Skocz do zawartości

Grzyby 2020

jacek.hetflaisz

Rekomendowane odpowiedzi

Dopóki jadalny grzyb A jest dla "speca" tożsamy z jadalnym grzybem B - tragedii nie ma. A i głębsza wiedza do radosnych zbiorów konsumpcyjnych też w zasadzie jest zbędna. Wystarczy ta empiryczna - z dziada pradziada. A Ci żądni wiedzy, co chcą wiedzieć więcej? - oni w pierwszej kolejności uczą się NIE UŻYWANIA stwierdzeń "na pewno" i "na 100%". Czasy mamy zresztą wspaniałe, bo wiedza - każda wiedza - jest w zasięgu wskazującego palca i byle srajfona z dostępem do netu. Czasem tylko przykro patrzeć jak niewielu z tej wspaniałej możliwości korzysta...

• Like 1

Dopóki jadalny grzyb A jest dla "speca" tożsamy z jadalnym grzybem B - tragedii nie ma. A i głębsza wiedza do radosnych zbiorów konsumpcyjnych też w zasadzie jest zbędna. Wystarczy ta empiryczna - z dziada pradziada. A Ci żądni wiedzy, co chcą wiedzieć więcej? - oni w pierwszej kolejności uczą się NIE UŻYWANIA stwierdzeń "na pewno" i "na 100%". Czasy mamy zresztą wspaniałe, bo wiedza - każda wiedza - jest w zasięgu wskazującego palca i byle srajfona z dostępem do netu. Czasem tylko przykro patrzeć jak niewielu z tej wspaniałej możliwości korzysta...

Tomku,grzyby zbierałem jeszcze jak byłem dzieckiem,wiedzę przekazywała mi mama,potem był atlas grzybów,nie żaden srajfon z dostępem do netu,wtedy tego nie było,zbiera się te,których jest się pewnym w 100%,dlatego potwierdzam słowa kolegi korol,bo to są właśnie te grzyby,które wymienił,nie rozumiem do kogo pijesz i co chcesz osiągnać,widocznie to Ty slabo się znasz na grzybach,bo ten  z "atlasu" którego zasugerowałeś to nie jest wogóle ten grzyb

No przecież to napisałem :) :) :) i do nikogo nie piję. Wiedza przekazana przez mamę i zaczerpnięta z atlasu plus fakt że nadal żyjesz i masz się dobrze powoduje że pewna grupa grzybów jest dla Ciebie "dobra na 100%" I to wystarcza. Warto jednak zdać sobie sprawę, że z tego miejsca do poprawnego oznaczania gatunków jest jeszcze daleka droga. Nie skrócisz jej apodyktycznymi stwierdzeniami typu - "podpisuję się obiema rękami"

• Like 3

Lenny kolega korol ma rację,to jest kozak i prawdziwki na 100% i podpisuję się pod tym obiema rękami

Prawdziwka nie ma tam na pewno.

Podobnie jak tego z Ameryki.

Na każdym zdjęciu jest kozak - nie znam nazw wszystkich ich odmian. Dla mnie to kozak czy koziak, kraśniak. One dopiero wyrastają. Mają po 2-5cm wysokości. Zbieram takie pewnie od 20 lat. Te małe mają specyficzne kolory, bo rosną na starej drodze, na słońcu. Ich odcień zmienia się mocno w trakcie wzrostu. Przypominają nieco kraśniaki - po obcięciu korzonek robi się czarny, szczególnie u młodych. Wiedzę mam od ojca, który uczył się od dziadka rocznik 1910 ???? W tym wypadku przekładam tą wiedzę ponad internet????

Miąższ w trzonie na przekroju czernieje u koźlarza grabowego - Leccinellum pseudoscabrum - tak jak napisałem w pierwszym poście. Natomiast nie zmienia barwy w "amerykańcu", "prawdziwku" czy typowym koźlarzu babce. Na fotkach widać grabowe liście - a ten gatunek mikoryzuje wyłącznie z grabem - więc zagadka chyba rozwiązana ;)

• 2 tygodnie później...

Województwo lubelskie, powiat bialski. Trzeba wychodzić swoje i to są takie złote strzały. Cały las przechodzi się na zero i nagle w miejscach jakich jest dziesiątki rosną  :blink:

Potwierdzam, trzeba się trochę nachodzić ????. Od miejscówki do miejscówki. Ogólnie nie ma prawie nic, ale jak się wejdźcie w bankowe miejsce, to coś rośnie. Kurek też nie brakuje.

W tym roku na naście wizyt w lesie miałem jednego, którego złapałem jak byłem na wypadzie rowerowym Łeba-Gdynia.

W tym roku kleszczy wyjątkowo mało. Zarówno w lesie jak i nad wodą. Przynajmniej w okolicach Białej Podlaskiej.

post-63740-0-69990600-1594544394_thumb.jpg

post-63740-0-12020500-1594544429_thumb.jpg

post-63740-0-69867800-1594544472_thumb.jpg

post-63740-0-56756500-1594544502_thumb.jpg

post-63740-0-84499400-1594544525_thumb.jpg

post-63740-0-77573600-1594544549_thumb.jpg

post-63740-0-38350700-1594544574_thumb.jpg

Mało jeszcze fotogeniczne te grzyby. Wczoraj że 30szt udało się zebrać.

• Like 5

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...