Skocz do zawartości

Jaka plecionka na klenia, bolenia ?

spinerman

Rekomendowane odpowiedzi

@Redzi, 40lb na bolka z dna? :huh: Nieźle! Chodzi o przyłowy, o zaczepy, czy odstrzały? Tak się zastanawiam, bo 30lb to kawał sznurka, a wędka chyba bli?źej 20lb, ni?ź 40lb? :D

Jakoś w tym sezonie tak wyszło, a spiderwire stelh wcale nie jest taki gruby:), ale oczywiście chodzi o przyłowy w postaci sum?łw, i ograniczenie strat w gumach, a od tego sezonu model RH14 ju?ź do małych zabawek nie nale?źy, więc szkoda tracić.

Co do wędki to od tego sezonu będę u?źytkował Robinsona z serii Xenon o cięrza?źe wyrzutu 40-150 gr, więc raczej bli?źej mu do 40lb :D Więc spokojnie daje radę :D a generalnie na bolki z dna do RH12 stosuję 10lb, choć na kręćkach mam nawinięte plećki 6,10,30,30,40 lb.

Rozumię @tasiek jak najbardziej,ale nie tylko łowiąc z pontonu mo?źna napotkać silny nurt i buhahah cytuję przygł?łwkowych rapciaki

Pozdrawiam

Tylko z tą r?ł?źnicą ze łowiąc z brzegu masz mo?źliwość sprowadzenia ryby do klatki między gł?łwkami lub je?źeli rzeka jest nieuregulowana to pod brzegu w poprzek nurtu. Łowiąc z pontonu holujesz cały czas pod prąd :unsure:

witam

ja osobiście nie mam przekonania do stosowania plecionki zwłaszcza przy połowie bolenia, gdzie brania są gwałtowne i u?źycie dobrej jakości ?źyłki jest przyjemniejsze w uzyciu...

mo?źe się mylę?? więc spytam się koleg?łw jakie ma zalety stosowanie plecionki podczas polowania na bolenia??

ja osobiscie juz od wielu lat u?źywam tylko plecionki power pro (na sandacze i szczupaki) i nigdy mnie nie zawiodła

pozdrawiam

witam

ja osobiście nie mam przekonania do stosowania plecionki zwłaszcza przy połowie bolenia, gdzie brania są gwałtowne i u?źycie dobrej jakości ?źyłki jest przyjemniejsze w uzyciu...

mo?źe się mylę?? więc spytam się koleg?łw jakie ma zalety stosowanie plecionki podczas polowania na bolenia??

ja osobiscie juz od wielu lat u?źywam tylko plecionki power pro (na sandacze i szczupaki) i nigdy mnie nie zawiodła

pozdrawiam

Zalety stosowania plećki przy rapowaniu :unsure: :unsure:

Mega BUUUUM przyprawiające o palpitacje serca i odjazd na średnio dokręconym hamulcu :mellow: :mellow:

Jakieś emocje trzeba mieć. Tylko inaczej to wyglada mega BUUUM i na DOKRĘCONYM hamulcu sprawdzamy jak spory bolek wykorzystuje siłę własną i nurtu. A ciąganie się na miekkim kiju i mono nitce mi nie odpowiada. Podobnie jest z kleniem. Parenaście razy w roku takie 50+ daje prze?źycia.

Właściwie nic z tego wątku nie trybie, mo?źe dlatego ?źe 70-75cm bolenie są małe ,a takie ja mam największe na rozkładzie .

Ale zgodzę się z jednym,BUUUUUUM na plecionce jakby większe,nie zaprzeczam,ale walka ? wyciąganie linki? Nie doświadczyłem tego nawet przy 2 zaciętych bolkach 80+ ,nie przeszkodziła linka czy siła ryby,przeszkodził teren,lokalizacja moja w por?łwnaniu do ryby w momencie brania.Zaznaczę ?źe wszystkie te ryby nie wzięły na zestaw mocniejszy ni?ź 15lb.

Z wypowiedzi @Redzi-ego wnioskuję ?źe cena wabika,utrata przyłowu w postaci kijanki jest wa?źniejsza ni?ź ten BOLEŃ ,a jego siłę(tego bolenia) się demonizuje najzwyczajniej :wacko: Ja wiem ?źe wody spustowe rządzą się osobnymi prawami ,ale bez przesady,40lb na bolka to dla mnie, jak dorszowki z dzwonkami postawione na wątr?łbkę na gł?łwce ,kt?łre słu?źą niby na klenie w maju czy czerwcu........przerost formy nad treścią zwyczajnie.

Mo?źe jednak lepiej łowić na shadki i nie mieć rozterek pienię?źnych,a dać tej rybie szanse chocia?ź piernąć?

• Like 1

Mo?źe nie do końca się jasno wyraziłem z tym przeskoczeniem na 40lb, więc wyjaśnię bardziej dosłownie.

Bolki łowię z reguły na plećki 6 i 10lb, więc szanse mają bardzo du?źe, 30 lb stosuję do mocnego kija z przynętami powy?źej 20-30 gr, natomiast 40lb będzie do zastosowania do typowego orania dna przynętami powy?źej 30 gr w tym najnowszego modelu RH14, a to ju?ź kawał przynęty, więc biorąc pod uwagę zeszły sezon gdzie miałem trochę kijanek na 30lb na du?źe przynęty i nie dawałem wszystkim rady, w tym sezonie będzie nieco mocniej. Dodam, ?źe jakoś 40lb bolkom do 50cm jakoś nie przeszkadza, bo z chęcią i wielką ochotą zjadły kilka przynęt. Mam nadzieję, ?źe teraz ju?ź jest jaśniej i przejrzyściej, bo wiadomo, ?źe 40lb to do małych przynęt się nie nadaję, ale myślałem ?źe to jest jasne.

Dzięki @Redzi, kumam. 40lb, kijanki, zaczepy, RH14, tylko starałbym się omijać bolki na tym zestawie, bo 80-ce łeb mo?źna przetrącić i ju?ź oskrobaną podholować do ręki ;)

Co do przewagi plecionki nad ?źyłką - nie ma czegoś takiego. Są własne preferencje, r?ł?źnie pracujące wędziska oraz konkretne potrzeby, na daną miejsc?łwkę, czy ka?źdy gatunek. Mojego największego klenia trafiłem w bardzo szybkim miejscu, w rynnie między kamienną rafą, a zwalonym drzewem. I miałem co robić zestawem 15lb, a na ?źyłce, nawet mocnej, czy na cienkiej plecionce m?łgł sobie wpłynąć w drzewo, lub przetrzeć o kamienie. Ja bym stracił rybę i wabik, a kleń najpewniej stracił by ?źycie, więc cieszyłem się, ?źe mam czym pociągnąć pod prąd wściekle walczącą rybę. A gdyby w tym miejscu walnął mi ?źyciowy bolek, a nie kleń, to 15lb mogłoby nie być dość, by nie stracić ryby w zaczepach, ku obustronnemu niezadowoleniu. Typową u nas szkołą kleniowania, czyli kij 3m, szczytowy x-fast (najlepiej wklejanka) i ?źyłka 0,16-0,20, m?łgłbym się wtedy najwy?źej rąbnąć w czoło.

Konkluzja jest taka, ?źe trzeba samemu, u siebie i swoimi rękami sprawdzić r?ł?źne rozwiązania, bo niczyje rady nie będą tak dobre, jak nasze własne obserwacje.

Pozdrawiam

Grzesiek

Redzi mo?źesz coś więcej napisać na temat tego biggejmowego :huh: łowienia boleni. Czy technika jest podobna jak przy łowieniu sandaczy ? Serdecznie pozdrawiam.

Czy technika podobna? mo?źna zastosować r?ł?źne metody prowadzenie takiego wabika. Wiadomo du?źa przynęta to du?źa waga, choć 36gr to nie jest tak wiele jak na tą przynętę, a dziś ripperami 14cm nie mogliśmy dojść do dna!!! w miejscu gdzie jest około 4-5m wody z mocniejszym uciągiem. Ukleję mo?źna prowadzić skokami, lekko podrywając nad dnem czy te?ź nawet ciągnąć szybciej, jednak tutaj ju?ź ripper stawia większy op?łr :D Generalnie na tą ukleję połowiliśmy w grudniu sandaczy, a na bolki dopiero się zabieramy :D

Dzięki @Redzi, kumam. 40lb, kijanki, zaczepy, RH14, tylko starałbym się omijać bolki na tym zestawie, bo 80-ce łeb mo?źna przetrącić i ju?ź oskrobaną podholować do ręki ;)

Spokojnie, jak pisałem 50cm nie przeszkadzała :D Ale oczywiście dziś na spokojnie 30lb wystarczyło. Wszystko zale?źy w jakim miejscu łowię, bo niekt?łre miejsc?łwki są bardzo trudne niestety.

R?ł?źnica między plecionką a ?źyłką jest taka, ?źe plecionka lepiej przekazuje na przynętę manewry wykonywane kijem. Przykładowo jak ktoś łowi na ukleję RH a ryby reagują na bardzo agresywny start przynęty z dna to du?źo łatwiej to zrobić na plecionce ni?ź na rozciągliwej ?źyłce.