PILOT Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witam! Zwłaszcza kolegów wędkujących na owym zbiorniku. Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem z tą piękną wodą, zwłaszcza jeżeli chodzi o spining - pewne miejscówki, metody, pory roku oraz doświadczenia własne i nie tylko. Najbardziej interesuje mnie łowienie w tym akwenie drapieżników ale nie tylko.... Oto ukształtowanie dna jeziora i nie tylko: http://dolnyslask.org/jeziora/obiekty/jeziorobystrzyckie/4/i ndex.php . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Jakby mniejsza Solina z czystszą wodą Przepiękne miejsce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Woda piękna, lecz w około już nie jest tak kolorowo a woda nie należy do najczyściejszych. Ok 8 lat temu łowiłem tam okonie 40, 45cm - co wyjazd - te większe brały na wobler głęboko schodzący o agresywnej akcji i kolorze bądź bara typu okonek (5cm), brały jak szalone ok40/50 sztuk na wyjazd w tym 2/6 ok 40cm - wszystko w upalny dzień w południe od wiszącego mostu w stronę rzeki, stan wody był niski. 3/4 lata temu - 2 małe sandaczyki pod mostem wiszącym na malutkiego żywca/trupka. I słyszę, że co rok pada tam metrówka szczupłego:) oraz pada sandacz coraz częściej... Co do rzeki to jest tam zatrzęsienie pstrągów - biorą d.dobrze ale sztuki do 30cm większe oczywiście też są ale rzadziej padają. Kiedyś widziałem tam muszkarzy. Tęczak tam występuje i słyszałem, że nawet tam trotka padła. Karp, płoć, leszcz - również jest tam łowiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 @PILOT czy jest miejsce do zwodowania łodzi i na jakim silniku można tam pływac PozdrawiamDanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Można - ale żeby zwodować łódeczkę z przyczepy to będzie problem no chyba, że się pogada z właścicielem, który ma na swoim polu bramę zamkniętą gdzie chyba właśnie tam można zwodować. Znam jedno miejsce gdzie już jakiś czas temu wypłynęli i mieli na kiju każdą rybę w sensie okoń, szczupak, sum, sandacz. Wzrokowo to miejsce pamiętam. A jeżeli się jedzie z kolegą i ma się lekką łódkę lub ponton to nie ma problemu dojść nad wodę z tym. Możliwe, że od strony wodniaka można dojechać do samej wody, brama jest otwarta na ten teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 jaka tam jest głębokosć, struktura dna Danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 http://dolnyslask.org/jeziora/obiekty/jeziorobystrzyckie/4/i ndex.php - dno, od strony restauracji na wodzie w stronę tamy i na przeciwko - kamieniste dno i strome spady. Głębokość max. 30m. średnio 5/7/10m. Okolice wiszącego mostu plaża i jej okolice tam będzie płycej. 50 hektarów ma powierzchnia. Są tam na prawdę spore ryby ale ciężko je złapać. Słyszałem już nie raz jak właśnie o tej porze roku na wiosnę zdarza się, że wielkie szczupaki atakowały zwijane na kiju płotki. Drapieżniki mają tam sporo pokarmu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Jutro wybieram się tam na okonia, zdam relację czy coś się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Aktualnie wysoki stan wody - efekty dzisiejsze: 3xsandacz(ok.35cm), 2xszczupak (60cm, 62cm). Wędkarz spiningujący niedaleko mnie złapał 80cm szczypłego, ładny grubawy... okoni nie znalazłem. Tajemnicze łowisko i trudne, trzeba go dobrze poznać, mieć swoje stałe miejsca a efekty mogą być owocne. Jutro kolejny wypad i badanie kolejnych miejsc od 16.00 do 20.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Czy można tam wypożyczyć łódkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 z łodka bedzie ciezko a nawet wrecz nie mozliwe wypozyczenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Chyba można wypożyczyć w restauracji Fregata bo widziałem wypływali tam młodzi łódką popływać rekreacyjnie taką typowo wędkarską - no chyba, że chcesz rower wodny;) albo kajak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 tak ale z tego co sie orientuje z tych lodzi nie wolno wedkowac ,sa nie rejesrowane . tak mi sie bynajmiej wydaje , ale reki nie dam Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Czyżby nikt nie wędkował z forum na tym zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Odświeżam - tym samym proszę pisać o swoich doświadczeniach wędkarskich na tym zbiorniku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek1976 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Byłem nad tą wodą kilka razy zawsze zastanawiałem się co Ona kryje, teraz już troszkę wiem, PILOT pisałeś o pstrągach na górnym odcinku rzeki powyżej tamy czy na dolnym odcinku? SUPER TEMAT POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Byłem nad tą wodą kilka razy zawsze zastanawiałem się co Ona kryje, teraz już troszkę wiem, PILOT pisałeś o pstrągach na górnym odcinku rzeki powyżej tamy czy na dolnym odcinku? SUPER TEMAT POZDRI tu i tu są pstrągi- aczkolwiek poniżej tamy od chyba 3 sezonów jest odcinek only muchi... PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Piękne miejsce.Byłem kiedyś na Sylwestra kilka dni w pensjonacie poniżej (Bystrzyca), ale towarzystwo było takie fajne, że nic nie pamiętam z wyjazdu Rzeczka podobno obok domku płynęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Pstrągi są i na górnym odcinku i poniżej tamy i nie tylko pstrągi;). Minął 2012 - ktoś połowił tam ciekawe sztuki na zbiorniku jak i na rzece? Wiem, ze padły 2 metrowe szczupaki jeden ponad 110cm. Sam połapałem masę okoni i, sandaczyków i sporadycznie szczupaki. Swego czasu brało tam na rzece dużo pstrągów niemal w każdym rzucie coś się działo najczęściej małe ale co niektóre miały 30, 35cm no i raz na wyprawę trafiało się większego, ciekawe jak teraz sprawdzę w tym sezonie jak pstrąg tam bierze. Nikt nie łowi na tym zbiorniku z forum jestem jedyny? W tym roku zbiornik będę rozgryzał - całą linię brzegową oraz dowiem się jak jest z pozwoleniem na łódź/ponton - ale chyba jest dozwolone. Jeżeli ktoś odwiedza jeziorko to piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Sam zbiornik najlepiej wychodzi tylko na zdjęciach. Gorzej jest w realu. Brud straszny, wisząca kładka wygląda jakby zaraz miała runąć w toń jeziora. Pewnie dlatego jest zakaz wstępu na nią. Brak miejsc do wodowania łodzi. Praktycznie 100% łowi z brzegu, a wiodący gatunek w zbiorniku do kleń !!! Co widać najlepiej z korony tamy. Sama tama jest imponująca. Pstrągi są w Bystrzycy ale ciężko jest złowić coś wymiarowego. Po za tym to woda wyłącznie muchowa. Lipień nie występuje, co nie przeszkadza łowić tam pstrągów jesienią. Czasem można złowić tęczaka lub źródlaka, ale bardzo rzadko. Koryto rzeczne w bardzo dużej częśći sztuczne. Po prostu obetonowane. Rzeczka płynie centralnie przez wsie. Taka forma ochrony przeciwpowodziowej, ale jak przychodzi duża woda wszystko dookoła pływa w najlepsze. Byłem, widziałem, łowiłem i więcej tam nigdy nie pojadę. I nie byłem tam tylko raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Sam zbiornik jeśli zostanie zaatakowany od strony wody, też niestety dużo więcej, niż podczas łowienia z brzegu nie oferuje. Dno bardzo nudne, wręcz monotonne. Ot, miska ze stromo opadającymi brzegami, a przez środek koryto rzeczki....Generalnie dość miękko. Ciężko natrafić na jakąś twardą górkę, karcze, czy inne typowe miejsca sandaczowe(dno wyłożone kamieniami, gdzie trafiają się sandacze jest dostępne również z brzegu, więc nie trzeba pływać). Na rzeczce kropków sporo, choć malutkie(wymiar i tak tam ma 25cm), tęczaków też wiele nie ma, źródlaka nie trafiłem nigdy... Teraz i odcinek do zbiornika, jak i poniżej niego to tylko muchówka...A technicznie dość ciężko tam łowić tą metodą.. Co do klenia w zbiorniku, to szczerze powiem, że pierwsze słyszę. PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiningista Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Jako Świdniczanin potwierdzę, to co napisał Erin: "Sam zbiornik najlepiej wychodzi tylko na zdjęciach. Gorzej jest w realu. Brud straszny, wisząca kładka wygląda jakby zaraz miała runąć w toń jeziora. Pewnie dlatego jest zakaz wstępu na nią. Praktycznie 100% łowi z brzegu. Sama tama jest imponująca. Koryto rzeczne w bardzo dużej części sztuczne. Po prostu obetonowane. Rzeczka płynie centralnie przez wsie." A od siebie dodam, że w jeziorku pływa ładna płoć, okoń i szczupak, a w rzece powyżej zbiornika "kropeczki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Brud jest to fakt ale mają się tym zająć. A o kleniach pierwsze słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince83 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Witam,Z tego co słyszałem to most ma być zdemontowany, odnowiony i zamontowany na nowo. Planują od strony wodniaka zrobić plażę, w tym celu dno ma zostać w tym miejscu oczyszczone i wysypane piachem.Co do rybek to łowie tam bardzo sporadycznie jedyne co mi się udało zaobserwować to kilka większych sztuk karpi wygrzewających się na słońcu.Miejsce urokliwe, szkoda tylko że w wielu miejscach zaśmiecone. Miejmy nadzieję że się to szybko zmieni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi