Skocz do zawartości

Grzyby 2020

jacek.hetflaisz

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie to już z pewnością ostatnie w 2020...podgrzybków mnóstwo, ale tak z 60-70% z wkładką, drugie tyle zapleśniałe...gdyby ilość dobrych do robaczywych była w normie to po godzinie nie mielibyśmy w co zbierać...co ciekawe bardzo dużo robaczki miała dopiero w kapeluszu, więc kolejny odsiew był w domu...

post-53156-0-46002900-1604318136_thumb.jpg

post-53156-0-65770400-1604318144_thumb.jpg

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz
  • Like 2

Miałem wczoraj wolny dzień, więc pojechałem sobie do lasu, bardziej pospacerować, niż zbierać grzyby. Dlaczego? Bo straszna fujara jestem w pozyskiwaniu runa leśnego, jak już coś znajdę, to ktoś, jakiś znający, musi przejrzeć mój zbiór.

Niemniej jednak znalazłem sporo owocników opieńki miodowej, które sobie beztrosko rosły na pniach drzew. Zebrałem je, a co?

W domu, korzystając z wyszukiwarki, upewniłem się; to istotnie opieńka, poznałem też kilka przepisów na wykonanie kulinariów z tego surowca.

Efekt przeszedł moje oczekiwania. Rzeczone grzybki, usmażone na patelni w panierce, okazały się wyborne, smaczne, doskonałe.

Oj, od przyszłego roku grzybom przybędzie wróg, srogi tropiciel, w postaci mojej skromnej osoby!!!

• Like 7

sierźant super. Jesteś teraz uziemiony. Zobaczysz jąk poznasz gąski i rydze nie ... RYDZE. Tak to są RYDZE. Warto się uczyć grzybów. Bo raz to relaks . Dwa oddychanie leśnym powietrzem. Trzy to grzybki. I wysusz prawdziwki i dodaj do bigosu pierogów z kapustą... Ja już nie jem pierogów z kapustą jak nie ma grzybów. Powodzenia kolego i chociaż będziesz dla mnie kolejnym hm rywalem?niech każdy znajdzie co mu pisane. Dla każdego wystarczy. Tylko taka prośba... Nie zaśmiecajmy tak jak i wód tak lasów proszę. To dla naszego dobra. I to nie było bezpośrednio do Ciebie. Ale przy okazji piszę do innych. Powodzenia w odkrywaniu dóbr lasu. Jeszcze nie raz Ci się gębą ucieszy bardziej niż z niezłego szczupaka. Gwarantujé.

• Like 2