Jopek1971 Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Na 99% to ceglastopore.Wystarczy czy musi być 100%? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Kuba to ceglastopore na 100% 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Moje grzybki zebrane w tym tygodniu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Podręcznik służy do nauki, gdybyś się nie nauczył co jest jadalne to ssałbyś cyca po dziś dzień. Chodzi o to aby nauczyć się jeść to co jest jadalne, po coś powstała gałąź wiedzy zwana mykologią.Przekrój nogę, jeśli szybko zsinieją to raczej ceglaki Najlepiej się jednak upewnić i pokazać grzyby komuś kto się na tym zna. Też zbieram ceglaki i czasem ludzie mnie pytają co za trujaki mam w koszyku nie zapomnij o obróbce termicznej bo bez tego mogą pojawić się problemy trawienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Podgrzybków nikt nie zbiera? 2x12 litrów, prawie wszystkie "zamszowe".U mnie podgrzybków prawie nie ma. Jeszcze za wcześnie na nie. Poza tym sucho. Dzisiaj pół koszyka, ale większość już prawie suszone.Na razie skupiam się na borowikach. Choć i tak to już końcówka. Nie pada od pewnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Podręcznik służy do nauki, gdybyś się nie nauczył co jest jadalne to ssałbyś cyca po dziś dzień. Chodzi o to aby nauczyć się jeść to co jest jadalne, po coś powstała gałąź wiedzy zwana mykologią.Lepiej i mądrzej się tego ująć nie da Borowika ceglastoporego odróżnia od innych borowików z czerwonymi lub czerwonawymi porami budowa powierzchni trzonu. Jest to cecha kluczowa z kulinarnego punktu widzenia, bo ceglak jako jedyny przedstawiciel "kolorowych borowików" występujących w środkowej Europie ma trzon kosmkowaty (wybarwione kaulocystydy na powierzchni trzonu) Tak to wygląda w zbliżeniu: Czerwonopore borowiki niejadalne, trujące lub niepewne kulinarnie zawsze mają na trzonie kolorową siateczkę. Ta siatka jest najbardziej wyraźna na szczycie trzonu. Poniżej kilka trujących niejadalnych borowików - które często widuję w koszykach spotkanych w lesie grzybiarzy :D Sinienie na przekroju nie jest żadną cechą. One wszystkie sinieją w różnym stopniu. Twoje grzyby to borowiki ceglastopore. Smacznego. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Świetnie opisane ???? nic dodać, nic ująć, smacznego! Edytowane 19 Września 2020 przez jabadaon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Mam prośbę, czy ktoś z Was jest w stanie rozpoznać gatunek ze zdjęcia ?Spód ( gąbka ) jasno - kremowe. Jakoś odruchowo poszedł pod kozik a po oględzinach i przewertowaniu różnych atlasów krążę pomiędzy borowikiem ponurym a żółto - brązowym ale raczej to nie to. Ktoś ma jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Być może goryczak,spróbuj zdziepko czy gożki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Goryczaki są ładniejsze,cokolwiek to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Nie jest to goryczak z pewnością, gorzkiego posmaku brak i zazwyczaj te na które trafiałem miały delikatnie różowawe pory na spodzie kapelusza, szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Piaskowiec kasztanowaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) No i po zagadce, dziękuję ????Zbieram grzyby od dawna jednak ten gatunek był mi zupełnie obcy. Edytowane 20 Września 2020 przez Piotr Gołąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) Dzisiaj, siedzuń sosnowy w sosie borowikowym ze smażonymi opieńkami na pierogach z kapustą i grzybami leśnymi. Edytowane 20 Września 2020 przez guciolucky 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Ja na grzyby uderzę dopiero w sobotę, tak się jednak nie mogę doczekać, że zrobiłem sobie jednego na półkę 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Pikny Z czego to? Z gipsu? Modeliny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Pikny Z czego to? Z gipsu? Modeliny?Masa polimerowa Super Sculpey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Ja na grzyby uderzę dopiero w sobotę, tak się jednak nie mogę doczekać, że zrobiłem sobie jednego na półkę 119994061_622498585107771_1662321394866705261_o.jpgNa prąd stały czy zmienny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 U nas w lesie tak sucho, że grzyby już wstępie podsuszone się zbiera. Ale jeszcze są. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Pride, naprawdę ładne toto wystrugałeś.Wyraźnie masz duszę artysty! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Wreszcie sobie sprawdziłem porządny kosz na grzyby Dodatkowo zamocowałem z boku prowizoryczną skórzaną pochewkę, nóż fajnie w niej leży, jedna ręka będzie dodatkowo wolna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Fajny ale mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Fajny ale mały To nie koszyk jest mały tylko nóż duży A tak poważnie to jest naprawdę spory, o wiele większy od wiaderka, z którym goniłem dotychczas. Na moje potrzeby wystarczy aż nadto No i kupiłem dwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Panowie i PanieCzy to rydze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi