Skocz do zawartości

Wytrzymałość żyłki?

krzysiekzal

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba do Kolegów o opinie w sprawie sprawdzania wytrzymałości żyłki. Niedawno zacząłem spinningować i mam wrażenie, że żyłka szybko traci wytrzymałość. Dzisiaj z ciekawości wziąłem żyłkę 0,22 INSEL, zawiązałem węzeł przyponowy i na odległości około 1m przy wadze spręzynowej 10kg wolno naciągając, zerwała się przy 2,6. Kilka prób potwierdziło wynik :unsure:

Co robię źle?

post-539-1348913342,2392_thumb.jpg

Miałam problem z żyłką szybko tracąco wytrzymałość gdy używałem kija z przelotkami niskiej klasy.Po prostu pierścienie były źle wypolerowane i rysowały żyłkę co przyszpieszało jej zużycie.Rozwiązaniem w moim przypadku było zmienienie wędziska.Porównaj wytrzymałość żyłki nowej i przechodzonej, przyczyna może tkwić w niskie jakości produktu.

Dzieki za odp, ale żyłka pękała jakieś 10 cm przed węzłem, przy wolnym naciągu a nie udarze. Pracuje w pomiarówce i wiele rzeczy rozumiem, ale 3krotnie słabsza wytrzymałość? Jak to było mierzone?

Oczywiście, że sprzęt jest kiepski, ale jak wieszam 3kg cukru to pokazuje 3kg :mellow: .

9,99 za 125 m to chyba cena w sam raz, sprawdzaliście może swoje żyłeczki?

Wiem, że można na to wyholować kawał rybki, ale co będzie jak trafi się okaz? Gdzie wiarygodność. Jak oni to mierza?

Stary numer dystrybutorow..jak zwiekszyc wytrzymalosc zylki?Wystarczy napisac na opakowaniu...

Ponad 6kg wytrzymalosci, tego juz sie nie powinno zerwac w prosty sposob...

Dla porownania linka (plecionka) PP przy wytrz 15LB(nowa) nie daje sie zerwac inaczej jak dobra rekawiczka i to przy kilkakrotnym nawoju dla lepszego chwytu.

Sprawdz jeszcze srednice zylki, moze sie rowniez okazac, ze jest przegrubiona, co dodatkowo obniza wynik bo pole przekroju rosnie w kwadracie.

Ile wytrzymuje naprawde zylka mozna przesledzic studiujac produkty np. Strena w Cabelasie.

Z tego, co pamietam 4LB to okolo 0,2mm a 6Lb to okolo 0,24mm w wyrobach sredniej jakosci. I to sie nawet zgadza z twoim testem...

Pomiarow moim zdaniem powinno sie dokonac przywiazujac zylke np. do agrafki, zeby bylo podobnie, jak podczas lowienia.

Zamiast dynamometru mozna zastosowac butelki z woda albo ciezarki od wagi, wtedy wynik bedzie dokladniejszy.

Gumo

Krzysiekzal, na szpulce tej zylki jest napis good value. To tak jakby bylo napisane Leader price :D Nie wiem czy jest żylka wędkarska 0,22mm, ktora wytrzymuje ponad 6 kg, chyba nie ma. Taka wytrzymalość to ma żyleczka 0,28 lub 0,30 mm. Nie stresuj się swoim pomiarem wytrzymalości, producent napisał bzdurę na opakowaniu. Z żyłek używam tylko Sufixa, nie muszę eksperymentować z innymi bo znalazłem ta właściwą ;) Sufix jest b. dobry i b. tani, coś ok. 7 -9 zł za 100 m. Nawet gdyby kosztował 20 zł to i tak bym go kupił ;)

Ja kiedyś kupowałem Sufixa ale niestety sklepy u mnie przestały zaopatrywać się w te żyłki. Ostatnio z niezłym rezultatem stosuje York'a exlusive, jest przegrubiona, ma zawyżoną wytrzymałość ale jest tania, więc dużo jej schodzi w sklepi, mam pewność że jest świeża. W zeszłym roku polowałem z nią na okonie i na 0,14 przywiesił się 2kg sandaczyk, mimo siłowego cholu ( na miare wędki)żyłka zachwała się bez zażutu.

i na 0,14 przywiesił się 2kg sandaczyk, mimo siłowego cholu ( na miare wędki)żyłka zachwała się bez zażutu.

Takie pytanie moze naiwne, ale rozumiem ze to byl lekki spinning?

Ile tak cienka zylka wytrzymywala rzutów, chyba, ze to byl tylko przyponik?

Jeżeli komuś nie zależy na określonych parametrach żyłki, to najlepiej kupić żyłkę, która najczęściej schodzi ze sklepów, np. York Exlusive lub Mikado Dino, itp. Są raczej zawsze świeże i na kilka wypraw wystarczą. Tania i bardzo dobra to Sufix Xcelon 600m, polecam. Jest miękka i dość rozciągliwa. Jeżeli ktoś woli dobrą ale sztywniejszą polecam Stroft ABR. W lato chętnie używam miękkiego OWNERA, naprawdę bardzo przyjemna żyłka, szczególnie do jazi i kleni.

Moim faworytem do lekkiego spinningu była żylka Super Nylon Marcel van Den Eyden. Była, bo już nie dostępna. Chyba jedyna żyłka w Polsce, która miała rzeczywiste parametry i była naprawdę doskonała. Czasami gdzieś w kącie w sklepie można spotkać pojedyncze szpóle z żółtą etykietą. Mimo, że wiszą w sklepie ze 2-3 lata, nadal są lepsze od tych przegrubionych typu Insel. :D I mogę się nawet o to założyć.

Takie pytanie moze naiwne, ale rozumiem ze to byl lekki spinning?

Ile tak cienka zylka wytrzymywala rzutów, chyba, ze to byl tylko przyponik?

Był to lekki spining, łapaliśmy okonie, wędzisko 3-13g, małe główki z paprochem, blaszki 0-2 i trok. ile taka żyłka wytrzymuje, zależy od miejsca, czystości wody i ilości zaczepów no i wielkości i ilości ryb. Jeśli chodzi o stawy w Zalesiu G. to myśle że taka szpulka na kilka-kilkanaście wypadów starczy

Przeczytałem kilka wypowiedzi o sprawdzaniu wytrzymałości żyłki i jestem przerażony pomysłami niektórych wędkarzy z wieloletnią praktyką.

W polskich warunkach należy nauczyć się kupować żyłkę na szpuli, a nie naklejkę. Nie istnieje coś takiego jak przegrubienie żyłki. Co to w ogóle oznacza? Z technicznego punktu widzenia oznacza to sytuację jeżeli żyłka przez ileś tam metrów ma średnicę stałą, a na kilku metrach czy w kilku miejscach ta średnica jest większa. Wówczas możemy mówić o przegrubieniu. Tutaj jednak żyłka ma stałą średnicę. Należy ją zmierzyć mikrometrem. Jeżeli otrzymany wynik zgadza się z napisem na nalepce najprawdopodobniej jest to Sufix lub inna dobra żyłka.

wytrzymałość. Bierzemy drewniany okrągły kołek zawiązujemy na nim żyłkę i następnie nawijamy kila zwoji. W odległości około 1metra zawiązujemy wędkarską dużą agrafkę i zaczepiamy 5 litrową butelkę po wodzie mineralnej. Powoli napełniamy butelkę wodą i co pewien czas próbujemy podnosić delikatnie do góry w/w butelkę. Powinno wejść od 4-4,4 litra wody i żyłka powinna dopiero strzelić. Jeżeli strzeli przy 4,4 kg oznacza to ,że ma taką wytrzymałość i jest to prowdopodobnie strong XL. Na końcu możemy spradzić porównać napis na nalepce. Jeżeli się zgadza to przy kolejnym zakupie nie musimy powtarzać tej operacji. Można przyjąć, że żyłka na rzetelny opis na opakowaniu.

I to by było na tyle.

Nie istnieje coś takiego jak przegrubienie żyłki. Co to w ogóle oznacza? Z technicznego punktu widzenia oznacza to sytuację jeżeli żyłka przez ileś tam metrów ma średnicę stałą, a na kilku metrach czy w kilku miejscach ta średnica jest większa. Wówczas możemy mówić o przegrubieniu.

Masz racje, tylko niestety, tak często się potocznie mówi i potem wychodzą takie kwiatki. Embarassed

krzysiekzal@ Pyta o konkretne rozwiązania. Jest kilku producentów żyłki natomiast sprzedawana jest w co najmniej 100 handlowych firmach. Więc tutaj trzeba sobie wybrać samemu.

Ale jest wiele innych ważnych czynników. Mam kolegów którzy używają jedną szpulkę w ciągu 1-3 miesięcy jak również kiedy ona wystarcza im na 2-3 lata. Osobiście wymieniam często. Wychodzę z założenia, że nie musi być to jakaś super czy też droga żyłka ale musi być świeża. następna sprawa to świeże węzły. To wiąże się przy każdej wyprawie na nowo. Woblerki są za drogie żeby łowić na jednym węźle dłuższy czas. Można jeszcze wspomnieć o poprawnym zaciśnięciu węzła na mokro, żeby nie osłabić jego wytrzymałości. Te proste uwagi są chyba ważniejsze niż wyszukiwanie super żyłek po sklepach o mitycznych wytrzymałościach i niewidocznym kolorze.

pozdrawiam

świeże węzły. To wiąże się przy każdej wyprawie na nowo. Woblerki są za drogie żeby łowić na jednym węźle dłuższy czas. Można jeszcze wspomnieć o poprawnym zaciśnięciu węzła na mokro, żeby nie osłabić jego wytrzymałości.

To słuszne uwagi bez 2 zdań, tak robie. Pytanie o wytrzymałośc żyłki wyszło z tego, że pękała nie na węźle, tylko 10 cm przed. To była ewidentnie wina żyłki, sprawdzałem kilka razy na różnych odcinkach. Jak kupie firmowe to tez sprawdze i dam znac :D pzdr