Skocz do zawartości

Grzyby 2020

jacek.hetflaisz

Rekomendowane odpowiedzi

Takiego udało się spotkać podczas przechadzki po parku. Dookoła kilka mniejszych, a wszystko pod starą, dużą lipą.attachicon.gif received_358726318427212_copy_2016x1512.jpeg

Suillellus luridus - borowik ponury nie ceglastopory. Tak średnio do jedzenia...

• Like 3

Nic poza kozakami nie było w lesie.

Właśnie zaczynają się pojawiać i to w dużych ilościach.

Niestety, wybrałem się do lasu nie przygotowany, z krótkim rękawem. Takiej ilości komarów nie było już od lat????

Po 15 minutach i kilkudziesięciu takich kozakach, poddałem się i spieprzałem prawie biegiem do samochodu. Fajki się skończyły i komary właziły nawet w oczy. Fajek w zębach trochę pomagał ????

A można było nazbierać grzybków ????

post-63740-0-35111300-1592767094_thumb.jpg

post-63740-0-01492000-1592767121_thumb.jpg

post-63740-0-48293000-1592767237_thumb.jpg

• Like 4

Niestety, wybrałem się do lasu nie przygotowany, z krótkim rękawem. Takiej ilości komarów nie było już od lat

Po 15 minutach i kilkudziesięciu takich kozakach, poddałem się i spieprzałem prawie biegiem do samochodu. Fajki się skończyły i komary właziły nawet w oczy. Fajek w zębach trochę pomagał

A można było nazbierać grzybków

Jak mawiał klasyk:".. śmiem twierdzić ,moim skromnym zdaniem.." że grzyby widoczne na zdjęciach powyżej to jednak nie kozaki.

Pozdrawiam Tomi  B)

Edytowane przez tomi101
  • Like 2

Jak mawiał klasyk:".. śmiem twierdzić ,moim skromnym zdaniem.." że grzyby widoczne na zdjęciach powyżej to jednak nie kozaki.

Pozdrawiam Tomi  B)

Też tak myślę...

A co to za grzyby waszym zdaniem?

Zdjęcia wyszły jak wyszły, nie było warunków na robienie zdjęć ????

Dla mnie to na 100% koziaki.

Najpewniej "chwast amerykański" https://nagrzyby.pl/atlas/5112

W mieszanych lasach bywają mniej czerwonawe, bardziej brązowe.

Ale... zdjęcie przekroju rozwiałoby wątpliwości, bo mogłyby to też być koźlarze grabowe o nietypowym, jasnym trzonie.

Trzony mają jak najbardziej "amerykańskie" i mało koźlarzowe A jeszcze mniej prawdziwkowe. Jak jesteś żądny wiedzy przekrój jednego dojrzałego, zrób fotkę, a po trzech, czterech minutach kolejną. Reakcje miąższu z tlenem są cechą dużo pewniejszą niż wróżenie z fusów na podstawie zdjęć młodych grzybów. Ale tylko jak jesteś żądany wiedzy, bo jadalne to jest na pewno ????????????

• Like 1

Niestety, wybrałem się do lasu nie przygotowany, z krótkim rękawem. Takiej ilości komarów nie było już od lat

Po 15 minutach i kilkudziesięciu takich kozakach, poddałem się i spieprzałem prawie biegiem do samochodu. Fajki się skończyły i komary właziły nawet w oczy. Fajek w zębach trochę pomagał

A można było nazbierać grzybków

attachicon.gif IMG_20200621_181006_copy_2560x1920.jpg

attachicon.gif IMG_20200621_181254_copy_2560x1920.jpg

attachicon.gif IMG_20200621_181312_copy_2560x1920.jpg

Made in USA