Skocz do zawartości

Grzyby 2020

jacek.hetflaisz

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam, jest mocny i nie nabity gazem tak, żeby skończył się po dwóch użyciach. Nie wiem czy zauważyliście, ale teraz aerozole są nabijane ostro gazem (szczególnie j...y Bros) i po dwóch wypadacg ni ma. Jest też lżejsza wersja z czerwonym dozownikiem, używałem w zeszłym sezonie na rybach, też z czystym sercem mogę polecić. Są niby droższe niż offy brosy itp. ale starczają na wiele dłużej.

https://zielonaochrona.pl/vaco-strong-spray-na-kleszcze-komary-i-meszki-max-170-ml.html?language=pl&currency=PLN&gclid=CjwKCAjwkoz7BRBPEiwAeKw3q-8oi-thDD2M3w3iTUweC9mMu_aM2z4D5qXwvtHjnxDcxvrEcGSAdRoCmaMQAvD_BwE

Tutaj dużo taniej.

https://horex.pl/dom/zwierzeta/preparaty_na_owady/preparaty_odstraszajace/vaco_strong_na_kleszcze_komary_meszki_170_ml.html?gclid=CjwKCAjwkoz7BRBPEiwAeKw3qxGBQG_hcL2LojUtv6SRGlyBavmSYWKVF5La5hG--zYNv9G14-jeyhoCMioQAvD_BwE

Permetryna czy Deet ?

Andrzej, ja kupuję ten aerozol po drodze do domu w sieciówce (Natura), link wziąłem pierwszy z brzegu. Stosowałem przez dwa ostatnie sezony przeciw komarom i działa mega. Wczoraj przetarzałem się po lesie przez ponad 4h i też bez pasażera.

Ed. Z tego co pamiętam to DEET 30% ale grzebnę wieczorem z plecaka i potwierdzę. Plus jes jeszcze taki, że nie wali tak okrutnie jak inne, czerwony ma chyba nawet jakiś dodatek a'la perfuma.

Edytowane przez Hesher
  • Like 2

Andrzej, ja kupuję ten aerozol po drodze do domu w sieciówce (Natura), link wziąłem pierwszy z brzegu. Stosowałem przez dwa ostatnie sezony przeciw komarom i działa mega. Wczoraj przetarzałem się po lesie przez ponad 4h i też bez pasażera.

Ed. Z tego co pamiętam to DEET 30% ale grzebnę wieczorem z plecaka i potwierdzę. Plus jes jeszcze taki, że nie wali tak okrutnie jak inne, czerwony ma chyba nawet jakiś dodatek a'la perfuma.

Ten preparat to DEET 30%, to wiem. Pytałem co stosować ale już to samo pytanie poszło do wątku o kleszczach.

Widziałem jakiś czas temu testy preparatów z różną zawartością DEET. Ogólnie skończyło się na tym, że optymalna zawartość środka odstraszającego wynosi około 25%. Najważniejszy był nośnik i dlatego na przykład konsystencja Ultrathon jest lekko tłusta. Dzięki temu DEET uwalniany jest stopniowo i skutecznie działa przez długi czas. 100% DEET działa skutecznie, jednak przez krótszy czas. Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać za środki z zawartością 100% DEET, Ultrathon działa równie skutecznie i jest sporo tańszy. Zresztą został stworzony przez 3M dla armii USA.

...Przez te cholery chyba sobie grzyby odpuszczę...

Trochę statystyki z 2019 roku. ;)

Kleszcze.

Zachorowań z różnym stopniem powikłań - od banalnych do ciężkich - ok. 5 tysięcy

Zejść śmiertelnych - 0

Samochody

Rannych w wypadkach - od obrażeń banalnych do ciężkich - ok. 40 tysięcy

Zejść śmiertelnych - ponad 3 tysiące

Proponuję Panowie KONIECZNIE wyprzedać fury, porzucić ryby, porzucić grzyby - a najlepiej wcale nie wychodzić z domu. Kleszcze nie są ani fajne, ani miłe - to rzecz oczywista. Ale paranoja odkleszczowa na Jerku zaczyna nieco trącić hipochondrią... :P :P :P

Edytowane przez Sayonara
  • Like 7

Trochę statystyki z 2019 roku. ;)

Kleszcze.

Zachorowań z różnym stopniem powikłań - od banalnych do ciężkich - ok. 5 tysięcy

Zejść śmiertelnych - 0

Samochody

Rannych w wypadkach - od obrażeń banalnych do ciężkich - ok. 40 tysięcy

Zejść śmiertelnych - ponad 3 tysiące

Proponuję Panowie KONIECZNIE wyprzedać fury, porzucić ryby, porzucić grzyby - a najlepiej wcale nie wychodzić z domu. Kleszcze nie są ani fajne, ani miłe - to rzecz oczywista. Ale paranoja odkleszczowa na Jerku zaczyna nieco trącić hipochondrią... :P :P :P

Tyle że samochodem muszę jeździć a grzyby mogę sobie odpuścić - taka drobna różnica.

Poza tym znak kilka osób które mają boreliozę i szczerze mówiąc za nic nie chciałbym tego przechodzić.

Od 10 lat chodzę do lasu w krótkich spodenkach i podkoszulku i jeszcze nigdy nie miałem wpiętego kleszcza.

Nie wiem co za lasy macie :D

A co do grzybów to może w następny weekend uda mi się wybrac i zrobić rzeź borowików :)

To ja mam pecha, na 3 wyjścia do lasu dwa razy kleszcze łapię.

Tyle że samochodem muszę jeździć a grzyby mogę sobie odpuścić - taka drobna różnica.

Poza tym znak kilka osób które mają boreliozę i szczerze mówiąc za nic nie chciałbym tego przechodzić.

Przecież to pół-żartem, pół serio Godski. Jesteś wolnym człowiekiem. Bądź wola Twoja... :) :) :)

• Like 1

ja używam Mugga w sprey lub utrathon i jest ok , Brosa bojkotuje ze względu na zatrucie Warty

Ja Brosa również już nie kupuje.

Jest bardzo dobra alternatywa- również polska- Miskilex Ultra. Ma Deeta 30% + permetrynę co bardzo ważne na kleszcze. Aerozol bez gazu tylko psikacz.

Naprawdę polecam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

. Kleszcze nie są ani fajne, ani miłe - to rzecz oczywista. Ale paranoja odkleszczowa na Jerku zaczyna nieco trącić hipochondrią... :P :P :P

Paranoja, a nawet psychoza. Chyba rzeczywiście masz rację, bo po kilku lepszych miesiącach, znowu głowa mnie napierdziela jak dawniej. Pewnie to jakieś problemy psychiczne :lol: , a mówili że głupia głowa nie boli!

Nie odpuszczać grzybów, ryb tym bardziej, psikać permetryną, a jeśli zaplącze się nieproszony gość, to zapobiegawczo parę tygodni 2 dobre antybiotyki. Gdyby się tak bać wszystkiego, to człowiek z domu by nie wyszedł. Mały off top- pewna kobieta tak bała się covid, że nie wychodziła z domu, aż w końcu nie wytrzymała psychicznie i ze strachu przed śmiercią od covid, skoczyła z wiaduktu ze zgonem na miejscu :(.

A w temacie. W moim regionie bardzo sucho, pospacerowałem z 15 minut w prawdziwkodajnym zagajniku i tylko 1 borowik+2 koźlarze. Gdyby dobrze zmoczyło, to może jeszcze coś urosłoby, ale już słaba nadzieja.

Krew i kleszcze to chyba słaby mit. Ja i siostra tej samej krwi. Ja łażę po nadrzecznej dżungli i lasach na grzyby...przez powiedzmy 30 lat i dwa kleszcze na koncie. Siostra co wyjście poza ścieżkę i już na niej siedzą, efekt to neuroborelioza...teraz zaleczona, ale szczyt choroby to jakaś masakra była , nikomu nie życzę.

To ja mam pecha, na 3 wyjścia do lasu dwa razy kleszcze łapię.

Może u mnie w lasach po prostu jest ich mniej ;) 

Pride rzeż to pewnikiem zrobisz tym robalom co w borowikach mieszkają.

Jeżeli chodzi o kleszcze, to prawdo podobnie masz zerówkę krew, ja też.

pozdrawiam byniek.

Zebrałem ostatnio wiadro 20l i tylko jeden był robaczywy + kilka robaczywych nóg u innych ale kapelusze zdrowe. 

Zbierałem tylko młode, pewnie dlatego. 

Nie wiem czy kleszcze wiedzą jaką kto ma grupę krwi, ale faktycznie mam zerówkę. 

• Like 1

Grzyby są. I nie tylko grzyby ... Generalnie chyba więcej szkła znalazłem :(

post-65395-0-63200000-1600419825_thumb.jpg     post-65395-0-67651100-1600419835_thumb.jpg    

post-65395-0-88981200-1600419846_thumb.jpg     post-65395-0-70237100-1600419908_thumb.jpg

I grzybiarze również dopisali. Jak widać na grzyby w dzisiejszych czasach chodzi niemal każdy i każdy pić musi ...

Abstynenci.

post-65395-0-42757400-1600420028_thumb.jpg

Miłośnicy złotego napoju ...

post-65395-0-95114800-1600420132_thumb.jpg     post-65395-0-91722300-1600420141_thumb.jpg     post-65395-0-97875200-1600420195_thumb.jpg

A nawet chyba sommelierzy ;)

post-65395-0-02724100-1600420385_thumb.jpg

• Like 5