Skocz do zawartości

Wiercica i Biała Lelowska

Assam

Rekomendowane odpowiedzi

Okazuje się, że chyba nikt z Was nie zna Kocinki więc może ktoś coś wie na temat rzek Wiercica i Biała Lelowska? Mam nadzieję, że ktoś będzie miał jakieś informacje i sie ze mna nimi podzieli :D Ewentualnie prosiłbym o informacje o innych rzekach pstrągowych w okolicach Częstochowy.

Pozdrawiam

Okazuje się, że chyba nikt z Was nie zna Kocinki

Ja na twoim miejscu bym się cieszył i szybko biegł nad wodę (znaczy się, że brzegi są mało udeptane) - masz dwie możliwości, albo będzie tragicznie albo będzie rewelacyjnie.

Pozdrawiam

Remek

Z jednej strony się cieszę ale mam też obawy czy miejscowi intensywnie nie pracują nad zmniejszeniem populacji ryb w tej rzece. Już za niecały tydzień sprawdze jak sprawa wygląda. Promyk nadziei daje mi świadomośc, że rzeka jest corocznie zarybiana narybkiem pstrąga potokowego.

Biała Lelowska jest piekną rzeką miejscami skatowana przez meliorantów. Skrócono jej bieg o 4 km robiąc kanał obiegowy.

Jaz rozdzielający wodę jest tak fatalnie zrobiony, że kłusownicy moga skierować wodę na kanał ulgi i wybarć pstrągi z rzeki.

W Lelowie wyciągnięto drzewa z wody ponieważ wójt gminy Lelów chciał tam spływy organizować. Częściowo mu sie to udało. Biała Lelowska to wiele źródeł i wywierzysk i zimna krystalicznie czysta woda.

Tam możesz liczyć na pstrągi.

Wiercica to bardzo trudna rzeka i na sukcesy można liczyć jak jest woda zmącona.

Poza tym latem jest totalnie zarośnięta roślinnością wodną i nie można łowic spiningiem.

Polecam odcinek w okolicach Przyrowa.

Watro zobaczyć Szmaragdowe Źródła w Juliance oraz źródla Wiercicy w Złotym Potoku (Elżbiety i Zygmunta).

• 6 lat później...

Byłem w zeszłym roku z dzieciakami na spływie Białą Lelowską.Tak gdzieś w połowie spływu natkneliśmy się na ryrę PCV,z której wprost do wody wypływały białe śmierdzące ścieki.Zostało to natychmiast zgłoszone do wójta i na policję.Mam nadzieję,że coś zostało zrobione w tej sprawie.Biwakowałem jeszcze dwa dni nad pobliskim jeziorkiem.Sprawdzałem-ścieki nie płynęły. 

Poza tą przykrą sprawą napiszę,że to piękna rzeczka.Spacerując brzegiem widziałem sporo małego pstrąga.

• 2 lata później...