Skocz do zawartości

Globalne ocieplenie

wedkarski365.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowanym inną jakością materiałów niż Tysol, polecam lekturę apelu naukowców z całego świata "World Scientists Warning of a Climate Emergency" opublikowanego w BioScience

(...)

Syntetyczne opracowanie naukowe obejmujące globalną sytuację ekosystemu Ziemi, wnioski jednoznaczne, pozbawione ideologi. Listę sygnotariuszy, tj. ok. 13 tys. naukowców z całego świata można znaleźć w oryginalnym materiale. 

wnioski są może jednoznaczne ale na pewne nie są pozbawione ideologii. Nawoływanie do wegetarianizmu jeszcze nie jest najgorsze, ale już zdanie "Należy zahamować wzrost populacji ludzkiej, a następnie stopniowo zredukować jej liczebność" trochę mnie zagotowało. Chiny próbowały tego w XX wieku, Szwecja prowadziła program eugeniczny jeszcze w latach 70tych XX wieku o innych przejawach redukcji liczebności ludzi nie wspominając. Wolę umrzeć od skutków globalnego ocieplenia niż od efektów ochrony przed tym ociepleniem.

• Like 1

wnioski są może jednoznaczne ale na pewne nie są pozbawione ideologii. Nawoływanie do wegetarianizmu jeszcze nie jest najgorsze, ale już zdanie "Należy zahamować wzrost populacji ludzkiej, a następnie stopniowo zredukować jej liczebność" trochę mnie zagotowało. Chiny próbowały tego w XX wieku, Szwecja prowadziła program eugeniczny jeszcze w latach 70tych XX wieku o innych przejawach redukcji liczebności ludzi nie wspominając. Wolę umrzeć od skutków globalnego ocieplenia niż od efektów ochrony przed tym ociepleniem.

Dobrze że wiesz, co wolisz, jak chodzi o Twoje własne umieranie.

Słowa uznania za to.

W kwestii wytłuszczonego zdania : jeśli w 2020 roku dla kogokolwiek jest to zaskoczenie, to "lepiej późno niż wcale".

:)

A odnośnie tych Chin i ich działań na rzecz ograniczenia ludności własnego kraju : nie zrobisz nigdy nawet 1/100, jak chodzi o dobro dla tego świata, w porównaniu z tamtym programem chińskim z XX wieku.

Gdyby nie ów program, nie byłoby teraz Ciebie, mnie, jerkbaita...

Ale do zrozumienia pewnych procesów potrzeba wiedzy i wyobraźni :(

Milej środy, to ostania przed Wielką Nocą.

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu
  • Like 4

Każdy z nas będzie interpretował te wnioski zgodnie z wiedzą, przekonaniami i podświadomymi lękami, natomiast warto sięgnąć po wiedzę jakie metody są modelowe w kwestii ograniczania wzrostu i redukcji ludności oraz gdzie mają zastosowanie. To nie jest masowa eugenika, jak pokrętnie Kolega sugeruje, tylko rozwój edukacji, dostępu do ochrony zdrowia, edukacji, szczepień, edukacji, dostępu do wody i żywności, edukacji, likwidacja barier i ograniczeń społecznych itd. 

• Like 5

W związku z tym że jestem za pełnią wolnością człowieka (puki nie dotyka to innej osoby) to jestem też za dobrowolnością tego procesu. Oczekuję więc że wszelkiej maści głosiciele idei redukcji liczby ludności zaczną naprawiać Świat od siebie. Najlepiej by było samo-uśmiercenie ( bo przecież chodzi o redukcje) ale jestem w stanie zrozumieć też np sterylizacje ( no niestety to nie jest redukcja).

Także do dzieła Panowie/Panie.

Mam przeczucie że Świat po tym procesie będzie piękniejszy i nie dlatego ze klimat się polepszy ale dlatego że ubędzie ludzi którzy lubią wpierd...ać się do życia innych.

• Like 4

W związku z tym że jestem za pełnią wolnością człowieka (puki nie dotyka to innej osoby) to jestem też za dobrowolnością tego procesu. Oczekuję więc że wszelkiej maści głosiciele idei redukcji liczby ludności zaczną naprawiać Świat od siebie. Najlepiej by było samo-uśmiercenie ( bo przecież chodzi o redukcje) ale jestem w stanie zrozumieć też np sterylizacje ( no niestety to nie jest redukcja).

Także do dzieła Panowie/Panie.

Mam przeczucie że Świat po tym procesie będzie piękniejszy i nie dlatego ze klimat się polepszy ale dlatego że ubędzie ludzi którzy lubią wpierd...ać się do życia innych.

W pełni wolnym można być dopiero po opuszczeniu własnego ciała.

• Like 1

"A odnośnie tych Chin i ich działań na rzecz ograniczenia ludności własnego kraju : nie zrobisz nigdy nawet 1/100, jak chodzi o dobro dla tego świata, w porównaniu z tamtym programem chińskim z XX wieku.
Gdyby nie ów program, nie byłoby teraz Ciebie, mnie, jerkbaita..."

Wybacz, ale co ma chiński program - jedno dziecko w rodzinie - do mojego istnienia?

• Like 1

Każdy z nas będzie interpretował te wnioski zgodnie z wiedzą, przekonaniami i podświadomymi lękami, natomiast warto sięgnąć po wiedzę jakie metody są modelowe w kwestii ograniczania wzrostu i redukcji ludności oraz gdzie mają zastosowanie. To nie jest masowa eugenika, jak pokrętnie Kolega sugeruje, tylko rozwój edukacji, dostępu do ochrony zdrowia, edukacji, szczepień, edukacji, dostępu do wody i żywności, edukacji, likwidacja barier i ograniczeń społecznych itd. 

Czy wy żyjecie w idealnym świecie? Naukowiec wymyśla, aby było lepiej z klimatem regulujmy liczbę urodzeń, i co się dzieje na świecie?

W krajach rozwiniętych nie trzeba nic robić bo tam problemem jest starzejące się społeczeństwo czy dzietność poniżej 2. Polska od dekady już w ten sposób dba o klimat, niestety oficjalnie prowadzi działania mające zniszczyć klimat bo walczymy o wzrost dzietności,a wystarczyłoby zaprosić do nas chińczyków czy inny przeludnione narody.

Indie i Uzbekistan dbają o Klimat np. poprzez sterylizację kobiet. W Indiach płaci się kobietom za sterylizację wykorzystując panująca tam biedę  - polecam przeczytać https://www.pch24.pl/raport-o-sterylizacji-kobiet-w-indiach--szokujace-dane,33342,i.htm lub sam oryginalny raport tu

Zrozumcie, że jeden naukowiec coś ogłosi a polityk u władzy zrobi z tego ideologię która dotknie nas, popatrzmy nasze podwórko gdzie z hukiem ogłoszono plan miliona aut elektrycznych. Tylko nikt nie wspomniał o tym, że prąd pochodzi ze spalania węgla. Natura poradzi sobie z nami wcześniej lub później, ale my sami dajemy się innym ludziom prowadzić dużo lepiej ku zagładzie.

Chcecie chronić klimat to nie odgórnymi zakazami, nakazami tylko przestań latać na wakacje samolotem - pojedź pociągiem lub najlepiej rowerem, kup rower zamiast samochodu, nie jedz mięsa, nie kupuj rzeczy pakowanych w plastik no i co najważniejsze nie miej dzieci.

To trochę tak jak wielu nie podoba się PZW, ale jak chce się łowić to każdy płaci składki i opinia że "PZW to beton" itp zostaje tylko na forach internetowych ale legitymacja członka jest opłacona na kolejny rok, W du..ch nam się przewraca od tego dobrobytu, od czasu gdy nie musimy walczyć o przetrwanie to znajdujemy sobie różne dziwne idee.

Jak pisał Nietzsche Dobroczynne i uszczęśliwiające skutki filozofii, religii także nie dowodzą w niczym ich prawdy: tak jak szczęście, które swej idée fixe zawdzięcza człowiek obłąkany, nie przemawia wcale za rozumnością tej idei.

• Like 4

"A odnośnie tych Chin i ich działań na rzecz ograniczenia ludności własnego kraju : nie zrobisz nigdy nawet 1/100, jak chodzi o dobro dla tego świata, w porównaniu z tamtym programem chińskim z XX wieku.

Gdyby nie ów program, nie byłoby teraz Ciebie, mnie, jerkbaita..."

Wybacz, ale co ma chiński program - jedno dziecko w rodzinie - do mojego istnienia?

Wybaczam.

Jak wcześniej pisałem, zrozumienie pewnych procesów wymaga wyobrazni i wiedzy.

A dla apostolow nieskrępowanej wolności i rozmnażania polecam świąteczna lekture i analize zmian liczby mieszkańców w ciągu ostatnich 50 lat takich krajów jak :

Nigeria

Etiopia

Pakistan

Filipiny

Przecież jeśli wolność i nieskrępowane korzystanie z możliwości biologicznych to dla wszystkich, bez względu na rasę czy kontynent? Czy tam coś było z gwiazdką i małymi literami ?

Bardziej gorliwym mogę nawet zasugerowac porównanie tych zmian w powyższych krajach ze zmianą liczby ludności CHRL.

A wtedy może się okazać, że niektórzy nie będą prosili o wybaczenie, tylko po prostu zrozumieją dlaczego jestem wdzięczny Chinom za ten program z XX wieku.

Pozdrawiam serdecznie

• Like 2

Co tu interpretować? Europejczyków jest coraz mniej.

Europa stawia na jakość,nie na liczebność populacji.

(powyższe nie dotyczy niestety Polski).

• Like 3

Nic dodać nic ująć:)

Może tylko to, że każde syte, gnuśne cywilizacje kończą swoje istnienie.

Tak. To spotka cywilizacje zachodu.

Ale czytając Twoje wpisy nie sądzę by spędzało to sen z Twoich powiek.

Mowie o wieku ;)

Bynajmniej z moich nie spędza ( już jestem po 40tce).

• Like 1

Bilans rodowitych Europejczyków od lat jest ujemny i to jest bezsprzeczny fakt.

Danielu skoro już dziękujemy chińczykom to chciałbym się przyłączyć między innymi dziękując im za obecną pandemię i ogólnie wkład w ochronę środowiska oraz walkę z efektem cieplarnianym;-)

• Like 4

Bilans rodowitych Europejczyków od lat jest ujemny i to jest bezsprzeczny fakt.

Danielu skoro już dziękujemy chińczykom to chciałbym się przyłączyć między innymi dziękując im za obecną pandemię i ogólnie wkład w ochronę środowiska oraz walkę z efektem cieplarnianym;-)

Nikt nie jest idealny :)

Wiadomo.

Natomiast świat z ponad 1 300 000 000 obywaletami ChRL i chooy jeden wie iloma emigrantami na świecie wygląda tak , jak ten nasz obecnie.

Świat z 1 600 000 000 Chińczyków to byłby/ będzie taki bajzel, że ten obecny byłby niedoścignionym modelem i ideałem.

Za to jestem wdzięczny. I za nic innego.

Edytowane przez Guzu
  • Like 3

Czyli jak ktoś ma więcej dzieci to one są "jakościowo" gorsze niż ten co ma jedno?

Odpowiedź na to pytanie moim zdaniem jest oczywista jeśli tylko zada się je w trochę mniej prowokujący sposób. A mianowicie czy posiadając pięcioro dzieci jesteś w stanie poświęcić im tyle samo czasu co jednemu? To samo tyczy się kwestii materialnych.

• Like 2

Wybaczam.

Jak wcześniej pisałem, zrozumienie pewnych procesów wymaga wyobrazni i wiedzy.

A dla apostolow nieskrępowanej wolności i rozmnażania polecam świąteczna lekture i analize zmian liczby mieszkańców w ciągu ostatnich 50 lat takich krajów jak :

Nigeria

Etiopia

Pakistan

Filipiny

Przecież jeśli wolność i nieskrępowane korzystanie z możliwości biologicznych to dla wszystkich, bez względu na rasę czy kontynent? Czy tam coś było z gwiazdką i małymi literami ?

Bardziej gorliwym mogę nawet zasugerowac porównanie tych zmian w powyższych krajach ze zmianą liczby ludności CHRL.

A wtedy może się okazać, że niektórzy nie będą prosili o wybaczenie, tylko po prostu zrozumieją dlaczego jestem wdzięczny Chinom za ten program z XX wieku.

Pozdrawiam serdecznie

W punkt... To, co tu widać, powinno skłaniać do refleksji, no może nie wszystkich :).

https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/

• Like 1

W punkt... To, co tu widać, powinno skłaniać do refleksji, no może nie wszystkich :).

https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/

Mnie sklania do takiej refleksji że jest to problem który nas nie dotyczy w sensie ze nie mamy na niego wpływu i to nie my jako Polacy się do niego przyczyniamy. Nie wiem jak innych ale mnie już zaczyna powoli drażnić to wieczne samobiczowanie.

• Like 3

Mnie sklania do takiej refleksji że jest to problem który nas nie dotyczy w sensie ze nie mamy na niego wpływu i to nie my jako Polacy się do niego przyczyniamy. Nie wiem jak innych ale mnie już zaczyna powoli drażnić to wieczne samobiczowanie.

"jeden głos nie ma znaczenia" :D 

Odpowiedź na to pytanie moim zdaniem jest oczywista jeśli tylko zada się je w trochę mniej prowokujący sposób. A mianowicie czy posiadając pięcioro dzieci jesteś w stanie poświęcić im tyle samo czasu co jednemu? To samo tyczy się kwestii materialnych.

Z moich obserwacji wynika, że posiadając pięcioro dzieci ma się mniejsze szanse wychować egoistycznego sk...wiela niż posiadając jedynaka.

W kwestii zaprzestania jedzenia mięsa dla dobra klimatu, czy "bycia bardziej ekologicznym" sprawa nie jest wcale prosta i oczywista, ale to temat na osobny wątek, wymagający dużego wysiłku umysłowego, począwszy od zrozumienia tego czym jest ekologia, czym się zajmuje, jakie mechanizmy opisuje.

• Like 4

Jeśli posiadanie dzieci sprowadzamy tylko do czasu, który jesteśmy im poświęcić, cóż bez komentarza

System ubezpieczeń społecznych, autorstwa kanclerza Bismacka doprowadził do tego, że większości wydaje się, że nie warto mieć dzieci, bo to koszty i takie tam. Gdyby nie ten system, każdy chciałby/miał dzieci po to aby na starość mieć oparcie w nich. O wiele pewniejsze niż jakiś ZUS czy co tam jeszcze. Inna kwestia, muzułmanie, których tak chętnie przyjmujemy  w Europie mają taki przyrost naturalny, że korzystając z demokracji niebawem przejmą władzę w większości państw europejskich.

Co do Chin, byłem tam pierwszy raz w 1984 roku, wtedy był to kraj, który gospodarczo plasował się daleko za Polską, co się stało, że teraz jest inaczej - zastanawiał się ktoś nad tym ???

• Like 4