Skocz do zawartości

Powódź - wydzielone z wątku Pstrągi 2020

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam inne dylematy...W UK a zwlaszcza Walii powodz za powodzia. Na fotce widac jak wylala jedna z moich ulubionych rzek pstragowych. Do otwarcia sezonu dwa tygodnie. Tylko pytanie gdzie tych ryb szukac po tym jak woda przelala sie przez cale miasto? W sumie to chyba blizej prawdy bedzie powiedziec ze przelewala sie tak przez wiele dni. Ktos ma pojecie co dzieje sie z rybami w takiej sytuacji? 

post-58460-0-80068200-1582457356_thumb.jpg

post-58460-0-43622200-1582457365_thumb.jpg

post-58460-0-12827100-1582457409_thumb.png

A ja mam inne dylematy...W UK a zwlaszcza Walii powodz za powodzia. Na fotce widac jak wylala jedna z moich ulubionych rzek pstragowych. Do otwarcia sezonu dwa tygodnie. Tylko pytanie gdzie tych ryb szukac po tym jak woda przelala sie przez cale miasto? W sumie to chyba blizej prawdy bedzie powiedziec ze przelewala sie tak przez wiele dni. Ktos ma pojecie co dzieje sie z rybami w takiej sytuacji?

Populacja zdziesiątkowana.

Jak masz alternatywy , to koncentruj sie na innych rzekach.

:(

Współczuję

Od kilku dni przymiarki robiłem gdzie zapytać , a tu Remek ma ten sam problem .  Ile lat żyję , nie widziałem takiej wody na rzekach pstrągowych . Ani w PL ani w UK . Rzeki od kilku miesięcy utrzymują bardzo wysoki poziom , a od kilku tygodni powodzie  . Teoretycznie mówię , że moje kropasy popłynęły w pizdu do morza . Wprawdzie trzy rzeki mam pstrągowe , ale bez wyjątku każda wygląda jak ta Remkowa  :(  Szykuje się nasłabszy , ostatni  ;) ,  sezon w UK  .

Na dolnym śląsku po powodzi w kotlinie kłodzkiej w 1997 roku zbierałem ze swojego miasta ryby z głębokich kałuż i rozlanych łąk więc tam są twoje pstrągi....niestety populacja po powodzi praktycznie zerowa. Do tej pory te rzeki się nie odrodziły...

To trzeba zebrać paru chłopaków, po parę złoty, kupić wylęg i dobrze po rzece roznieść.

Populacja zdziesiątkowana.

Jak masz alternatywy , to koncentruj sie na innych rzekach.

:(

Współczuję

To bedzie problem bo byla to najblizsza mi rzeka pstragowa ktora zezwalala na uzycie metody spiningowej. Mowie najblizsza a i tak mialem 6 h "od drzwi do drzwi". Rzucilem okiem na stan wody w innych rzekach Walii i bylo podobnie. Stan super wysoki chodz nie tak dramatyczny jak w tym przypadku. 

Nadchodza chude lata :(

To trzeba zebrać paru chłopaków, po parę złoty, kupić wylęg i dobrze po rzece roznieść.

Angole nienawidza pstragow hodowlanych. Zawsze jest jakas wzmianka w catching reports, ze ktos takiego brzydala zlapal i po co to bylo wpuszczac. Zastanawiam sie jednak czy nie bedzie mozna uzyc rybek z gornego odcinka rzeki bo tam widze sa dwie tamy. Zakladam, ze to moglo zapobiedz "wyplukaniu" ryb z rzeki czy jeziorek. Napisze maila do kola ktore sie opiekuje tym odcinkiem i moze sie czegos ciekawego dowiem ale na o trzeba bedzie poczekac az osusza wode z domow i sklepow. Bo nie wyobrazam sobie ze zaczna sie zajmowac rybami zanim stana na "dowch suchych" nogach.

Teoretycznie mówię , że moje kropasy popłynęły w pizdu do morza .   :(  Szykuje się nasłabszy , ostatni  ;) ,  sezon w UK  .

Szkoda ze nie mogly sie zamienic w trocie jak wpadaly do morza :) 

Ps Szykujesz Brexit?

...Ps Szykujesz Brexit?

Jak większość ludzi  ;)  Przyznam się , że mam jeszcze chęci , siły i możliwości pomieszkać na emigracji . Ale na stare lata , o ile dożyję , Tylko Polska !  :D

https://uk.reuters.com/article/uk-britain-immigration/uk-receives-highest-number-of-non-eu-immigrants-in-15-years-idUKKCN20L17J

• Like 2

To nie jest woda pod "opieką"PZW, więc angole dadzą sobie radę

Na chwile mnie pocieszyles bo rzeczywiscie tu sie dba o ryby i z pewnoscia znalazlyby sie ludzie i zasoby na to ale rzucilem okiem na pogodowe News'y z tego weekndu i okazalo sie ze kolejny raz mieli tam niezle oberwanie chmury. Woda znow podeszla pod same progi  :(  Ludzie cala noc siedzieli i obserwowali wzbierajaca rzeke.

Tak wiec zakladam, ze w pierwszej kolejnosci pieniadze pojda na odbudowe wiosek, domow, sklepow oraz infrastruktury a potem dopiero ktos znajdzie czas i fundusze zeby zajac sie rybami. Druga sprawa to rodzace sie pytanie czy podobne ulewy nie beda nawiedzac tego rejonu kraju w najbliszych latach. Czy to nie stanie sie norma? Bo w takim wypadku ta rzeka juz sie nie odrodzi.  :unsure:

post-58460-0-52586300-1583085675_thumb.jpg

Edytowane przez Luckyguliver

O kurde. Może być kiepsko z rybą.

Normalnie ryby się chowają w dopływy z dużej powodziowej rzeki. Ale czy te będą miały gdzie uciec oprócz sklepów? :(

Wlasnie dostalem maila od prezesa miejscowego klubu ktory twierdzi, ze nie powinno byc az tak zle. No zobaczymy.

Ryby potrafią przystosować się do takich warunków :) . Generalnie przy dnie woda słabo ciągnie bo jest opór o dno i przeszkody za którymi tworzą się "cienie prądowe" a i ryby łososiowate są niejako przystosowane do bytowania w takich warunkach . Pstrąg schowa się za kamieniem i jakoś przetrwa ten niekorzystny okres .

Ryby potrafią przystosować się do takich warunków :) . Generalnie przy dnie woda słabo ciągnie bo jest opór o dno i przeszkody za którymi tworzą się "cienie prądowe" a i ryby łososiowate są niejako przystosowane do bytowania w takich warunkach . Pstrąg schowa się za kamieniem i jakoś przetrwa ten niekorzystny okres .

Pewnie tak jest , jeżeli tego typu wysoka woda i powodzie zdarzają się częściej , niż raz na 40 a może i więcej lat  :)  Zobaczymy , za dwa i pół tygodnia sezon się zaczyna . Jak nie kropasy to widoki będą  ;)

• 3 tygodnie później...

Pogoda wyjątkowo "nie dopisała" . Ostatnie pół roku pochmurno a wczoraj lampa i bardzo ciepło . Do tego woda maksymalnie przeźroczysta , jak kryształ . Złowiłem jednego bidulka 40+ , któremu powódź dała po dupie . Chudy , poobijany , jakiś taki wyblakły , ale ładnie walczył . Widziałem kilka rybek w przedziale 40-50 . Zero drobnicy i małych pstrągów . Przed wieczorną turą farmer wjechał beczką na pastwiska i wylał gnój . Odechciało mi się momentalnie . Zmieniłem łowisko , inna rzeka - chyba martwa , zero kontaktu z kropasami  :(

Zaryzykuję po niedzieli , kiedy to ma byc pochmurno . Wprawdzie ludzi tam nie ma , ale psy maja czuwać na drogach i hgw czy dojadę  :rolleyes:

:good:  Próbuj. Po takiej wodzie pstrągi w górskich wodach zawsze tak wyglądają. Przemielone. Chodzi oczywiście o pierwsze gwałtowne roztopy gdzie rzeką schodzi lód i miele wszystkim co spotka na swojej drodze. Naturalne i bardzo dobre zjawisko oczyszczania i zmiany budowy dna. Praktycznie w ostatnich latach nie występujące w Polsce. :(

Taki przemiał jest dobry i w późniejszych latach będzie tylko lepiej, choćby ze wzgl na tarliska które powstaną z tego co rzeka stworzyła.

• Like 1

W jedną stronę minimum 190km , także wg prawa ( stało się prawo ) nie jest to niezbędny dystans do tzw relaksu . Nie ważne , że nad rzeką żywej duszy nie ma . Dla mnie jest to ostatni rok pobytu w UK . W maju miały byc łososie w SE i też perdykło raczej . Patrzę w przyszłość i wygląda to lepiej  :)  wręcz zajebiście  ;)

Ja tez uziemiony. W UK chyba wszytkie lowiska ze wzgledu na virusa pozamykali.

Bylem kolo polowy marca w Pol Zach czesci kraju otworzyc sezon ale tam jak na zlosc popadalo i poplynela kawa z mlekiem prawie pod same burty. Potem mialem jechac do Walii. Caly tydz spedzilem obczajajac nowe lowiska, zagadywalem z miejscowymi na FB , wyczekalem na polepszenie pogody i... pojawil sie Borys w TV. Musialem wszystko odwolac. Normalnie czlowiek szalu moze dostac...

Edytowane przez Luckyguliver