radek_u Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) A co to za grzyby waszym zdaniem?Zdecydowanie borowiki usiatkowane Edytowane 22 Czerwca 2020 przez radek_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Lenny kolega korol ma rację,to jest kozak i prawdziwki na 100% i podpisuję się pod tym obiema rękami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Dopóki jadalny grzyb A jest dla "speca" tożsamy z jadalnym grzybem B - tragedii nie ma. A i głębsza wiedza do radosnych zbiorów konsumpcyjnych też w zasadzie jest zbędna. Wystarczy ta empiryczna - z dziada pradziada. A Ci żądni wiedzy, co chcą wiedzieć więcej? - oni w pierwszej kolejności uczą się NIE UŻYWANIA stwierdzeń "na pewno" i "na 100%". Czasy mamy zresztą wspaniałe, bo wiedza - każda wiedza - jest w zasięgu wskazującego palca i byle srajfona z dostępem do netu. Czasem tylko przykro patrzeć jak niewielu z tej wspaniałej możliwości korzysta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Z ndz "wenecja" i okolice z ndz ja jutro uderzam w Dęby i liście zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Olbrzym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Dopóki jadalny grzyb A jest dla "speca" tożsamy z jadalnym grzybem B - tragedii nie ma. A i głębsza wiedza do radosnych zbiorów konsumpcyjnych też w zasadzie jest zbędna. Wystarczy ta empiryczna - z dziada pradziada. A Ci żądni wiedzy, co chcą wiedzieć więcej? - oni w pierwszej kolejności uczą się NIE UŻYWANIA stwierdzeń "na pewno" i "na 100%". Czasy mamy zresztą wspaniałe, bo wiedza - każda wiedza - jest w zasięgu wskazującego palca i byle srajfona z dostępem do netu. Czasem tylko przykro patrzeć jak niewielu z tej wspaniałej możliwości korzysta... Tomku,grzyby zbierałem jeszcze jak byłem dzieckiem,wiedzę przekazywała mi mama,potem był atlas grzybów,nie żaden srajfon z dostępem do netu,wtedy tego nie było,zbiera się te,których jest się pewnym w 100%,dlatego potwierdzam słowa kolegi korol,bo to są właśnie te grzyby,które wymienił,nie rozumiem do kogo pijesz i co chcesz osiągnać,widocznie to Ty slabo się znasz na grzybach,bo ten z "atlasu" którego zasugerowałeś to nie jest wogóle ten grzyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 No przecież to napisałem :) i do nikogo nie piję. Wiedza przekazana przez mamę i zaczerpnięta z atlasu plus fakt że nadal żyjesz i masz się dobrze powoduje że pewna grupa grzybów jest dla Ciebie "dobra na 100%" I to wystarcza. Warto jednak zdać sobie sprawę, że z tego miejsca do poprawnego oznaczania gatunków jest jeszcze daleka droga. Nie skrócisz jej apodyktycznymi stwierdzeniami typu - "podpisuję się obiema rękami" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Lenny kolega korol ma rację,to jest kozak i prawdziwki na 100% i podpisuję się pod tym obiema rękamiPrawdziwka nie ma tam na pewno.Podobnie jak tego z Ameryki.Na każdym zdjęciu jest kozak - nie znam nazw wszystkich ich odmian. Dla mnie to kozak czy koziak, kraśniak. One dopiero wyrastają. Mają po 2-5cm wysokości. Zbieram takie pewnie od 20 lat. Te małe mają specyficzne kolory, bo rosną na starej drodze, na słońcu. Ich odcień zmienia się mocno w trakcie wzrostu. Przypominają nieco kraśniaki - po obcięciu korzonek robi się czarny, szczególnie u młodych. Wiedzę mam od ojca, który uczył się od dziadka rocznik 1910 ???? W tym wypadku przekładam tą wiedzę ponad internet???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Miąższ w trzonie na przekroju czernieje u koźlarza grabowego - Leccinellum pseudoscabrum - tak jak napisałem w pierwszym poście. Natomiast nie zmienia barwy w "amerykańcu", "prawdziwku" czy typowym koźlarzu babce. Na fotkach widać grabowe liście - a ten gatunek mikoryzuje wyłącznie z grabem - więc zagadka chyba rozwiązana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 No przecież pisałem, że koźlarz ???? u mnie zwany koziakiem po prostu.A czy grabowy czy babka????? Dla 99,9% zbieraczy to jeden... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Stadko 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Jeden ale byk . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Ostatnie dwa wypady na kurki Pierwszy wypad mega zaskoczenie i nieprzygotowanie Zdecydowanie mniej, ale też trochę się udało nazbierać 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Radek jakie województwo? Bo u mnie w kujpom są kurki ale żeby coś nazbierać to pół dnia trzeba się nachodzić , i nawet na miejscach pewnych słabo a niby deszczu nie brakuje. Prawdziwki też tylko pojedyncze to samo koźlarze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Województwo lubelskie, powiat bialski. Trzeba wychodzić swoje i to są takie złote strzały. Cały las przechodzi się na zero i nagle w miejscach jakich jest dziesiątki rosną 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertys5 Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Kurkowe stadko.I borowiki. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 w drodze nad morze- okolice Piły , także duży wysyp, bo przy drodze dużo ich sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Kleszczy do kompletu ile nazbieraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 W tym roku na naście wizyt w lesie miałem jednego, którego złapałem jak byłem na wypadzie rowerowym Łeba-Gdynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Województwo lubelskie, powiat bialski. Trzeba wychodzić swoje i to są takie złote strzały. Cały las przechodzi się na zero i nagle w miejscach jakich jest dziesiątki rosną Potwierdzam, trzeba się trochę nachodzić ????. Od miejscówki do miejscówki. Ogólnie nie ma prawie nic, ale jak się wejdźcie w bankowe miejsce, to coś rośnie. Kurek też nie brakuje. W tym roku na naście wizyt w lesie miałem jednego, którego złapałem jak byłem na wypadzie rowerowym Łeba-Gdynia.W tym roku kleszczy wyjątkowo mało. Zarówno w lesie jak i nad wodą. Przynajmniej w okolicach Białej Podlaskiej. Mało jeszcze fotogeniczne te grzyby. Wczoraj że 30szt udało się zebrać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Grzybów jak i jagód całkiem sporo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Odwiedziłem dziś mój ulubiony las z liściastym starodrzewem i się mile zaskoczyłem ???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Z tego co pamiętam to chyba moje nowe PB:). 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Jak z grzybami w okolicach Warszawy? Ruszyło się coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Zbierałem 30 lat temu????Okolice Wilgi i Konstancina.Na południu susza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi