Skocz do zawartości
  • 0

Odciążenie przyczepy podłodziowej z łódką poza sezonem

cubanomh

Pytanie

Witam

Producent przyczepki podłodziowej zalecił w razie trzymania łódki na przyczepie (przez  dłuższy okres) odciążenie jej  podpórkami. Co stosujecie - jakieś zwykłe kobyłki? Możecie polecić jakieś sprawdzone które wygodnie można regulować?

Czy takie się nadają? (znalezione na necie) 

łodka 370cm, ok 150 kg z silnikiem i pierdołami

post-72013-0-63621800-1581360105_thumb.png

Edytowane przez cubanomh

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Klasyka, Suski. Ja przetaczałem co jakiś czas i nic się nie stało. Łódka 500kg. Ale wygodniej postawić na kobyłkach, nie trzeba pamiętać, szczególnie jak się  nie trzyma w miejscu zamieszkania. A po pół roku stania w jednej pozycji jest efekt, jakby się po tarce jechało. 

• Like 1

• 0

raczej się nie pognie ;-), myślę że producentowi chodziło o odciążenie opon jak przez ma stać ładunek przez dłuższy czas

Bardzo ładnie zrobiona ,  trap po środku , dawno ją odebrałeś  , z moją się coś  z odbiorem przedłuża  

• 0

Mam też  przyczepę kempingową 1,5 T DMC  ,stawiam do garażu na całą zimę i nic nie przepycham .Żadnego dyskomfortu w czasie jazdy nie zauważyłem.   Może ,że tam mam  opony wzmacniane z indeksem "C". Tyle tylko ,że u mnie opony w przyczepach to max 6 letnie i wymiana na nowe.

Jak macie zamiar coś podłożyć to można to zrobić na pewno nie zaszkodzi. Lepsze to niż ściąganie kół. A kobyłki czy też inne podpory to można tak podłożyć,że w razie "W" czyli szybkiego wyjazdu   zapinamy przyczepę na hak i jazda.Kobyłki ,które trzymały przyczepę przewracają się a my z hali /garażu np. podczas  pożaru błyskawicznie wyjeżdżamy.  

• 0

Są rzeczy które warto leprzej jakości kupić , a do takich na pewno należy przyczepa podłodziowa , puziniej to procentuje w łatwiejszym wodowaniu , mocna konstrukcja i wizualnie też musi się podobać a jest super . Ja do kupię zamek , żeby komuś nie przyszło do głowy podpiąć nie swoją przyczepkę , Wiem. Ale zawsze trochę utrudni . Jutro zadzwonię zapytam o moją

• 0

U producenta można dokupić małą wkładkę którą się wkłada w rączkę z kluczykiem, zapobiega przesunięciu rączki w tryb otwarcia. Nie wiem jak bardzo to jest skuteczne ale takie coś dostałem

Jak zgubisz kluczyk to mocnym szarpnięciem poradzisz sobie z tą mikro wkładką. Lepiej nieco niżej obok osi dociskowej głowicy  zaczepu założyć kłódkę.

Edytowane przez M a r a s

• 0

Jak zgubisz kluczyk to mocnym szarpnięciem poradzisz sobie z tą mikro wkładką. Lepiej nieco niżej obok osi dociskowej głowicy  zaczepu założyć kłódkę.

Teraz oglądałem zaczep od mojej przyczepy towarowej i nie widzę możliwości założenia kłódki , Ty przypuszczasz że można  , czy stosujesz takie rozwiązanie  ??? . Bo na postoju trzeba szukać drzewa i łańcuch gruby 

• 0

Teraz oglądałem zaczep od mojej przyczepy towarowej i nie widzę możliwości założenia kłódki , Ty przypuszczasz że można  , czy stosujesz takie rozwiązanie  ??? . Bo na postoju trzeba szukać drzewa i łańcuch gruby 

Wieczorem cyknę  foty, dwie z zabezpieczeniem i trzecią z kłódką :)

Edytowane przez M a r a s

• 0

Jeżeli jakakolwiek  przyczepa ma stać parę miesięcy, to koniecznie trzeba ją regularnie ,,pobujać", nawet odrobinę do przodu i do tyłu, żeby uniknąć zjawiska  cyt:-,,Odciśnięcie się kulek w bieżni łożyska na skutek długotrwałego nacisku spoczynkowego (tzw. efekt Brinella)."

• 0

Praktycznie w każdy zaczep istnieje możliwość założenia kłódki.Możliwość zapięcia na haku i na postoju.

post-65239-0-70702400-1581455511_thumb.jpg

To zabezpieczenie może być założone na zaczep. Zapięcie przyczepy na postoju.

post-65239-0-35236900-1581455539_thumb.jpg 

Tu kolejne zabezpieczenie zaczepu ale tylko do zaczepu ze stabilizatorem jazdy. Zaczep AL-KO AKS 3004 i zabezpieczenie AL-KO Safety Compact. Możliwość zapięcia  na haku i na postoju. 

post-65239-0-78690700-1581455559_thumb.jpg 

Posiadam te trzy rozwiązania i stosuje je w zależności gdzie i z jakiej przyczepy korzystam. Ale mam też inne dodatkowe  zabezpieczenie ale z wiadomych względów nie będę ich umieszczał w "sieci". 

• Like 1

• 0

raczej się nie pognie ;-), myślę że producentowi chodziło o odciążenie opon jak przez ma stać ładunek przez dłuższy czas

Co to za przyczepa ? Pod jaka dlugosc łodzi ?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• 0

Maras dzięki za foto , jak patrzyłem miałem rączkę do góry i nie było dziury jak kłódkę przełożyć teraz to widzę . To jest już leprze zabezpieczenie niż ten zameczek ,mam taką kłódkę jutro sprawdzę jak to działa . Dziękuję za podpowiedź

• 0

Co to za przyczepa ? Pod jaka dlugosc łodzi ?

Ja podpowiem  , widocznie kolegi nie ma . Przyczepa jest z firmy Suski koło Radomia  , są robione na zamówienie zależy jaką masz łódkę , robią i szersze i dłuższe  możesz mieć rolki albo  płozy . Teraz jest przed sezonem a i tak termin ponad miesiąc trzeba czekać .   Swoją dopiero odbieram za tydzień  ważne jest że są solidnie zrobione 

• 0

Ja podpowiem , widocznie kolegi nie ma . Przyczepa jest z firmy Suski koło Radomia , są robione na zamówienie zależy jaką masz łódkę , robią i szersze i dłuższe możesz mieć rolki albo płozy . Teraz jest przed sezonem a i tak termin ponad miesiąc trzeba czekać . Swoją dopiero odbieram za tydzień ważne jest że są solidnie zrobione

Miesiąc to nie ma tragedii. A jak cenowo to wygląda ??

• 0

Sporo rzeczy się na to składa , za czołem wypisywać , ale inaczej  -  prawdopodobnie w środę odbiorę przyczepę to wstawię fotki jak ona wygląda  i ile to kosztuję . Możesz zadzwonić do firmy tam się dokładnie wszystkiego dowiesz . Powołując się na to forum dostaniesz rabat    :)  . Z tego co się dowiedziałem szefowa p . Kasia ma ferie , będzie dopiero w piątek 

• Like 1

• 0

ja zamówiłem 4 metrową bo chciałem jak najmniejszą ze względu na garaż a łódka ma 370 cm więc akurat i kosztowała 4350 , o stówę drożej jest większa. W porównaniu do wykonania innych naprawdę długo się człowiek nie zastanawia. Jutro wrzucę foty. Jechałem 620 km po nią ;-)

• Like 3