Skocz do zawartości

Multik do verticalnego łowienia okoni...

Mendery81

Rekomendowane odpowiedzi

Lews ,Quantum i Basspro są bardzo popularne za wielką wodą, mają wszystko co jest potrzebne do łowienia a czego nie mają to się nie spier...i. Lewsy miałem dwa i quantumy dwa i jednego basspro ten był na prawą łapkę da się tym łowić bez scen i jest to taki fajny sprzęt że przyjeżdżasz po rybach sprzęt w kąt garażu za tydzień pakujesz do samochodu jedziesz na ryby i dalej działa. Jak się faktycznie spier...i to wywalasz kupujesz nowy i na ryby.

• Like 2

Port portem tylko jak już szanowny pan zorro napisał przez port to sobie można doraźnie zakropić kropli do nosa i coś w tym chyba jest ;)

Bo pan zorro miał do czynienia jedynie z kołowrotkami stałoszpulowymi a tam port nie był centralnie nad główna zębatką a jedynie nad wałkiem posuwu szpuli. 

• Like 1

Exactly!

Paweł: Lews ... bardzo popularne za wielką wodą, mają wszystko co jest potrzebne do łowienia a czego nie mają to się nie spier...i. 

Może to zabrzmi jak herezja, ale porównywałem go ze Stezem A ze szpulką SV i nie czułem się bardziej ułomny.

@Sławek Nikt masz jeszcze filmik z Sylwestra 2018 jak rzucałeś 4 g +zestaw St.Croix 20lb z Team Lews'em? Tak dla poglądu?

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Bo pan zorro miał do czynienia jedynie z kołowrotkami stałoszpulowymi a tam port nie był centralnie nad główna zębatką a jedynie nad wałkiem posuwu szpuli. 

Jeśli port jest odpowiednio duży i coś tam widać to można zapodać troszkę smaru przez tę dziurkę.

Exactly!

Paweł: Lews ... bardzo popularne za wielką wodą, mają wszystko co jest potrzebne do łowienia a czego nie mają to się nie spier...i. 

Może to zabrzmi jak herezja, ale porównywałem go ze Stezem A ze szpulką SV i nie czułem się bardziej ułomny.

@Sławek Nikt masz jeszcze filmik z Sylwestra 2018 jak rzucałeś 4 g +zestaw St.Croix 20lb z Team Lews'em? Tak dla poglądu?

Poszukam.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Witam, porównując łowienie w pionie do wyciągania wiaderka wody ze studni potrzebujemy długiego ramienia korby i małej średnicy nawoju linki, tzw. dużej dźwigni rozruchowej i w efekcie dużej siły martwego ciągu. Rzutowy hamulec jest tu drugorzędny, wystarczy docisk szpuli.

Można kupić nowy multik ale można też w starym wymienić korbkę na odpowiednio dłuższą i lżejszą oraz nawinąć mniej linki. Pozdrawiam

Niby masz rację. Tylko nie było nic o okoniach nilowych, a te nasze, czy też szwedzkie, czy radzieckie to wyciągnie każdy multik który jest sprawny. Bardziej chodzi o komfort łowienia i stąd mój durny pomysł żeby był lekki. A że poza wertykalnym zawsze znajdzie się okazja do porzucania to coś co jest lekkie i obsługuje przedział 5-20 wydaje mi się odpowiednie.

• Like 2