Skocz do zawartości

Grzyby 2020

jacek.hetflaisz

Rekomendowane odpowiedzi

To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego.

To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego.

Dzięki za odp. Człek całe życie się uczy

Jadł ktoś?

Wczoraj odkryłem, że nie jest już pod ochroną.

attachicon.gif 20200926_121231a.jpg

Genialny grzyb, jeden z moich ulubionych. Ma lekko orzechowy posmak, niektórym przeszkadza lekki aromat terpentynowy, ale mnie to jakoś nie odrzuca. Przesmażony jest genialny, można też zrobić w śmietanie.

• Like 1

"Sayonara"

To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego. Wg mnie jest do stary goryczak żółciowy. Naziemek ma inny trzon.

Edytowane przez trolinka666

Wg mnie jest do stary goryczak żółciowy. Naziemek ma inny trzon.

Posmakowałem go i nie miał żadnej goryczki ani pieczenia. I na goryczaka ma zbyt ciemny trzon. Na moje Sayonara ma rację, że to piaskowiec Edytowane przez AdrianMa

Panowie, czy to jest jakaś odmiana boczniaka? 

Kolega mówił żeby brać ale nie był zbyt przekonujący i w efekcie ich nie ruszaliśmy

Boczniak płucny lub inna nazwa łyżkowaty. Pleurotus pulmonarius. Możesz jeść. ;) Smakowo to samo co znany boczniak ostrygowaty - tyle że rośnie od lata do jesieni.