Rlodz Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Takiego udało się spotkać podczas przechadzki po parku. Dookoła kilka mniejszych, a wszystko pod starą, dużą lipą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 borowik ceglastoporyU mnie w ogrodzie wyrósł kilka dni temu kozak czerwonawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Na dniach mam zamiar wybrać się na rekonesans do lasu, podobno w moich okolicach "ruszyły kozaki" ciepło i mokro to może i prawdziwki się pokażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Też się wybieram, mam miejscówkę gdzie co roku zbieram borowiki usiatkowane, a te rosną już nawet w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Takiego udało się spotkać podczas przechadzki po parku. Dookoła kilka mniejszych, a wszystko pod starą, dużą lipą. received_358726318427212_copy_2016x1512.jpegSuillellus luridus - borowik ponury nie ceglastopory. Tak średnio do jedzenia... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 (edytowane) borowik ponury ma siateczkę na trzonie, a ten na zdjęciu nie ( aczkolwiek nie upieram się bo to tylko fotografia) Edytowane 19 Czerwca 2020 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 No jak nie ma. Siatka po byku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Na zbliżeniu faktycznie jest jakby siateczka. W każdym razie grzyby nie były ruszane, zostały w parku w Żelazowej Woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Kilka fotek z dzisiejszego rekonesansu , coś zaczyna się pojawiać: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkordeusz Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Kilka fotek z dzisiejszego rekonesansu , coś zaczyna się pojawiać:Moge zapytać jakie województwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Nic poza kozakami nie było w lesie.Właśnie zaczynają się pojawiać i to w dużych ilościach.Niestety, wybrałem się do lasu nie przygotowany, z krótkim rękawem. Takiej ilości komarów nie było już od lat????Po 15 minutach i kilkudziesięciu takich kozakach, poddałem się i spieprzałem prawie biegiem do samochodu. Fajki się skończyły i komary właziły nawet w oczy. Fajek w zębach trochę pomagał ????A można było nazbierać grzybków ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Nic poza kozakami nie było w lesie.Właśnie zaczynają się pojawiać i to w dużych ilościach.Niestety, wybrałem się do lasu nie przygotowany, z krótkim rękawem. Takiej ilości komarów nie było już od latPo 15 minutach i kilkudziesięciu takich kozakach, poddałem się i spieprzałem prawie biegiem do samochodu. Fajki się skończyły i komary właziły nawet w oczy. Fajek w zębach trochę pomagałA można było nazbierać grzybków Jak mawiał klasyk:".. śmiem twierdzić ,moim skromnym zdaniem.." że grzyby widoczne na zdjęciach powyżej to jednak nie kozaki. Pozdrawiam Tomi Edytowane 21 Czerwca 2020 przez tomi101 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Jak mawiał klasyk:".. śmiem twierdzić ,moim skromnym zdaniem.." że grzyby widoczne na zdjęciach powyżej to jednak nie kozaki.Pozdrawiam Tomi Też tak myślę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Moge zapytać jakie województwo?Świętokrzyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Jak mawiał klasyk:".. śmiem twierdzić ,moim skromnym zdaniem.." że grzyby widoczne na zdjęciach powyżej to jednak nie kozaki. Pozdrawiam Tomi Też tak myślę...A co to za grzyby waszym zdaniem?Zdjęcia wyszły jak wyszły, nie było warunków na robienie zdjęć ????Dla mnie to na 100% koziaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Ja bym raczej ''prawdziwki'' obstawiał.Nie znam książkowej nazwy-tak się u mnie na nie mówi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Najpewniej "chwast amerykański" https://nagrzyby.pl/atlas/5112W mieszanych lasach bywają mniej czerwonawe, bardziej brązowe.Ale... zdjęcie przekroju rozwiałoby wątpliwości, bo mogłyby to też być koźlarze grabowe o nietypowym, jasnym trzonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Prawdziwki to nie są na pewno, jak również te "chwasty".Zbieram je tam od lat. Młode właśnie mają często taką barwę. Wyrośnięte, "dorosłe"? Wyglądają już jak typowe koziaki czy koźlaki. U mnie zawsze nazywają je koziakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Tak po zdjęciach od gory: kozlak, prawdziwek, kozlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Trzony mają jak najbardziej "amerykańskie" i mało koźlarzowe A jeszcze mniej prawdziwkowe. Jak jesteś żądny wiedzy przekrój jednego dojrzałego, zrób fotkę, a po trzech, czterech minutach kolejną. Reakcje miąższu z tlenem są cechą dużo pewniejszą niż wróżenie z fusów na podstawie zdjęć młodych grzybów. Ale tylko jak jesteś żądany wiedzy, bo jadalne to jest na pewno ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Transgatunkowe koźlaki szlachetne. Ci, którzy mają obiekcje, może niech się postarają wydostać z omszałych ciemnotą i zabobonem borów i zagajników poprzedniego stulecia. Idzie nowe... Ciekawe, jaką płeć wybiorą młode kurki i maślaczki? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) GMO i LGBT w natarciu .... Edytowane 22 Czerwca 2020 przez miramar69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Nic poza kozakami nie było w lesie.Właśnie zaczynają się pojawiać i to w dużych ilościach.Niestety, wybrałem się do lasu nie przygotowany, z krótkim rękawem. Takiej ilości komarów nie było już od latPo 15 minutach i kilkudziesięciu takich kozakach, poddałem się i spieprzałem prawie biegiem do samochodu. Fajki się skończyły i komary właziły nawet w oczy. Fajek w zębach trochę pomagał A można było nazbierać grzybków IMG_20200621_181006_copy_2560x1920.jpg IMG_20200621_181254_copy_2560x1920.jpg IMG_20200621_181312_copy_2560x1920.jpgMade in USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Z sobotniego rekonesansu...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi