Byniek Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) "No tak bogatemu to i byk się ocieli"pozdrawiam byniek Edytowane 5 Października 2020 przez Byniek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Drugi wysyp Kani w pełni. Edytowane 5 Października 2020 przez zielan 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Dziś się trafił prawdziwek 700 g i Sarenka kilka lat jej w naszym lesie nie widziałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek_17 Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 A ja wczoraj trafiłem taki "makaron". Co to za grzyb? Podobny do tego co na poprzedniej stronie wrzucił @karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Ten sam gatunek, tylko młody egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Ten grzyb to pasożyt. Dwa dni temu takiego zjadłem i żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 A ja wczoraj trafiłem taki "makaron". Co to za grzyb? Podobny do tego co na poprzedniej stronie wrzucił @karolsiedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia brodaGrzyb jadalny, bardzo smaczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Grzyb bardzo smaczny, nie łatwo go oczyścić ale warto poświęcić czas dla smaku. Nie wiem jak teraz, ale był pod ochroną. W zależności od regionu ma wiele nazw w moim to baraniec. Edytowane 7 Października 2020 przez Damiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Od 2014 nie jest już pod ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Siedzuni jest kilka. Jodłowe, sosnowe, dębowe ( pod ochroną częściową ). W zależności od drzewa.Bardzo smaczny grzyb i ma właściwości lecznicze. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Też go jadłem i nic mi nie dolega.Bardzo smaczny i ciekawy w smaku grzyb.Cebulką, śmietanka.... Mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Siedzuni jest kilka. Jodłowe, sosnowe, dębowe ( pod ochroną częściową ). W zależności od drzewa.Bardzo smaczny grzyb i ma właściwości lecznicze. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaNie ma jodłowego. Jest tylko dębowy, inaczej Siedzuń krótkotrzonowy. Jodłowy i dębowy to ten sam grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 W nowszych opracowaniach już jest sosnowy, jodłowy i dębowy. Za południową granicą już dawno poprawnie je rozróżniali. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 A u mnie wysyp kurek, i nic ale to totalnie nic więcej nie znalazłem. We wtorek obleciałem miejscówki prawie 4h w lesie i ani jednego jakiegokolwiek grzyba oprócz kurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) W nowszych opracowaniach już jest sosnowy, jodłowy i dębowy. Za południową granicą już dawno poprawnie je rozróżniali.Wręcz przeciwnie. To w najnowszych opracowaniach mykologów rozróżnia się tylko sosnowego i dębowego. Obecnie ptzyjmuje się, że dębowy i jodłowy to ten sam gatunek, który w Polsce jest pod ochroną w przeciwieństwie do sosnowego. Edytowane 8 Października 2020 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Chyba jednak jest odwrotnie. Jest jodłowy a nie ms dębowego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Chyba jednak jest odwrotnie. Jest jodłowy a nie ms dębowego Chyba jednak jest odwrotnie. Jest dębowy a nie ma jodłowego (w/g grzyby.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Ja już zgłupiałem. Jeden portal tak drugi inaczej...Niestety mykologa żadnego nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 W Finlandii mamy teraz szczyt sezonu na takie cudaki - supilovahvero, czyli pieprzniki trąbkowe.Tutaj to prawdziwe szaleństwo, obok piestrzenicy kasztanowatej (sic!) najwyżej ceniony grzyb, przedkładany nad borowiki, koźlarze itp.Ktoś w Polsce je zbiera? Mnie nauczyli dopiero Finowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Dokładnie będąc na grzybach w Finlandii kumpel pokazał mi te. Myślałem że to jakieś trujaki jednak pan google powiedział że są jadalne. A koledze właśnie Fin powiedział o nich i faktycznie bardzo je cenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Dzisiejszy zbiór. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Wczorajszy wypad na kanie , trochę tego było co mnie ucieszyło 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Panowie...nie ma podgrzybków na mazowszu? Null, zero, nada ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Panowie...nie ma podgrzybków na mazowszu? Null, zero, nada ??Byłem w sobotę w okolicach Nowego Dworu i tylko gąski, kurki i opieńki, w środę pojawiły się prawdziwki a podgrzybków zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi