Skocz do zawartości
  • 0

Temperatura wody, a szczupak?

wisnia023

Pytanie

Witam koledzy, czy zaobserwowaliście mo?źe do jakiej temp musi się nagrzać woda, ?źeby wioseny szczupak zaczął dobrze ?źerować? W jakich temperaturach wody mieliście najlepsze brania i czy mo?źna kierować się jedynie temperaturą wody podczas szukania wiosennych ryb? Np u mnie w jeziorze jedna linia brzegowa jest urozmaicona (grą?źele, trzciny itp), a druga jest pusta, bez ?źadnych szczeg?łł?łw, ale za to dłu?źej naświetlona w dzień i z du?źo cieplejszą wodą, od kt?łrej strony zaczynali byście wędkować na nowym jeziorze biorąc pod uwagę takie kryteria? :D

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

"do jakiej temp musi się nagrzać woda, źeby wiosenny szczupak zaczął dobrze źerować? W jakich temperaturach wody mieliście najlepsze brania i czy mo�źna kierować się jedynie temperaturą wody podczas szukania wiosennych ryb?"

Po ponad 40 latach łowienia, zaobserwowałem kilka zależności (dotyczą one zarówno wód polskich jak i skandynawskich) Temperatura to nie wszystko (wczoraj na Narwii woda miała 20C i drapieznik w ogóle nie żerował)

Wiem jedno....w pogodne, słoneczne dni (dotyczy to każdej pory roku), drapieżniki nie żerują cały dzień. Okres polowania zawęża się tylko do godzin porannych i wieczornych. Świt i zmierzch dają zazwyczaj najlepsze wyniki. Powód ? Uważam, ze jest jeden.....drapieżnik jest dobrze widoczny dla swoich ofiar i dobrze o tym wie, że jego szanse na upolowanie czegokolwiek są niewielkie. Poco zatem marnować energię.

Kolejny czynnik to kierunek wiatru i jego siła - wiatr ze wschodu, ryba chodu !....każdy o tym wie. Jakoś nigdy nie dało się połowić z wiatrami EE, EN lub ES. Siła wiatru przekłada się na wielkość fali, a to z kolei wpływa na ilość światła, która dociera do wody. Nawet niewielka zmarszczka na wodzie w sposób znaczący ogranicza te wielkości.

Kolejny aspekt to ciśnienie atmosferyczne i jego zmiany w ciągu ostatnich 24-48h. 

Stabilne wartości sugerowałyby stabilne zerowanie. Niestety są od tej zależności odstępstwa. Uważam, że nie znamy do końca klarownego wyjaśnienia tej relacji. Wiadomo jednak, że ryby z zamkniętym pęcherzem pławnym (np.okoń) mają przerwę w żerowaniu, potrzebną na dostosowanie się do aktualnych warunków. Ichtiolodzy pisali o tym wielokrotnie.

Na szczęście nie znamy wszystkich zależności :)

Edytowane przez beleza

• 0

W zeszłą sobotę była u nas "lampa" przez cały dzień, wiatr momentami cichł do zera, czasem marszczył dość wyraźnie wodę. Szczupak żerował cały dzień prawie jednakowo - jedynie bliżej południa było ciut gorzej bo miejsca zostały obrzucane przynętami przez kilkudziesięciu wędkarzy a i nie wszystkie ryby wróciły do wody. Nie zauważyłem wyraźnej różnicy między flautą a pomarszczoną wodą. Z resztą swoją życiówkę złowiłem pod koniec lipca, w dużym upale przy flaucie na wodzie ok. 2,5 m . Nie ma reguł...

• Like 1

• 0

W zeszłą sobotę była u nas "lampa" przez cały dzień, wiatr momentami cichł do zera, czasem marszczył dość wyraźnie wodę. Szczupak żerował cały dzień prawie jednakowo - jedynie bliżej południa było ciut gorzej bo miejsca zostały obrzucane przynętami przez kilkudziesięciu wędkarzy a i nie wszystkie ryby wróciły do wody. Nie zauważyłem wyraźnej różnicy między flautą a pomarszczoną wodą. Z resztą swoją życiówkę złowiłem pod koniec lipca, w dużym upale przy flaucie na wodzie ok. 2,5 m . Nie ma reguł...

Otóż to, nie ma reguł... zgadzam się w 100%... przykład z ostatnich dni z pewnego jeziora...

Dwa tygodnie temu głęboka rynna, patelnia, flauta, od południa do około 15tej gryzły jak popaprane, później do wieczora lipa... w ten weekend powtórka z tym, że wiało z pn zajechałem trochę za późno bo o około 14 i ... dobrą godzinę połowione, później lipa jakby ryby nie było, rankami nie za tęgo, wieczór w ogóle porażka...

• 0

A teraz po krótkich przemyśleniach trochę sam sobie zaprzeczę :D

Dla mnie najważniejsze reguły są takie:

1. Żeby łowić szczupaki (czy inne ryby) trzeba być nad wodą jak najczęściej. W sezonach gdy bywałem nad wodą rzadko,  średnia łowionych ryb na dzień była niska.

2. Trzeba być elastycznym i dostosowywać sposób łowienia oraz przynęty do łowiska i warunków w nim panujących (termicznych również).

3. Trzeb być cierpliwym.

Jakieś reguły sobie znalazłem :D

• Like 1

• 0

W wodzie muszą pływać ryby:-)

O to, to, to !!!

Pozdrowienia z Sahary.....czytaj Zalew Zegrzyński :)

Chociaż zeszły sezon, jesień w szczególności, zaskoczył szokująco pozytywnie.

Ogólna kondycja zbiornika jest jednak marna niestety.

Edytowane przez beleza

• 0

Najlepsze miejsca  na początek to takie gdzie nie ma dużej presji wedkarzy :) to popierwsze , dalej im bardziej dzicz tym lepiej ,   i cisza , a nie krzyki i brzęk butelek :( , powycinane przez bobry zarośla .   no i musi byc ryba,  jeżeli jest jej znikoma ilośc to nie wiem co będziemy zakładać to i tak nic z tego   , wiadomi bynajmiej mi że w dni pochmurne , świt , wieczor , , a  to najbardziej taki klimat  mamy ma duży wpływ , nie ma zimy  , wiosny  i lata , :(

• 0

Najlepsze miejsca  na początek to takie gdzie nie ma dużej presji wedkarzy :) to popierwsze , dalej im bardziej dzicz tym lepiej ,   i cisza , a nie krzyki i brzęk butelek :( , powycinane przez bobry zarośla .   no i musi byc ryba,  jeżeli jest jej znikoma ilośc to nie wiem co będziemy zakładać to i tak nic z tego   , wiadomi bynajmiej mi że w dni pochmurne , świt , wieczor , , a  to najbardziej taki klimat  mamy ma duży wpływ , nie ma zimy  , wiosny  i lata , :(

... i nie ma nic :(

• Like 1

• 0

Szanowny kolego. Jeżeli pisownia ci się nie widzi nie musisz tego czytać. Właśnie tacy wędkarze jak ty robią na forum dogryzanie drugiemu i wyciąganie błędów ortograficznych. Można podejść bardziej z uśmiechem a nie odrazu skakać na forum. Chodzi tu o co inne.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 0

Szanowny kolego. Jeżeli pisownia ci się nie widzi nie musisz tego czytać. Właśnie tacy wędkarze jak ty robią na forum dogryzanie drugiemu i wyciąganie błędów ortograficznych. Można podejść bardziej z uśmiechem a nie odrazu skakać na forum. Chodzi tu o co inne.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zanim coś napiszesz, to przeczytaj zasady tworzenia wpisów na tym forum.