miramar69 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) ... jeżeli mają na kapeluszach kręgi zielonkawego koloru , to pewnie tak ... Edytowane 25 Września 2020 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Mają taki zielonkawy nalot niektóre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 ... i jezeli po dotknięciu blaszek też sinieją /zielenieją , to są rydze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Tak, sinieją zielenieją. I jest ich mnóstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 ... to weź kosę i dawaj ile wlezie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Zielonkawe kręgi, zieleniejące blaszki a przede wszystkim rude mleczko po przecięciu trzona (chyba żaden inny grzyb tego nie ma).Pogratulować zbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Panowie i PanieCzy to rydze?PozdrawiamDasz radę sam? Jakby nie to wiesz Edytowane 25 Września 2020 przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Kolego Drago to na pewno są rydze.Poniżej zdjęcie poglądowe z tegorocznych poszukiwań. Edytowane 25 Września 2020 przez kogut1982 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Pierwszy raz mam dylemat odnośnie borowika. Czy to jest borowik ciemno brązowy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego.Dzięki za odp. Człek całe życie się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Jadł ktoś?Wczoraj odkryłem, że nie jest już pod ochroną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko89 Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Jadł ktoś?Wczoraj odkryłem, że nie jest już pod ochroną. 20200926_121231a.jpg Genialny grzyb, jeden z moich ulubionych. Ma lekko orzechowy posmak, niektórym przeszkadza lekki aromat terpentynowy, ale mnie to jakoś nie odrzuca. Przesmażony jest genialny, można też zrobić w śmietanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Ja uwielbiam z cebulką i śmietaną Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Jadł ktoś? Ja zawsze jadłem marynowane ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolinka666 Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) "Sayonara" To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego. Wg mnie jest do stary goryczak żółciowy. Naziemek ma inny trzon. Edytowane 27 Września 2020 przez trolinka666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Panowie, czy to jest jakaś odmiana boczniaka? Kolega mówił żeby brać ale nie był zbyt przekonujący i w efekcie ich nie ruszaliśmy Edytowane 27 Września 2020 przez Haxley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Wg mnie jest do stary goryczak żółciowy. Naziemek ma inny trzon.Posmakowałem go i nie miał żadnej goryczki ani pieczenia. I na goryczaka ma zbyt ciemny trzon. Na moje Sayonara ma rację, że to piaskowiec Edytowane 27 Września 2020 przez AdrianMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Panowie, czy to jest jakaś odmiana boczniaka? Kolega mówił żeby brać ale nie był zbyt przekonujący i w efekcie ich nie ruszaliśmyBoczniak płucny lub inna nazwa łyżkowaty. Pleurotus pulmonarius. Możesz jeść. Smakowo to samo co znany boczniak ostrygowaty - tyle że rośnie od lata do jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Halo Wyszków. Co tam słychać w okolicznych lasach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Bryndza totalna, na targu też cieniutko. Jeżeli w tym tygodniu nic nie ruszy to czarno to widzę.Słyszałem że gdzieś za Makowem Maz. ale nie widziałem.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Byłem za Makowem, lipa. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Ja tam grzybiarzem nie jestem. Ale jak nie trzeba wchodzić do lasu to też czasami mi się coś udaje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Szwedzkie grzyby 2020 ... nie chodziliśmy do lasu bo nie było czasu. Zbieraliśmy na trawniku przed domkiem 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi