Skocz do zawartości

Grzyby 2020

jacek.hetflaisz

Rekomendowane odpowiedzi

W rzeczy samej, chodziło o borowika sosnowego, zbierałem go i to smaczny grzyb, ale systematyka była mi obca. Ten gatunek znalazłem wyłącznie w jednym punkcie i jeśli akurat był jakiś wysyp, to trafiało się 1-3 sztuki. Bardzo rzadki borowik, wyraźnie twardszy, miąższ jak stalowy i cięższy niż inne borowiki.

Ogólnie piękny borowik, chyba najładniejszy, szkoda że tak rzadki.

PS

Dopiero rzuciłem okiem na zdjęcia w google i opis w atlasach z sieci, to po prostu swoisty gatunek borowika. A myślałem że to jakiś szczególnie zabarwiony borowik szlachetny,

Edytowane przez Z.Milewski

Wspaniały grzyb!

Mój ulubiony na risotto: z ryżem smażę wyłącznie jędrne nóżki młodych owocników, na kapeluszach jedynie gotuję wywar.

W Finlandii, gdzie jest w sumie powszechny (w rzadkich lasach sosnowych), zmorą jest jednak jego podatność na zaczerwienie.

Rzadko kiedy trafia się, by owocnik starszy, niż 1-2 dni, nie był choć trochę robaczywy.

Za taki stan rzeczy odpowiadają w dużej mierze skrzydlate psubraty, co kłujakiem składają jaja przez dziurkę w wierzchu kapelusza (widać taką na załączonym zdjęciu) ledwo co odrosłego od ziemi grzybka.

Stopniowo zżerany "od głowy" grzyb nie przestaje cieszyć oka, ale szturchnięty - okazuje się workiem pełnym larw...

Takie znalezisko dla zapalonego grzybiarza, to jak cios tępym kozikiem prosto w serce  :(

post-48419-0-64541000-1603126929_thumb.jpg

Edytowane przez Marvin
  • Like 4

Taki cudak....wielka gąbka do kąpieli...

Resized_20201024_120048.jpeg

pozdrawiam,

malcz

Siedzuń sosnowy. Pyszny grzyb

Szybki, 2 godziny wypad do lasu i pełen kosz udało się uzbierać

post-45734-0-23916200-1603823678_thumb.jpg

post-45734-0-30359600-1603823695_thumb.jpg

post-45734-0-41662900-1603823718_thumb.jpg

post-45734-0-69257200-1603823739_thumb.jpg

post-45734-0-69134600-1603823758_thumb.jpg

Edytowane przez Artech
  • Like 7

Kolego sympatyczny zauważ  że łowcy pstrągów, zawsze przetszymywali  swoje rybki  w koszykach

Grzybiarze powinni ustrzegać się grzyba tego szkodliwego, i dla tego  grzyby powinny być przechowywane w koszach , gwaranyują ce jm przwiew.

pozdrawiam byniek