości czujnika echo).

Strasznie ciepła ju?ź ta woda, a co dopiero na płytkich jeziorkach... 19pewnie ju?ź jest :wacko: Wtedy tylko pukają.... choć nie zawsze

• 0

Trochę odkopię wątek i dodam od siebie, ze od paru lat otwieram sezon szczupaków w lutym / marcu. Nie lowie bynajmniej w Szwecji, a raczej w naszej rodzimej strefie pogodowej.

Jako ze lowie wowczas z brzegu to nigdy nie mierzylem temperatury wody. Niemniej zdazalo mi sie przyjeżdżać tuz po zejściu lodu. Woda płytka do 2 m maks.

Za każdym razem jakieś wyniki były. Padało trochę pistoletów w okolicach 50-60 cm. Nigdy w tym okresie nie udalo mi sie złowić nic większego niż 70+.

W konsekwencji ja bym uznał ze szczupak żeruje takze przy bardzo niskich temp. Wody. Poza tym filmy z rugi gdzie chłopaki wedkuja w wodzie o temp 2 stopni raczej potwierdza taka tezę.

Macie doświadczenia w lapaniu w lodowatej wodzie dużymi wabikami? Jak je prowadzić? Wolno i jednostajnie?

Edytowane przez Rraptor