Skocz do zawartości

Globalne ocieplenie

wedkarski365.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Chin, byłem tam pierwszy raz w 1984 roku, wtedy był to kraj, który gospodarczo plasował się daleko za Polską, co się stało, że teraz jest inaczej - zastanawiał się ktoś nad tym ???

Piszesz o gaige-kaifang? Chińczycy mają całkowicie inną mentalność. Nie mówię nawet o ich pracowitości. Wyobraźcie sobie, że głównym założeniem ww ideologii rozwoju jest całkowita wymiana elit politycznych co kilkanaście lat, zawsze na młodszych i lepiej wykształconych. Gdzie indziej na świecie by to mogło przejść? Przy takim rozumowaniu taki Trzaskowski by się właśnie na emeryturę wybierał :D, nie mówiąc o wodzu nr 1 :D

Czytałem kiedyś Walkowskiego o chińskim modelu rozwoju i przełożeniu na nasze realia... nie jest możliwe przełożenie :D taki wniosek płynie z tej pozycji, którą polecam oczywiście :)

Edytowane przez Goliat

Jeśli posiadanie dzieci sprowadzamy tylko do czasu, który jesteśmy im poświęcić, cóż bez komentarza

Dla mnie czas spędzony z dziećmi przekłada się na ich wychowanie. Na czym polega "posiadanie" nie wiem ale przypuszczam ze nie polega na poświęcaniu dzieciom czasu.

• Like 1

Z moich obserwacji wynika, że posiadając pięcioro dzieci ma się mniejsze szanse wychować egoistycznego sk...wiela niż posiadając jedynaka.

....

Celna uwaga:) Podobno..piszę podobno, bo tylko o tym słyszałem, Będąc jedynakiem nie można zostać pilotem w marynarce USA.

Co do populacji - podobno - i z taką opinią się spotkałem, że Ziemię bez zbytniej szkody dla niej może zamieszkiwać 20 miliardów ludzi. Sporo do tej liczby brakuje.

Kolejna sprawa. Humanitarnie  stosuje się szczepienia na choroby które wcześniej dziesiątkowały populacje w krajach afrykańskich czy azjatyckich. A pytanie jest następujące - czy to aby prawdziwy humanitaryzm, czy też może potrzeba uzyskania taniej siły roboczej dla zachodnich społeczeństw? I nagle wymyka się to z pod kontroli...

A w skali jednostkowej - ok 100 milionów Chińczyków płci męskiej nie ma szans na żonę. Super nieprawda?

I jeszcze kolejna ciekawostka. Całkiem niedawno oglądałem program o Chinach tak chyba w 15 wieku. Było ich tam wtedy 200 milionów. Mieli flotę. ale uważali, że nic poza ich krajem(kraj środka) nie ma znaczenia - nie warte jest uwagi. Gdyby byli bardziej ekspansjonistycznie nastawieni - prawdopodobnie to dziś nad ich imperium  "słońce by nie zachodziło"

A po wiekowych perturbacjach wygląda, że wyciągnęli lekcje z historii.

A mój wiek - skończyłem kopę lat więc mam dystans do życia, do bogactwa,do dobrobytu... Baaa... dom który wybudowałem jest zwyczajnie za duży. Służba by się przydała... hahahahaha

Najlepiej taka za michę ryżu...wróć - za michę kaszy.

Bardziej boję się o? ciekawi mnie.. los moich wnuków, za powiedzmy 40 lat.

Pozdrawiam:)

• Like 1

Mnie sklania do takiej refleksji że jest to problem który nas nie dotyczy w sensie ze nie mamy na niego wpływu i to nie my jako Polacy się do niego przyczyniamy. Nie wiem jak innych ale mnie już zaczyna powoli drażnić to wieczne samobiczowanie.

Nie chodziło mi o Polskę tylko o całą planetę, przepraszam :).

Celna uwaga:) Podobno..piszę podobno, bo tylko o tym słyszałem, Będąc jedynakiem nie można zostać pilotem w marynarce USA.

Co do populacji - podobno - i z taką opinią się spotkałem, że Ziemię bez zbytniej szkody dla niej może zamieszkiwać 20 miliardów ludzi. Sporo do tej liczby brakuje.

Kolejna sprawa. Humanitarnie  stosuje się szczepienia na choroby które wcześniej dziesiątkowały populacje w krajach afrykańskich czy azjatyckich. A pytanie jest następujące - czy to aby prawdziwy humanitaryzm, czy też może potrzeba uzyskania taniej siły roboczej dla zachodnich społeczeństw? I nagle wymyka się to z pod kontroli...

A w skali jednostkowej - ok 100 milionów Chińczyków płci męskiej nie ma szans na żonę. Super nieprawda?

I jeszcze kolejna ciekawostka. Całkiem niedawno oglądałem program o Chinach tak chyba w 15 wieku. Było ich tam wtedy 200 milionów. Mieli flotę. ale uważali, że nic poza ich krajem(kraj środka) nie ma znaczenia - nie warte jest uwagi. Gdyby byli bardziej ekspansjonistycznie nastawieni - prawdopodobnie to dziś nad ich imperium  "słońce by nie zachodziło"

A po wiekowych perturbacjach wygląda, że wyciągnęli lekcje z historii.

A mój wiek - skończyłem kopę lat więc mam dystans do życia, do bogactwa,do dobrobytu... Baaa... dom który wybudowałem jest zwyczajnie za duży. Służba by się przydała... hahahahaha

Najlepiej taka za michę ryżu...wróć - za michę kaszy.

Bardziej boję się o? ciekawi mnie.. los moich wnuków, za powiedzmy 40 lat.

Pozdrawiam:)

Ziemia jest w stanie udźwignąć 20 miliardów ludzi... Serio? Z czego 75% bez dostępu do wody pitnej i/lub niedożywionych, że średnią długością życia 15 lat i śmiertelnością wśród noworodków kilkadziesiąt procent. Fantastyczna perspektywa.

• Like 1

Za każdym razem jak czytam o hamowaniu wzrostu populacji to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Rozumiem że dla niektórych środowisk proces kurczenia się białej populacji w Europie nie jest wystarczająco szybki.

Kto steruje tym procesem? Ufoludki czy Żydzi? 

Tak pokrótce to biała populacja woli się bawić niż wychowywać dzieci i to jest główny powód jej kurczenia się.

• Like 3

Dla mnie czas spędzony z dziećmi przekłada się na ich wychowanie. Na czym polega "posiadanie" nie wiem ale przypuszczam ze nie polega na poświęcaniu dzieciom czasu.

Cóż, nie chcę być złośliwy, jednak jeśli tak zrozumiałeś co napisałem, to może lepiej abyś nie wychowywał dzieci.

Ziemia jest w stanie udźwignąć 20 miliardów ludzi... Serio? Z czego 75% bez dostępu do wody pitnej i/lub niedożywionych, że średnią długością życia 15 lat i śmiertelnością wśród noworodków kilkadziesiąt procent. Fantastyczna perspektywa.

Hm...obecna gęstość zaludnienia Ziemi (bez Antarktydy) to jakieś 54osoby/km2, gęstość zaludnienia Izraela 377osób/km2 i pomimo umiarkowanie sprzyjających warunków (porównywalnych do tych w trapionej głodem Afryce) są samowystarczalni w kwestii produkcji żywności, a i poziom życia też nie jest najniższy.

• Like 2

Jak zaznaczyłem - słyszałem. Nie podam źródła gdzie, bo zwyczajnie nie pamiętam.

Odwołam się do czegoś innego. 

Na początku tego tematu jest wspomniane, że bogate społeczeństwa zużywają i bezpowrotnie tracą  większość energii.

Jako przykład do tego - znajdź w dziale Jerbajt się śmieje  - mem. 

Zostańcie w domu - apeluje jakiś tam aktor.

A dom(posiadłość) - bagatela - kilkaset czy też kilka tysięcy m2

Taki dom - czy w nim mieszka, czy nie mieszka, jest oświetlany, Ogrzewany - bądź chłodzony, pracuje pompa w basenie - ot mam to co komu do tego. 

Czy to jest naprawdę niezbędne?

Na drugim biegunie niejako - w jakimś programie o Japonii widziałem mieszkanie? samotnego 30 latka. Całe 18 m2. A facet nie wyglądał z tego powodu na nieszczęsliwego.

To nie jest sugestia - zabierzmy bogatym. To tylko racjonalna próba wyjaśnienia, czy może te 20 miliardów mieszkać...

Edytowane przez eRKa

Fajny ten temat, taki o globalnym ociepleniu. Tymczasem rozwój i polityka rodzinna Chin, depopulcja białych, schyłek Europy, koniec Polski, uchodźcy, muzułmanie, zasady wychowania dzieci, gazeta wyborcza ... przepraszam jak coś pominąłem  ;)

Może wrócimy do tematu bo szykuje nam się rekordowo suchy rok w kraju i nie ukrywam, że na naszym forum nieodzownie z wodą związanym jest w tej sprawie zupełna cisza? 

IMGW alarmuje, że w ujęciu 30 letnim mamy aktualnie najniższe stany wód powierzchniowych. 

http://stopsuszy.pl/najnowszy-raport-stop-suszy-2020/

• Like 6

............

Może wrócimy do tematu bo szykuje nam się rekordowo suchy rok w kraju i nie ukrywam, że na naszym forum nieodzownie z wodą związanym jest w tej sprawie zupełna cisza? 

Zatem co proponujesz?

Gdy kilka stron wcześniej pisałem, że bez sensu jest podlewać trawnik, by za chwilę go kosić - nawet w przypadkach jak mówisz niedoboru wody - zostałem praktycznie wyśmiany(nie przez Ciebie),,,

Zatem co?

• Like 1

Jak deszcze nie padają to jaka deszczówka?

Opadów jest bardzo mało ale jeszcze są i propozycja @Guzu nie jest fantazją tylko rzeczywistością, która już ma miejsce. Są już gminy, które dopłacają do takich projektów (https://www.money.pl/gospodarka/program-beczka-wystartowal-nawet-5-tys-zl-doplaty-dla-lapiacych-deszczowke-6409156071409281a.html). Mam kontakt z architektami i z tego co mówią instalacje wody szarej i zbiorniki na wodę deszczową zaczynają cieszyć się coraz większym zainteresowaniem inwestorów. 

Myślę też, że kwestią czasu są niezależne akcje społeczne w zakresie małej retencji, np. blokowanie potoków itp. 

• Like 2