awid Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Mam problem z moim kręciołem. Gdy trzymam za rotor to na korbie czuje luz.Korba jest wkręcana. Na moje oko wyglada to tak jakby łożysko miało luz w obudowie lub zebatka talerzowa miała luz w łozysku bo chyba przekładnia tu nie ma znaczenia gdyż luz wzdłużny na korbie nie istnieje tak jest spasowane. Myslałem o przyklejeniu łozyska do obudowy lub przekładni do łozyska takim niebieskim klejem który stosuje się do zabezpieczania śrub przed odkrecenim ale nie wiem czy to jest wina luzu i czy potem dam rade eyjąc łozysko lub przekładnie z łozyska. Może wiecie jaka może być przyczyna tego luzu. Jak natomiast zablokuje nieruchomo korbe to ginie minimalny luz na koszu. W czym tkwi problem może cos pomożecie i podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik 69 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Mam problem z moim kręciołem. Gdy trzymam za rotor to na korbie czuje luz.Korba jest wkręcana. Na moje oko wyglada to tak jakby łożysko miało luz w obudowie lub zebatka talerzowa miała luz w łozysku bo chyba przekładnia tu nie ma znaczenia gdyż luz wzdłużny na korbie nie istnieje tak jest spasowane. Myslałem o przyklejeniu łozyska do obudowy lub przekładni do łozyska takim niebieskim klejem który stosuje się do zabezpieczania śrub przed odkrecenim ale nie wiem czy to jest wina luzu i czy potem dam rade eyjąc łozysko lub przekładnie z łozyska. Może wiecie jaka może być przyczyna tego luzu. Jak natomiast zablokuje nieruchomo korbe to ginie minimalny luz na koszu. W czym tkwi problem może cos pomożecie i podpowiecie? Kleje odradzam, możesz zastosować złotko po czekoladzie np. Ja już od dawna stosuję tą metodę ze złotkiem do niwelowania luzów łożysk w obudowie i jak na razie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awid Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Dzięki za podpowiedz o tej metodzie nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi