Skocz do zawartości

Geopolityka jakie jest wasze zdanie?

speku3

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu waszych rozważań na temat powstania styczniowego chciałbym poruszyć temat geopolityki.

Jak wielu z was już o tym słyszało? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Osobiście ostatnimi czasy coraz bardziej zagłębiam się w ten temat i wydaje mi się iż jest on odpowiedzią na wiele sytuacji obecnie dziejących się w naszym państwie (i nie tylko) jak również naszej historii, którą dziś różnie oceniamy lecz po zagłębieniu w geopolitykę jakoś mi to wszystko nabiera sensu i uświadamia że zawsze mamy przej....ne.

Dla naświetlenia tematu pierwszy link z mapami zachęcam do obejrzenia całości

https://www.youtube.com/watch?v=fu8r_rOZYaw

oraz coś na bieżąco

https://www.youtube.com/watch?v=2u66UKgXLOQ&t=7s

zaznaczam że temat jest bardzo rozległy i moim zdaniem niezwykle trudny.

Może ktoś z was przeczytał już książkę(książki) Jacka Bartosiaka? Fajnie jak by się podzielił swoimi opiniami na jej temat? 

Po przeczytaniu waszych rozważań na temat powstania styczniowego chciałbym poruszyć temat geopolityki.

Jak wielu z was już o tym słyszało? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Osobiście ostatnimi czasy coraz bardziej zagłębiam się w ten temat i wydaje mi się iż jest on odpowiedzią na wiele sytuacji obecnie dziejących się w naszym państwie (i nie tylko) jak również naszej historii, którą dziś różnie oceniamy lecz po zagłębieniu w geopolitykę jakoś mi to wszystko nabiera sensu i uświadamia że zawsze mamy przej....ne.

Dla naświetlenia tematu pierwszy link z mapami zachęcam do obejrzenia całości

https://www.youtube.com/watch?v=fu8r_rOZYaw

oraz coś na bieżąco

https://www.youtube.com/watch?v=2u66UKgXLOQ&t=7s

zaznaczam że temat jest bardzo rozległy i moim zdaniem niezwykle trudny.

Może ktoś z was przeczytał już książkę(książki) Jacka Bartosiaka? Fajnie jak by się podzielił swoimi opiniami na jej temat?

Nie znam książek wspomnianych wyżej.

Ale, jeśli są takie zainteresowania, to polecam studia w instytucie stosunkow międzynarodowych na uniwersytecie Warszawskim.

Bardzo dobrze wspominam te lata tam spędzone.

Wiedzy można pozyskać dużo, ale też umiejętność samodzielnego pogłębiania wiedzy zgodnie z zainteresowaniami.

:)

• Like 1

Panowie nie zamierzam już więcej iść na żadne studia wystarczą mi te które skończyłem ;)

Jednak jeśli macie wykształcenie w tym zakresie czy moglibyście obejrzeć film z pierwszego linku i ustosunkować swoją wypowiedź z posiadaną przez was wiedzą? Ewentualnie również drugi film?

Z tego co wiem Bartosiak porusza te tematy zupełnie inaczej niż wszyscy inni.

Już odpowiedziałem w temacie styczniowym.
Co innego teoria, a co innego praktyka. Nasi przeciwnicy też to znają :(

Guzu,
jak wspominasz Kuźniara i jego zamiłowanie do wielkiej Rosji?

PS
moja żona w chwili poznania, na imprezie wiele lat temu zrobiła mi "test na debila", tzn. o 1.00 zapytała o to jak się nazywa prezydent Iranu.
Potem musiałem się jeszcze wysłowić w języku zaborców, tych bogatszych. Zdałem :D

Edytowane przez korol
  • Like 2

Już odpowiedziałem w temacie styczniowym.

Co innego teoria, a co innego praktyka. Nasi przeciwnicy też to znają :(

Guzu,

jak wspominasz Kuźniara i jego zamiłowanie do wielkiej Rosji?

PS

moja żona w chwili poznania, na imprezie wiele lat temu zrobiła mi "test na debila", tzn. o 1.00 zapytała o to jak się nazywa prezydent Iranu.

Potem musiałem się jeszcze wysłowić w języku zaborców, tych bogatszych. Zdałem :D

Prof Roman jest jednym z tych głębiej zapamiętanych przeze mnie kadrowiczów z UW.

Stety albo niestety.

:)

Edytowane przez Guzu