Skocz do zawartości

Jaka plecionka na klenia, bolenia ?

spinerman

Rekomendowane odpowiedzi

Popper faktycznie ta pletka jest taka jaki jest jej opis?

A wiesz? Ja ju?ź od dawna nie czytam opis?łw..... Tych o okrągłym, przekroju, średnicach, wytrzymałościach na węzłach i liniowych i super barwnikach te?ź nie. Po prostu kiedyś, ktoś wspomniał, ?źe 10 lb w tym produkcie będzie OK na pstrągi. Kupiłem. Jest OK. Ju?ź ze 4 sezony (chocia?ź wyblakła dość mocno)

Tak, po tej nitce doszedłem do tych mocniejszych.

Kupuję, w sprawdzonych źr?łdłach i nie narzekam

Nieźle się zbroicie. 14lb na bolenie? Ja u?źywam 6 max 10lb tylko dobra musi być. W moim przypadku spiderwire stealth z USA. Nie mo?źna tylko z hamulcem przesadzać bo jak jest bardzo agresywne branie to lubi strzelić jeśli się zapomniało co jakiś czas przewiązać(osłabia się w miejscu kt?łre styka się ze szczytową przelotką w czasie wyrzutu). Przynęty lecą dalej a jak się ma głowę na karku to nie ma takiego bolenia co by to urwał nawet w rzece w ostrym nurcie.

I ?źeby sobie ktoś nie pomyślał, ?źe taki mądry jestem to nauczyłem się takich linek od R.H. Nawet przyponu z FC nie trzeba bo boleń taką cienką zieloną linkę ignoruje.

Nieźle się zbroicie. 14lb na bolenie? Ja u?źywam 6 max 10lb tylko dobra musi być. W moim przypadku spiderwire stealth z USA. Nie mo?źna tylko z hamulcem przesadzać bo jak jest bardzo agresywne branie to lubi strzelić jeśli się zapomniało co jakiś czas przewiązać(osłabia się w miejscu kt?łre styka się ze szczytową przelotką w czasie wyrzutu). Przynęty lecą dalej a jak się ma głowę na karku to nie ma takiego bolenia co by to urwał nawet w rzece w ostrym nurcie.

I ?źeby sobie ktoś nie pomyślał, ?źe taki mądry jestem to nauczyłem się takich linek od R.H. Nawet przyponu z FC nie trzeba bo boleń taką cienką zieloną linkę ignoruje.

Łowie bolenie z pontonu w nurcie Zachodniopomorskiej Odry i nie wyobra?źam sobie łowić na linkę 6lb :unsure: Hol ka?źdej większej rapy trwałby chyba z p?łł godziny a za tymi naprawdę fajnymi trzeba byłoby spływać, bo strach na takim włosku holować rybsko pod prąd. 14lb do taki kompromis między mocą a finezją :unsure: :D Ale ka?źdy łowi jak lubi :D

pozdrawiam tasiek321

No wydaje mi się ?źe 10 lb to nie włosek i pozwala na wiele,a i hol jakoś się nie przedłu?źa.

Pisząc włosek miałem na myśli linke 6lb ;) :D

Z jednostki pływającej na Oder 10lb u?źywamy z @patu do klenio-jaziowania a do boleni jednak mocniejsz min. 14lb. Z brzegu mo?źe i 10lb byłaby wystarczająca do bolenia ale z pontonu jakoś tego nie widze :unsure:

Na filmie z zeszłego roku, wszystkie bolki łowione na oł?łwek czy łamańca są holowane na linkę 6lb :D Ja ?źadnych strat nie zanotowałem poprzez zerwanie bolka z takiego zestawu, a jak widać na filmie pod prąd te?ź były ciągnięte i jakoś spokojnie dawało się radę :D

Bolki z dna łowiłem na 30lb, a w tym roku skoczyłem o oczko wy?źej i będzie to 40lb :D

No wydaje mi się ?źe 10 lb to nie włosek i pozwala na wiele,a i hol jakoś się nie przedłu?źa.

Z brzegu mo?źe i 10lb byłaby wystarczająca do bolenia ale z pontonu jakoś tego nie widze :unsure:

A tego to juz całkiem nie zrozumiałem.M?łgł bys mi to jakos naświetlić.Dlaczego brzeg np 10lb a ponton juz mocniej?

Jest jeszcze kwestia tego gdzie się łowi. Co prawda napisałem, ?źe w rzece się nie boję na 6lb a Redzi to potwierdza, ale na wodzie stojącej jest się ju?ź raczej spokojnym o wszystko. Bolek nie jest mistrzem walki i cały jego repertuar sztuczek związany z wykorzystywaniem nurtu odpada. Jedyne zagro?źenie jest takie, ?źe często łowi się w patykach i wystających karczach kt?łrych mnogo w cofkach zbiornik?łw zaporowych. Z tego co pamiętam to na Solinie w zeszłym roku Forecast stracił tak ładną rybę-poszła w kołki.

Osobna sprawa to branie bolenia w trollingu. Ja się w to zacząłem bawić w zeszłym roku trochę tak z braku laku bo z ręki ryby brać nie chciały. Zbyt wiele boleni na trolla nie wyciągnąłem a i okaz?łw te?ź nie było. Ale strzał jest straszliwy bo do impetu z jakim uderza boleń dochodzi prędkość ł?łdki kt?łra nie jest mała u mnie to było 6-7km/h. Jak się zapomni o hamulcu lekko wyregulowanym to coś strzelić musi. Wtedy najlepiej, ?źeby to była linka a nie inna część zestawu.

Pod rapy u?źywam 14lb, przy głębszym kleniojaziowaniu 10lb

Dokładnie takich samych mocy u?źywam (z reguły Stren i PP).

Na du?źej rzece nie widzę powod?łw by schodzić ni?źej, szczeg?łlnie przy boleniach, mo?źe dlatego, ?źe zdecydowaną większość ryb zdejmuję z niewielkich dystans?łw. Z kolei r?ł?źnica w rzutach boleniowymi przynętami między 14 a 10 nie jest pora?źająca. Mo?źe czasami przyda się nieco dalej posłać wabik, ale czy warto robić to kosztem odchudzenia mocy zestawu?

Z brzegu mo?źe i 10lb byłaby wystarczająca do bolenia ale z pontonu jakoś tego nie widze :unsure:

A tego to juz całkiem nie zrozumiałem.M?łgł bys mi to jakos naświetlić.Dlaczego brzeg np 10lb a ponton juz mocniej?

...ja w imieniu @taśka. Zacinąjac bolenia np. z ostrogi po chwili masz go w klatce lub w pobli?źu brzegu, gdzie brak nurtu działa na Twoją korzyść...stojąc pływadłem na nurtowym napływie lub przedłu?źeniu jest z goła odwrotnie...

P.s łowiłeś kiedyś rapy z wody??

Uwa?źam, ?źe 10 lb na bolki to max. nie wiem jaka musiała by być rapa ?źeby porwać taką linkę :huh: Poza tym dla mnie najwa?źniejsza jest jak najlepsza prezentacja przynęty i gł?łwnie pod tym względem dobieram grubość linki a jak ju?ź siądzie jakiś krokodyl to wtedy się martwię - przepraszam to wtedy zaczyna się zabawa :mellow:

Uwa?źam, ?źe 10 lb na bolki to max. nie wiem jaka musiała by być rapa ?źeby porwać taką linkę :huh: Poza tym dla mnie najwa?źniejsza jest jak najlepsza prezentacja przynęty i gł?łwnie pod tym względem dobieram grubość linki a jak ju?ź siądzie jakiś krokodyl to wtedy się martwię - przepraszam to wtedy zaczyna się zabawa :mellow:

Podstawowe pytanie - jakim kijem i przynetami łowisz...no i mowa oczywiście o boleniach a nie zawodniczych przygł?łwkowych rapciakach.... jakoś nie widzę 30gr gumy lub 15-20gr woblera miotanego na takiej nici kijem 17-20lb ( a takich u?źywam). odstrzał przy rzucie, tudzie?ź przy zacięciu...

Bolki łowię troszkę finezyjniej. Bug jest za małą rzeką ?źeby była potrzeba stosowania tak dalekosię?źnych i du?źych przynęt choć myślę, ?źe takie te?ź mogły by nieźle się sprawdzić. Ja łowię jednak na kr?łtkich dystansach, na rafach itp. chocia?ź patyk stosuję dosyć mocny elitka LES90MHF2. pzdr.

Rozmowa o samej mocy plecionki dla danego gatunku ryby jest bez sensu, jeśli nie uwzględnić warunk?łw łowiska i reszty zestawu oraz przynęt. Ja mam kilka takich miejsc, gdzie na grubszego klenia bałbym się zarzucić wabik na lince 6lb, bo w sekundę byłby w krzakach, a wierzę, ?źe mo?źna z łodzi wyjąć na zapor?łwce ładnego sumka na taką nitkę. Mo?źe nawet i dałoby się go wypuścić.. Ja w tym roku mo?źe spr?łbuję chwalonych wyrob?łw d?źapańskich, zobaczymy. Co do mocy, to u mnie bolki/klenie ok 10lb i wabiki 5-20g, ale są miejsca, gdzie mo?źna lub nale?źy grubiej, jeśli i przynęty lub miejsc?łwki są grubsze :D

@Redzi, 40lb na bolka z dna? :huh: Nieźle! Chodzi o przyłowy, o zaczepy, czy odstrzały? Tak się zastanawiam, bo 30lb to kawał sznurka, a wędka chyba bli?źej 20lb, ni?ź 40lb? :D

Pozdrawiam

Grzesiek

W zasadzie od tego nale?źało zacząć gdzie i na jakie przynęty łowi się te bolenie, a potem dopiero dyskutować o mocy plecionki :unsure:

Ja łowie z pontonu w nurcie Odry zar?łwno z powierzchni jak i z dna na woblery 15-22g oraz wszelakie gumy 15-30g (r?łwnie?ź RH12)i moim zdaniem 14lb to takie niezbędne minimum. :unsure: To jest tylko moje zdanie ;)

@GRZESIEK34 r?ł?źnica z pontonu czy brzegu jest bardzo du?źa ale to ju?ź Ci @patu w moim imieniu podjaśnił. Ja tylko dodam, ?źe kilku kilogramowa ryba z pomocą nurtu mo?źe wiele :unsure: a po co męczyć rybę zbyt długim holem.