Z.Milewski Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) W rzeczy samej, chodziło o borowika sosnowego, zbierałem go i to smaczny grzyb, ale systematyka była mi obca. Ten gatunek znalazłem wyłącznie w jednym punkcie i jeśli akurat był jakiś wysyp, to trafiało się 1-3 sztuki. Bardzo rzadki borowik, wyraźnie twardszy, miąższ jak stalowy i cięższy niż inne borowiki.Ogólnie piękny borowik, chyba najładniejszy, szkoda że tak rzadki. PSDopiero rzuciłem okiem na zdjęcia w google i opis w atlasach z sieci, to po prostu swoisty gatunek borowika. A myślałem że to jakiś szczególnie zabarwiony borowik szlachetny, Edytowane 19 Października 2020 przez Z.Milewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Wspaniały grzyb!Mój ulubiony na risotto: z ryżem smażę wyłącznie jędrne nóżki młodych owocników, na kapeluszach jedynie gotuję wywar.W Finlandii, gdzie jest w sumie powszechny (w rzadkich lasach sosnowych), zmorą jest jednak jego podatność na zaczerwienie.Rzadko kiedy trafia się, by owocnik starszy, niż 1-2 dni, nie był choć trochę robaczywy.Za taki stan rzeczy odpowiadają w dużej mierze skrzydlate psubraty, co kłujakiem składają jaja przez dziurkę w wierzchu kapelusza (widać taką na załączonym zdjęciu) ledwo co odrosłego od ziemi grzybka.Stopniowo zżerany "od głowy" grzyb nie przestaje cieszyć oka, ale szturchnięty - okazuje się workiem pełnym larw...Takie znalezisko dla zapalonego grzybiarza, to jak cios tępym kozikiem prosto w serce Edytowane 19 Października 2020 przez Marvin 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Panowie to u góry to trufle ? Kiedyś też myślałem że truflo podobne więc je przygotowałem na kolację. Teraz mam bliźniaki 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Panowie mam info od znajomego, że w lasach okolice Sulejówek - Stanisławów - Wołomin małe podgrzybki atakują....Ktoś coś wie, może potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 W Wołominie mieszka ale to już stare Gżybisko, choć nie wątpliwie b. sympatyczne.W mojej okolicy{ dzisiaj}pokazały się podgrzybki wielkości małego palca.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 W kampinosie też się pojawiły koleszka był wczoraj jest malutki podgrzybek wysyp maślaka no i sporo sarniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Sam w lesie, pieknie 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Coś tam faktycznie idzie uzbierać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) u Mnie też posypało , a w szczególności prawdziwymi ... wczoraj 90 a dziś 60 i wszystko zdrowe jedynie troszkę podgryzione przez slimaki .... Edytowane 25 Października 2020 przez miramar69 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 a w tamtym tygodniu tylko ... kanie i kanie ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 W sobotę było całkiem sympatycznie...w lesie pusto, maluszków trochę wyrosło...może nie jakieś spektakularne żniwa, ale bardzo pozytywnie... Pozdrawiam,malcz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 a w tamtym tygodniu tylko ... kanie i kanie ... 20201018_110144.jpg Na Dolnym Śląsku też wysyp kań. W sobotę w godzinę mieliśmy 3 pełne kosze. Od któregoś momentu nawet nie schylaliśmy się po te mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Taki cudak....wielka gąbka do kąpieli... pozdrawiam,malcz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 W tym roku pierwszy raz robiłem kanie w zalewie octowej nie wiedząc co wyjdzie . Teraz wiem że każdy wysyp trzeba wykorzystać na maksa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Taki cudak....wielka gąbka do kąpieli... Resized_20201024_120048.jpeg pozdrawiam,malczSiedzuń sosnowy. Pyszny grzybSzybki, 2 godziny wypad do lasu i pełen kosz udało się uzbierać Edytowane 27 Października 2020 przez Artech 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Godzinka zbierania, jest ich sporo lecz już dużo pokrywa plešń. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Adrian dla mnie grzyb w wiaderku ,to to samo co szczupak trzymany za oczy.To jest tylko moje zdanie.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) A czym się różni wiaderko od koszyka? Jakoś nie zauważyłem negatywnego wpływu wiaderka na grzyby. Edytowane 28 Października 2020 przez Kozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Kolego sympatyczny zauważ że łowcy pstrągów, zawsze przetszymywali swoje rybki w koszykach Grzybiarze powinni ustrzegać się grzyba tego szkodliwego, i dla tego grzyby powinny być przechowywane w koszach , gwaranyują ce jm przwiew.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 O jakim szkodliwym grzybie piszesz bo nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 O wszelkich pleśniach, gdzie brak przewiewu sprzyja namnażaniu pleśni grzybów i innego skurwysyństwa.Pozdrawiam byniek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Nie sądzę aby przez parę godzin w wiadrze mogła wytworzyć się jakakolwiek pleśń , ale niech każdy zbiera grzyby w co tam chce. Edytowane 28 Października 2020 przez Kozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Ciekawa koncepcja...koszyk na pewno bardziej estetyczny, to nie ulega wątpliwości.Muszę się nad sobą zastanowić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 a koszyk z biedry czerwony też może być ? jak nie to z czym może się kojarzyć ? z podhaczonym okoniem za oko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 ... u Mnie jeszcze są 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi