robas Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 ja używam Mugga w sprey lub utrathon i jest ok , Brosa bojkotuje ze względu na zatrucie Warty 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Polecam, jest mocny i nie nabity gazem tak, żeby skończył się po dwóch użyciach. Nie wiem czy zauważyliście, ale teraz aerozole są nabijane ostro gazem (szczególnie j...y Bros) i po dwóch wypadacg ni ma. Jest też lżejsza wersja z czerwonym dozownikiem, używałem w zeszłym sezonie na rybach, też z czystym sercem mogę polecić. Są niby droższe niż offy brosy itp. ale starczają na wiele dłużej.https://zielonaochrona.pl/vaco-strong-spray-na-kleszcze-komary-i-meszki-max-170-ml.html?language=pl¤cy=PLN&gclid=CjwKCAjwkoz7BRBPEiwAeKw3q-8oi-thDD2M3w3iTUweC9mMu_aM2z4D5qXwvtHjnxDcxvrEcGSAdRoCmaMQAvD_BwETutaj dużo taniej. https://horex.pl/dom/zwierzeta/preparaty_na_owady/preparaty_odstraszajace/vaco_strong_na_kleszcze_komary_meszki_170_ml.html?gclid=CjwKCAjwkoz7BRBPEiwAeKw3qxGBQG_hcL2LojUtv6SRGlyBavmSYWKVF5La5hG--zYNv9G14-jeyhoCMioQAvD_BwE Permetryna czy Deet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Andrzej, ja kupuję ten aerozol po drodze do domu w sieciówce (Natura), link wziąłem pierwszy z brzegu. Stosowałem przez dwa ostatnie sezony przeciw komarom i działa mega. Wczoraj przetarzałem się po lesie przez ponad 4h i też bez pasażera. Ed. Z tego co pamiętam to DEET 30% ale grzebnę wieczorem z plecaka i potwierdzę. Plus jes jeszcze taki, że nie wali tak okrutnie jak inne, czerwony ma chyba nawet jakiś dodatek a'la perfuma. Edytowane 17 Września 2020 przez Hesher 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 ja używam Mugga w sprey lub utrathon i jest ok , Brosa bojkotuje ze względu na zatrucie Warty Słusznie, też ich zlałem po aferze z Wartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Tutaj dużo taniej. https://horex.pl/dom/zwierzeta/preparaty_na_owady/preparaty_odstraszajace/vaco_strong_na_kleszcze_komary_meszki_170_ml.html?gclid=CjwKCAjwkoz7BRBPEiwAeKw3qxGBQG_hcL2LojUtv6SRGlyBavmSYWKVF5La5hG--zYNv9G14-jeyhoCMioQAvD_BwE Permetryna czy Deet ? Andrzej, ja kupuję ten aerozol po drodze do domu w sieciówce (Natura), link wziąłem pierwszy z brzegu. Stosowałem przez dwa ostatnie sezony przeciw komarom i działa mega. Wczoraj przetarzałem się po lesie przez ponad 4h i też bez pasażera. Ed. Z tego co pamiętam to DEET 30% ale grzebnę wieczorem z plecaka i potwierdzę. Plus jes jeszcze taki, że nie wali tak okrutnie jak inne, czerwony ma chyba nawet jakiś dodatek a'la perfuma.Ten preparat to DEET 30%, to wiem. Pytałem co stosować ale już to samo pytanie poszło do wątku o kleszczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Widziałem jakiś czas temu testy preparatów z różną zawartością DEET. Ogólnie skończyło się na tym, że optymalna zawartość środka odstraszającego wynosi około 25%. Najważniejszy był nośnik i dlatego na przykład konsystencja Ultrathon jest lekko tłusta. Dzięki temu DEET uwalniany jest stopniowo i skutecznie działa przez długi czas. 100% DEET działa skutecznie, jednak przez krótszy czas. Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać za środki z zawartością 100% DEET, Ultrathon działa równie skutecznie i jest sporo tańszy. Zresztą został stworzony przez 3M dla armii USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) ...Przez te cholery chyba sobie grzyby odpuszczę...Trochę statystyki z 2019 roku. Kleszcze.Zachorowań z różnym stopniem powikłań - od banalnych do ciężkich - ok. 5 tysięcyZejść śmiertelnych - 0SamochodyRannych w wypadkach - od obrażeń banalnych do ciężkich - ok. 40 tysięcyZejść śmiertelnych - ponad 3 tysiące Proponuję Panowie KONIECZNIE wyprzedać fury, porzucić ryby, porzucić grzyby - a najlepiej wcale nie wychodzić z domu. Kleszcze nie są ani fajne, ani miłe - to rzecz oczywista. Ale paranoja odkleszczowa na Jerku zaczyna nieco trącić hipochondrią... :P Edytowane 17 Września 2020 przez Sayonara 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Od 10 lat chodzę do lasu w krótkich spodenkach i podkoszulku i jeszcze nigdy nie miałem wpiętego kleszcza. Nie wiem co za lasy macie A co do grzybów to może w następny weekend uda mi się wybrac i zrobić rzeź borowików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Trochę statystyki z 2019 roku. Kleszcze.Zachorowań z różnym stopniem powikłań - od banalnych do ciężkich - ok. 5 tysięcyZejść śmiertelnych - 0SamochodyRannych w wypadkach - od obrażeń banalnych do ciężkich - ok. 40 tysięcyZejść śmiertelnych - ponad 3 tysiące Proponuję Panowie KONIECZNIE wyprzedać fury, porzucić ryby, porzucić grzyby - a najlepiej wcale nie wychodzić z domu. Kleszcze nie są ani fajne, ani miłe - to rzecz oczywista. Ale paranoja odkleszczowa na Jerku zaczyna nieco trącić hipochondrią... :P Tyle że samochodem muszę jeździć a grzyby mogę sobie odpuścić - taka drobna różnica. Poza tym znak kilka osób które mają boreliozę i szczerze mówiąc za nic nie chciałbym tego przechodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Od 10 lat chodzę do lasu w krótkich spodenkach i podkoszulku i jeszcze nigdy nie miałem wpiętego kleszcza.Nie wiem co za lasy macie A co do grzybów to może w następny weekend uda mi się wybrac i zrobić rzeź borowików To ja mam pecha, na 3 wyjścia do lasu dwa razy kleszcze łapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Pride rzeż to pewnikiem zrobisz tym robalom co w borowikach mieszkają.Jeżeli chodzi o kleszcze, to prawdo podobnie masz zerówkę krew, ja też.pozdrawiam byniek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Tyle że samochodem muszę jeździć a grzyby mogę sobie odpuścić - taka drobna różnica. Poza tym znak kilka osób które mają boreliozę i szczerze mówiąc za nic nie chciałbym tego przechodzić.Przecież to pół-żartem, pół serio Godski. Jesteś wolnym człowiekiem. Bądź wola Twoja... :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 ja używam Mugga w sprey lub utrathon i jest ok , Brosa bojkotuje ze względu na zatrucie WartyJa Brosa również już nie kupuje.Jest bardzo dobra alternatywa- również polska- Miskilex Ultra. Ma Deeta 30% + permetrynę co bardzo ważne na kleszcze. Aerozol bez gazu tylko psikacz. Naprawdę polecam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 . Kleszcze nie są ani fajne, ani miłe - to rzecz oczywista. Ale paranoja odkleszczowa na Jerku zaczyna nieco trącić hipochondrią... :P Paranoja, a nawet psychoza. Chyba rzeczywiście masz rację, bo po kilku lepszych miesiącach, znowu głowa mnie napierdziela jak dawniej. Pewnie to jakieś problemy psychiczne , a mówili że głupia głowa nie boli!Nie odpuszczać grzybów, ryb tym bardziej, psikać permetryną, a jeśli zaplącze się nieproszony gość, to zapobiegawczo parę tygodni 2 dobre antybiotyki. Gdyby się tak bać wszystkiego, to człowiek z domu by nie wyszedł. Mały off top- pewna kobieta tak bała się covid, że nie wychodziła z domu, aż w końcu nie wytrzymała psychicznie i ze strachu przed śmiercią od covid, skoczyła z wiaduktu ze zgonem na miejscu .A w temacie. W moim regionie bardzo sucho, pospacerowałem z 15 minut w prawdziwkodajnym zagajniku i tylko 1 borowik+2 koźlarze. Gdyby dobrze zmoczyło, to może jeszcze coś urosłoby, ale już słaba nadzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Krew i kleszcze to chyba słaby mit. Ja i siostra tej samej krwi. Ja łażę po nadrzecznej dżungli i lasach na grzyby...przez powiedzmy 30 lat i dwa kleszcze na koncie. Siostra co wyjście poza ścieżkę i już na niej siedzą, efekt to neuroborelioza...teraz zaleczona, ale szczyt choroby to jakaś masakra była , nikomu nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 To ja mam pecha, na 3 wyjścia do lasu dwa razy kleszcze łapię.Może u mnie w lasach po prostu jest ich mniej Pride rzeż to pewnikiem zrobisz tym robalom co w borowikach mieszkają.Jeżeli chodzi o kleszcze, to prawdo podobnie masz zerówkę krew, ja też.pozdrawiam byniek.Zebrałem ostatnio wiadro 20l i tylko jeden był robaczywy + kilka robaczywych nóg u innych ale kapelusze zdrowe. Zbierałem tylko młode, pewnie dlatego. Nie wiem czy kleszcze wiedzą jaką kto ma grupę krwi, ale faktycznie mam zerówkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Grzyby są. I nie tylko grzyby ... Generalnie chyba więcej szkła znalazłem I grzybiarze również dopisali. Jak widać na grzyby w dzisiejszych czasach chodzi niemal każdy i każdy pić musi ... Abstynenci. Miłośnicy złotego napoju ... A nawet chyba sommelierzy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 O tak, każdej maści grzybiarze ????. Dziś na mojej miejscówce byli miłośnicy salami z Sokołowa i konserw turystycznych. Scyzoryk się w kieszeni otwiera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Te grzyby z ostatnich zdjęć to piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Podgrzybków nikt nie zbiera? 2x12 litrów, prawie wszystkie "zamszowe". 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Proszę o potwierdzenie czy to na 100% borowiki ceglastopore, będę je jadł pierwszy raz w życiu i wolę się upewnić, żeby nie było przez dwa dni gwiezdnych wojen 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Nie znam i jeść bym się nie odważył.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Jedz Kubuś i napisz nam jak wrażenia smakowe. Jak zdążysz Taki mądry chłopak, a znajdzie byle ch... i głupieje. Każdy podręcznik mówi "nie znasz, nie zbieraj", dzieciom nawet nie trzeba tego tłumaczyć Kuba.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Podręcznik służy do nauki, gdybyś się nie nauczył co jest jadalne to ssałbyś cyca po dziś dzień. Chodzi o to aby nauczyć się jeść to co jest jadalne, po coś powstała gałąź wiedzy zwana mykologią. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi