Skocz do zawartości

shimano dziwnie chodzi.

gooral

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

gooral jak obrócisz ten półksiężyc to daj znać jak to działa ,bo nie będe co pare dni kręciołka rozkręcał

zorro a czym zastąpić tą małą podkładeczke na tym półksiężycu bo zauważyłem przy ostatnim rozkręcaniu że jej nie ma a na schemacie jest

ja tez nie mam zamiaru rozkrecac (mam model z tylnym dragiem i hamulcem walki masa czasci) zwlaszcza, ze zaczal chodzic ok.

Jak naprawie laptopa to obejrze dokladnie fotki i dam znac,

ciezko powiedziec mam 3 czy 4 fotki makro tego wodzika i na polowie wyglada identycznie po obu stronach a na polowie wyglada bardziej zuzyty od jednej strony - stawiam to na karb cienia i mysle, ze jakby byl zuzyty wyraznie po jednej stronie to bym zauwazyl.

gooral

zorro a czym zastąpić tą małą podkładeczke na tym półksiężycu bo zauważyłem przy ostatnim rozkręcaniu że jej nie ma a na schemacie jest

Ano podkładeczką... Na szybko i na jakiś czas możesz wyciąć małe kółeczko z jakiego cienkiego (0,1 - 0,15mm) plastiku, zrobić dziurkę i założyć...

gooral

Ano podkładeczką... Na szybko i na jakiś czas możesz wyciąć małe kółeczko z jakiego cienkiego (0,1 - 0,15mm) plastiku, zrobić dziurkę i założyć...

Miałem ten problem, więc klisza rentgenowska, wiertełko i ostre nożyczki rozwiązują problem :D.Jak nie ma tej podkładki to się ciesz że nie rozdymało tego ustrojstwa co po wormie chodzi ;).

Jak nie ma tej podkładki to się ciesz cze nie rozdymało tego ustrojstwa co po wormie chodzi ;).

ja jeszcze sie przyjrzalem dokladniej schematowi i wychodzi, ze sam ten element sklada sie z 3 czesci (tulejki, el metalowego i podkladki - ja ich na czesci nei rozbieralem, ale moze warto by bylo przeczyscic i dodac jakiegos smarowidla.

Tam na środku blaszki powinien wystawać taki mały dzyndzelek z pólksiężyca.Spróbuj złapać go pensetą i poruszaj góra dół.Wtedy będzie widać jaki jest tam luz.Jak za dużo lata to pasiło by podkładeczke dorobić

W starych czarnuszkach podkładka obowiązkowo musi być :mellow:.

Całość należy wyciągnąć przemyć w benzynie i tylko powinna tam iść oliwka.Może tak dziwnie chodzi bo brakuje podkładki ;) .

Śrubki,podkładki,tu jest tu nie ma,tu luz tu goni a tu trzęsie.Trza se było Turka zapodać :lol: :lol: :lol:

Sorki ale musiałem :mellow:

Najlepiej z generacji iT. One sa wieczne i bezobslugowe ...

Łoj tam, trochę pracy, pomysła i chodzi tak że przekałdni nie słychać jak w daiwulcach :mellow: .

Ku... panowie w końcu doszedłem z tym do ładu <_< A powodem tego klekotania był brak jednej śmiesznej podkładeczki w rolce prowadzącej :D

A przy okazji dorobiłem sobie podkładeczke do półksiężyca co wyeliminodało dość znacznie wzdłużny luz ośki.Kręciołek pod obciążeniem kręci bez szelestnie i bardzo lekko :D

Nie obyło się jednak bez wpadek :mellow: Zgubiłem jedną nakrętke i nie moge znaleść.To ta na łączeniu połówek ,służy do przykręcenia dupki.Ale co tam teraz w końcu będe mógł zasnąć spokojnie a nie myślał po nocach co to może być :D

Jutro postaram sie spasować taką nakrętkę a teraz delektuje się piwkiem po wykonanej dobrej robocie B)

Brakowało elementu 23 który dorobiłem :D

Brakowało również nr.74 który również dorobiłem i luz ośki dużo się zmniejszył :D

Ale za to zgubiłem element 79 :(

Same straty zaliczasz, a nie masz starego białego prześcieradła albo poszewki aby nie gubić części B).

fish28 napisał(a) dnia wto, 15 maj 2012 11:00]Brakowało elementu 23 który dorobiłem :D

Brakowało również nr.74 który również dorobiłem i luz ośki dużo się zmniejszył :D

Ale za to zgubiłem element 79 :(

element 79 to zwykła nakrętka (sześciokątna), potrzebna do przykręcenia jednej z dwóch śrubek mocujących dupkę

Jozi ale ja zgóbiłem tylko nr.79 :mellow:

Tych podkładek na bank tam nie było.Poprzedni właściciel lub jeszcze kilku przed nim mysieli zgubić :D

Jak pierwszy raz rozbierałem czarne shimano to masakra była siedziałem nad schematem i kodowałem co, gdzie i jak :lol: .

Po którymś serwisie w ciemno robisz i wiesz gdzie, co i jak B).

Często w kręciołach pada wodzik co się po wormie porusza bo mechanik wytrząśnie tą małą podkładeczkę i przy holu ryby może zablokować posuw na wormie i po zawodach :mellow:

Jozi ja tego TP moge już z zamkniętymi oczami rozkręcać :D W 10 dni rozkręcany był chyba z 8 razy :lol: Ale tych elementów nie było na pewno bo wszystko robiłem ze schematem.Swoją drogą konstrukcja prosta niczym cep :D

No po kilku razach rozkręcania schemat masz w glowie B).