Grzegorz B. Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Zainteresował mnie system ogrzewania na podczerwień do wykorzystania w domu, konkretnie podłogowe folie grzewcze. Na forach tematycznych pewna firma mocno to lansuje ale ciężko znaleźć opinie użytkowników.Jeśli na forum ktoś z tego korzysta lub ma znajomych/rodzinę korzystająca to będę wdzięczny za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piernik Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Przeliczałem kiedyś takie ogrzewanie dla klienta , bez fotowoltaiki nie opłaca się Sama mata to nie wszystko. Trzeba uwzględnić automatykę pozwalającą na łagodny start w momencie uruchomienia ogrzewania ( teoretycznie przy 140 m2 ok 20KW po ok 7 KW na fazę) Zalecana wylewka jastrychowa konieczna ze względu na możliwość wykonania cienkiej warstwy i dobre możliwości przewodzenia ciepła ). Projekt uwzględniajacy dobór podziału wielkości pól grzewczych- konieczny. Z praktyki wiem ,że sprawdzaja się folie grzewcze przy ogrzewaniu pomieszczeń sanitarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 A jak się sprawdza taki grzejnik na podczerwień ? Taniej wychodzi aniżeli przysłowiowym olejakiem czy farelką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Przeliczałem kiedyś takie ogrzewanie dla klienta , bez fotowoltaiki nie opłaca się Sama mata to nie wszystko. Trzeba uwzględnić automatykę pozwalającą na łagodny start w momencie uruchomienia ogrzewania ( teoretycznie przy 140 m2 ok 20KW po ok 7 KW na fazę) Zalecana wylewka jastrychowa konieczna ze względu na możliwość wykonania cienkiej warstwy i dobre możliwości przewodzenia ciepła ). Projekt uwzględniajacy dobór podziału wielkości pól grzewczych- konieczny. Z praktyki wiem ,że sprawdzaja się folie grzewcze przy ogrzewaniu pomieszczeń sanitarnych.Dziękuję za opinię. Tak myślałem, że ma to sens przy równoczesnym montażu fotowoltaiki. Ale spotkałem się z opinią, że montaż instalacji ogrzewania folią + instalacja PV inwestycyjnie wychodzi taniej niż gaz + instalacje CO lub pompa ciepła + instalacje CO. Mam tu na myśli rozwiązanie w nowym projektowanym domyu, gdzie trzeba dodać koszty doprowadzenia gazu, budowy komina itd. Trochę zaskoczyłeś mnie wylewką, z tego co mi wiadomo folię kładzie się bezpośrednio pod panelami, bez wylewki. Nie wiem czy nie pomyliłeś folii na podczerwień z elektrycznymi matami grzewczymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 A jak się sprawdza taki grzejnik na podczerwień ? Taniej wychodzi aniżeli przysłowiowym olejakiem czy farelką ?Znaczy się, chodzi o koszty ogrzewania ?Dom weźmie tyle kilowatów, ile potrzebuje do osiągnięcia i utrzymania zadanej temp. W tym pzrypadku wszystko jest energią elektryczną, wiec koszt ten sam, przy założeniu tej samej temp. wewnątrz. Każdy oC w dół lub w górę, to około 5-6% kosztów ogrzewania.A jesli chodziłoby o koszt samego grzejnika, to musiałbyś znaleźć konkretny model/typ.Jeszcze jedno, ogrzewanie nadmuchowe (tu-farelka) jest mało komfortowe, by nie rzec-nieprzyjemne. Olejak też słaby, jeśli grzeje z przerwami i będą zimne ściany/pzregrody. Najbardziej komfortowe jest grzanie całymi podłogami/przegrodami. Dziękuję za opinię. Tak myślałem, że ma to sens przy równoczesnym montażu fotowoltaiki. Ale spotkałem się z opinią, że montaż instalacji ogrzewania folią + instalacja PV inwestycyjnie wychodzi taniej niż gaz + instalacje CO lub pompa ciepła + instalacje CO. Mam tu na myśli rozwiązanie w nowym projektowanym domyu, gdzie trzeba dodać koszty doprowadzenia gazu, budowy komina itd. Trochę zaskoczyłeś mnie wylewką, z tego co mi wiadomo folię kładzie się bezpośrednio pod panelami, bez wylewki. Nie wiem czy nie pomyliłeś folii na podczerwień z elektrycznymi matami grzewczymi?Montując ogrzewanie foliowe w podłodze, skazujesz się na zawsze na ogrzewanie elektryczne, a ceny prądy potrafią się zmieniać. Niedługo czeka nas znowu podwyżka. Wodne ogrzewanie podłogowe, daje wybór zmiany źródła ciepła i paliwa w każdej chwili.Jeśli grzanie prądem, to raczej zalane betonem/wylewką, będziesz mógł grzać w tańszej-nocnej taryfie, a podłoga odda ciepło w dzień. Folia pod wykłądziną/panelami, to ciepło w domu wtedy, gdy grzejesz, a wiec najczęściej w dzień, gdy prąd jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Montując ogrzewanie foliowe w podłodze, skazujesz się na zawsze na ogrzewanie elektryczne, a ceny prądy potrafią się zmieniać. Niedługo czeka nas znowu podwyżka. Wodne ogrzewanie podłogowe, daje wybór zmiany źródła ciepła i paliwa w każdej chwili.Jeśli grzanie prądem, to raczej zalane betonem/wylewką, będziesz mógł grzać w tańszej-nocnej taryfie, a podłoga odda ciepło w dzień. Folia pod wykłądziną/panelami, to ciepło w domu wtedy, gdy grzejesz, a wiec najczęściej w dzień, gdy prąd jest drogi.Dziękuję za głos w dyskusji. W przypadku instalacji własnej elektrowni fotowoltaicznej na dachu chyba nie ma większego znaczenia taryfa i ceny prądu. Prąd wyprodukowany przez PV latem i przekazany do sieci energetycznej dostawcy energii zostanie odebrany zimą na grzanie (-20% które zabiera sobie dostawca przy instalacjach do 10 kV) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piernik Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Dziękuję za opinię. Tak myślałem, że ma to sens przy równoczesnym montażu fotowoltaiki. Ale spotkałem się z opinią, że montaż instalacji ogrzewania folią + instalacja PV inwestycyjnie wychodzi taniej niż gaz + instalacje CO lub pompa ciepła + instalacje CO. Mam tu na myśli rozwiązanie w nowym projektowanym domyu, gdzie trzeba dodać koszty doprowadzenia gazu, budowy komina itd. Trochę zaskoczyłeś mnie wylewką, z tego co mi wiadomo folię kładzie się bezpośrednio pod panelami, bez wylewki. Nie wiem czy nie pomyliłeś folii na podczerwień z elektrycznymi matami grzewczymi? Bez jastrychu -tylko pod panele w ten sposób ograniczasz się na zawsze do jednego rodzaju wykończenia podłogi. Zastosowanie jastrychu anhydrytowego pozwala na ułożenie ceramiki , deski klejonej ,wykładziny dywanowej , parkietu, etc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Dziękuję za głos w dyskusji. W przypadku instalacji własnej elektrowni fotowoltaicznej na dachu chyba nie ma większego znaczenia taryfa i ceny prądu. Prąd wyprodukowany przez PV latem i przekazany do sieci energetycznej dostawcy energii zostanie odebrany zimą na grzanie (-20% które zabiera sobie dostawca przy instalacjach do 10 kV)O ile nie zmienią się zasady rozliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi