Skocz do zawartości

Główki do kogutów z wolframu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym chetnie sprobowal.Nie spotkalem oferty takich glowek,a troche krece koguty dla znajomych.Jak na razie uzywam wolframowych glowek jigowych do gum i przyznaje,ze sprawdzaja mi sie szczegolmie w glebokich lowiskach przy wietrznej pogodzie.Glowka przy tej samej wadze co olowiana jest ok. 30% mniejsza co przeklada sie na dalsza odleglosc rzutu i szybciej opada.Dla mnie ma to duze znaczenie szczegolnie gdy mocno wieje.Ogolnie to nawet przy dobrej pogodzie lepiej lowic na 20g glowke wolframowa niz 25g olowiana.Wiekszy komfort,mniejsze opory przy prowadzeniu i rzucaniu.Mozna uzyc delikatniejszego kija i cienszej plecionki.

Jak bedziesz mial dostep do glowek kogutowych  to daj znac.

• Like 2

Przeczytałem wszystkie 3 . Ja szukam opinii kolegów którzy kręcą koguty i bardzo mi zależy na ich zdaniu no takich jak kolega Darek . Krótko i merytorycznie

Edytowane przez Jano
  • Like 1

Ciekaw jestem ile kosztowało by wykonanie takiego koguta w gramaturze 24gr na główce wolframowej.Obstawiam że lowiac w zaczepowym miejscu balbys się zakładać koguty na glowkach wolframowych a jak urwał byś 5 przynęt na jednym wypadzie to pewnie odechciało by Ci się wszystkiego a przedewszystkim wędkowania.

Edytowane przez bartolomeo213

Ciekaw jestem ile kosztowało by wykonanie takiego koguta w gramaturze 24gr na główce wolframowej.Obstawiam że lowiac w zaczepowym miejscu balbys się zakładać koguty na glowkach wolframowych a jak urwał byś 5 przynęt na jednym wypadzie to pewnie odechciało by Ci się wszystkiego a przedewszystkim wędkowania.

Bartek trafne spostrzeżenie do tematu . Jeden jeżdzi rowerem drugi Porshe.Nie pytam kto ile zostawia w wodzie kasy na wypad . Idąc twoim sposobem myślenia po co komu ST Croix jak może dłubać Jaxonem. Nie chcę nikogo obrażać a jak tak przepraszam . Panowie proszę piszcie na temat.

Patrzyłem na koszt glowek jigowych i po przeliczeniu wyszło mi że cena samej główki wyszła by w granicach 40zl przy gramaturze 24gr do tego ja robię koguty tylko i wyłącznie na Katowicach gamakatsu 13b które też nie są tanie piora keough szenil i inne materiały i cena 1 koguta wychodzi drożej niż wobler megabass chodziło mi tylko o to.

Jeżeli masz dostęp do glowek wolframowych w dobrej cenie to dlaczego nie.

• Like 1

Być może średnio na temat, ale jednak o wolframie.

Od jakiegoś czasu używam do moich zastosowan obciążenia opisanego jako wolfram - tungsten.

Nie jestem specjalistą od materiałów, ale mogę się domyślać, że sa pod tą nazwą opisowa na główki czy ciężarki wędkarskie, ukryte jakieś tam stopy.

Spotkał się być może ktoś z nieco plastycznym "wolframem" ? Istnieje coś takiego ? Drut do obciążenia ? Jakaś forma lamenty ?

Zakup kulek, łezek czy też ciężarków - pocisków, to jedno. To wydatek, ale jest tego coraz więcej. Pytanie o dostępność takich materiałów do nadawania im kształtów.

Czy to w przypadku wolframu technicznie wykluczone ?

O plastycznym  wolframie zapomnij. (wyjątek pasty "wolframowe").

Możesz jednak kawałek drutu wolframowego użyć jako rdzenia w przynęcie.

W Twoich streamerach rdzeń zamiast owijać lametą ołowianą "wzmacniasz"

prętem wolframowym dowolnej grubości i owijasz całość innym materiałem.

Pręt z czystego wolframu jest ogólnie dostępny (zielona elektroda). 

Osobiście tym właśnie materiałem dociążam małe gumy i streamery.

• Like 1

Dzieki za cenne informacje.

Mam zatem nowe tropy do sprawdzenia :)

Edytowane przez Guzu

A odpowiadając na pytanie Bartka .Główka do koguta 21 gram to około 11 zł a kto i ile i jakie włoży pióra to już jego sprawa. Są koguty po 8 zł i po 28 zł na główkach ołowianych tak więc myślę że odpowiesz sobie sam .

Mnie cena ok.11zl za główkę wolframowa pasuje.Sprzedawalem moje koguty od 8 do 10zl,na wolframie wyjdą po 20zl myślę że parę sztuk trzeba mieć. Edytowane przez Darek64

a mógłbyś Andrzeju podlinkować to zielone

a mógłbyś Andrzeju podlinkować to zielone

Jacku elektrody zawsze kupuję w "pierwszym lepszym" sklepie z materiałami spawalniczymi.

Zazwyczaj kupuję na sztuki (w sklepie  stacjonarnym).Sklep internetowy - Zabija koszt wysyłki.

Patrz na elektrody oznaczone kolorem zielonym (tylko te są wykonywane z czystego wolframu).

• Like 2