Skocz do zawartości

BOLENIE 2012

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko gdzie są moje kleniowe kluseczki...? :wacko:

Kluseczki najlepsze są na pod-, a w zasadzie na po-wieczorek. Za wcześnie widać byłeś ;)

Ładne rapy Panowie, ja po ostatnim wypadzie stwierdziłem, że za głupi jestem na te Warciańskie. Dlatego odpuszczam do późnego lata. Będę łaził za kleniami i szukał boleniowych miejscówek. A od końca sierpnia - tylko boleń B)

Niby tak, wieczory są dobre, ale w zeszłym roku znalazłem krótki, za to dość rozległy odcinek, gdzie po tarle stały na gęsto i brały aż miło, niezależnie od pory. Co kamień to kleń i tylko trzeba było rzeźbić z prowadzeniem bo miejsce trudne, wartkie i zaczepowe. Trudno mi uwierzyć, że żadnego tam nie sprowokowałem, choćby nawet najedzone były co do sztuki. Poza tym klenie to dodatek do boleniowania latem. Ja bolkom odpuszczę dopiero na lipiec (! <_< !) oraz sierpień. Jak wrzesień i październik będą rokujące na grubego Bola to zostanę nad Wartą, a jak nie to przesiadka - szczupak, okoń na stojącej i wracam nad rzekę w listopadzie do sylwestra. Taki szczwany plan! :lol:

Gratulacje @milupa rozpoczecia sezonu. Pierwszy w sezonie cieszy niesamowicie.

@Zanderix - dziekuję i zapraszam do Torunia.

@maek7. Żyłeczka to tegoroczny pomysł i dzięki niej uratowałem pierwszego bolenia tego sezonu. Na plecionce by spadł bo kotwice były zdemolowane. Zapięte za boki miałem na plecionce i początkowo byłem pewny że są wynikiem nietrafionego ataku. Różne zachowania boleni wynikaja z różnorodności miejsc i charakteru wody więc jak to z boleniem bywa nieodgadniony to gatunek. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :D

Witam.To i ja zaśmiecę boleniowy wątek rapką z Buga.Zdjęcie marnej jakości ale robione tel przez przypadkowego tubylca.Około 70cm, 7cm kawałek drewna,xls do 25g,stella 4000h.pzdr i gratuluję rybek. http://img834.imageshack.us/img834/7039/zdjcie0720t.jpg

60tka pod sam wieczór uderzyła w 2 rzucie :D

Aktualizacja zasady umieszczania zdjęć na forum jerkbait.pl

Niniejszym chciałbym ogłosić kilka prostych zasad, których przestrzeganie pozwoli nam na uniknięcie nieporozumień.

1. Przede wszystkim Catch and Release (złów i wypuść) co oznacza, że zdjęcia powinny przedstawiać ryby, które zostały wypuszczone.

2. Nie publikujemy zdjęć ryb martwych lub takich, których wiarygodność co do ich stanu jest wątpliwa (unikniemy niepotrzebnych dochodzeń).

3. Publikujmy zdjęcia wykonane TYLKO w naturalnej scenerii łowiska.

4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora.

5. Nie publikujmy zdjęć ryb, których sposób traktowania widoczny na zdjęciu może skutkować ich zejściem (ryby mocno krwawiące, wybrudzone piaskiem, w mocnym uścisku ręki, leżące na suchym podłożu itd.).

6. Publikujemy zdjecia ryb których orientacyjne wymiary(nie chcemy i nie oczekujemy na zdjecia z miarką) dla poszczególnych gatunków wynoszą co najmniej:

Belona - 80cm

Boleń - 65cm

Brzana - 60cm

Dorsz - 75cm

Głowacica - 70cm

Jaź - 35cm

Kleń - 40cm

Lipień - 35cm

Łosoś, Troć - 60cm

Okoń - 30cm

Pstrąg - 40cm

Sandacz - 65cm

Sum - 100cm

Szczupak - 75cm

Wzdręga - 30cm

Zdjęcia ładne artystycznie ryb mniejszych od wymiaru minimalnego prosimy przesyłać bezpośrednio do administratora lub moderatora w celu umieszczenia w galerii.

7. Nie publikujemy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym obowiazujacym w miejscu polowu danej ryby lub naruszajacych regulamin danego łowiska.

8. Regulamin obowiązuje od dnia 19.08.2008.

Ponadto polecam lekturę artykułu Fotografia wędkarska http://jerkbait.pl/?p=93 w którym opisano kilka podstawowych zasad wykonywania zdjęcia ryb.

Pamiętajmy: nie róbmy zdjęć rybom za wszelką cenę. Jeżeli nie możemy zrobić dobrego zdjęcia to nie róbmy go wcale tylko jak najszybciej pozwólmy powrócić rybie do jej naturalnego środowiska

Po miesiącu czasu udało mi się odczarować sezon Boleniowy , do tej pory zaliczałem brania bez zacięcia, spadki podczas holu :angry: aż po dzisiejszy dzień :mellow:

Kolos to to nie jest ale 66cm ma, złowiony w Narwi na wobler od Pawła.

Piotr, spóźnione, ale szczere gratulacje, fajna rapka. B)

Pozdrawiam

Dzisiaj po raz drugi w życiu łowiłem bolki w wodzie stojącej , moje dotychczasowe doświadczenie w łowieniu boleni można sobie ws...ć.

Zaliczyłem 4 rybki ( niestety rybki poniżej forumowego wymiaru ) wszystkie na wolno prowadzoną obrotówkę, a nie na jakieś super ekspresowe przynęty :unsure: jakieś dziwne to łowienie , ale ważne że skuteczne :mellow:

Dzisiaj po raz drugi w życiu łowiłem bolki w wodzie stojącej , moje dotychczasowe doświadczenie w łowieniu boleni można sobie ws...ć.

Zaliczyłem 4 rybki ( niestety rybki poniżej forumowego wymiaru ) wszystkie na wolno prowadzoną obrotówkę, a nie na jakieś super ekspresowe przynęty :unsure: jakieś dziwne to łowienie , ale ważne że skuteczne :mellow:

Piotr też mam podobne odczucia, łowiłem bolki na wodzie stojącej i wszystkie teorie można było o kant d..y rozbić. Brały, tak jak piszesz na obrotówki, na wahadła i na woblery wolno kolebiące się na boki (co oczywiste, wolno prowadzone) ale też na ołowianki prowadzone szybszym tempem, lecz nie ekspresem. B)

rzadko łowie rapy na stałym zbiorniku, może dlatego że jedyny w mojej okolicy gdzie rapy występują jest na zalewie dobczycach gdzie jest całkowity zakaz połowu... a takie piękne miejsce i ryby kolosy (nie wiem kto wymyślił ten przepis ale chciałbym się go kiedyś zapytać wtf). Jedyny połów jaki tam sie odbywa to wieśniackie kłusownictwo i to na potęgę!! Zostaje mi Wisła gdzie mam rzut beretem... dzisiaj zastałem tam rwąca wode. Miejsca gdzie przeważnie były stada uklei były pozamiatane więc nie było widać ataku bolków. Drobnica się rozproszyła co moim zdaniem wróżyło łatwiejszy połów tej ryby. Szybki nurt nie pozwalał na powolne łowienie bezsterowcami więc pośmigałem dzisiaj z Raptorami. W sumie 6 rap w przedziale 55-65 i jeden grubas 77 :D

http://img808.imageshack.us/img808/6172/p1040793.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img19.imageshack.us/img19/5632/p1040838ca.jpg

zdjątka nie najlepsze bo byłem sam i musiał mi wytarczyć samowyzwalacz na kamieniu :/

rzadko łowie rapy na stałym zbiorniku, może dlatego że jedyny w mojej okolicy gdzie rapy występują jest na zalewie dobczycach gdzie jest całkowity zakaz połowu... a takie piękne miejsce i ryby kolosy (nie wiem kto wymyślił ten przepis ale chciałbym się go kiedyś zapytać wtf). Jedyny połów jaki tam sie odbywa to wieśniackie kłusownictwo i to na potęgę!! Zostaje mi Wisła gdzie mam rzut beretem... dzisiaj zastałem tam rwąca wode. Miejsca gdzie przeważnie były stada uklei były pozamiatane więc nie było widać ataku bolków. Drobnica się rozproszyła co moim zdaniem wróżyło łatwiejszy połów tej ryby. Szybki nurt nie pozwalał na powolne łowienie bezsterowcami więc pośmigałem dzisiaj z Raptorami. W sumie 6 rap w przedziale 55-65 i jeden grubas 77 :D

http://img808.imageshack.us/img808/6172/p1040793.jpg

http://img19.imageshack.us/img19/5632/p1040838ca.jpg

zdjątka nie najlepsze bo byłem sam i musiał mi wytarczyć samowyzwalacz na kamieniu :/

elegancki prosiak...piękne bolenie są na Rożnowskim ale ciężko je przechytrzyć.