brzoza Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Okreg Nadnotecki w Pile wprowadził w tym roku nowe limity na ilość ryb zabieranych do domu.Cieszy wprowadzenie limitu dla okonia - 5 szt. na dobę. Pytanie kto tego będzie pilnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Po sąsiedzku- w bydgoskim - jest 10szt, mocno "ukochali" karpiarzy- wywózka tylko na 50m od stanowiska brzegowego, miejsce lądowania żarcia musi być oznaczone bojką. To jest równie sztuczny zapis i trudny do wyegzekwowania w realu. Edytowane 4 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Bojkę a wtedy i odległość dośc łatwo zlokalizować. A pilnować trzeba samemu. I zawiadamiać odp służby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Bojkę a wtedy i odległość dośc łatwo zlokalizować. A pilnować trzeba samemu. I zawiadamiać odp służby. Ale jakie słuzby? SSR? Oni na telefon akcji nie zrobią, a inne służby co moga zrobić jak ktoś weźmie 6 okoni, żadna ustawa tutaj nie jest łamana tylko co najwyżej regulamin wewnetrzny związku. Edytowane 4 Marca 2020 przez brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Po sąsiedzku- w bydgoskim - jest 10szt, mocno "ukochali" karpiarzy- wywózka tylko na 50m od stanowiska brzegowego, miejsce lądowania żarcia musi być oznaczone bojką. To jest równie sztuczny zapis i trudny do wyegzekwowania w realu.Chciałem to wnioskować w tym roku, ale okręg był szybszy.Nie raz już karpiarze zajmowali 3/4 "mojego" jeziorka "bo tam mają zestawy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Wiesz, ten zapis jest martwy- bo rzucać mogą i 150m- w tej konstrukcji prawnej. Znam ból, bo u mnie zrobiono to pod jedno jezioro praktycznie, ale na wodach 200h plus to średnie mocno- nie wierzę w realną egzekucję prawną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Chyba nie ma takiej osoby, która spinningiem nie wyciągnęła z wody zestawu gruntowego z miejsca w którym najmniej się tego spodziewała. Tylko mała cześć "grunciarzy" każe wrzucić zestaw do wody i po problemie. Reszta już się sadzi z pyskiem zanim ty się połapiesz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Jak dla mnie to możnaby w ogóle karpiarstwa zakazać na wodach naturalnych, a najlepiej zlikwidowac karpie i karpiarze sami znikną. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Jak dla mnie to możnaby w ogóle karpiarstwa zakazać na wodach naturalnych, a najlepiej zlikwidowac karpie i karpiarze sami znikną.Sandacz jest tym samym przykładem ryby co karp. Jeżeli iść tym tropem, to co? Likwidować je? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Karp nie jest występującą rybą naturalnie. Pomijam rzeczne sazany (swoją drogą białe kruki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Sandacz jest tym samym przykładem ryby co karp. Jeżeli iść tym tropem, to co? Likwidować je?Chyba z UK Ci sie kolego pomyliło. Sandacz występuje naturalnie w wodach polskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Karp nie jest występującą rybą naturalnie. Pomijam rzeczne sazany (swoją drogą białe kruki)Sandacz jest? W zamkniętych jeziorach?Btw, tarło sandacza u nas to norma, karpia - niekoniecznie. Nie ma co dyskutować, bo decyzje zapadły, wg. mnie są one martwym przepisem, pyskówki nad wodą nie znikną tak czy owak, jedynie spinningiści mają u nas w okręgu argument do wrzasków na wodzie. Jak karpiowałem przed laty- spinningiści paradowali mi po bojce, kilkukrotne próby kradzieży jej- bo mnie nie widział na stanowisku jeden z drugim...Wszystko od ludzi zależy. Nie wiem dlaczego, ale jestem dziwnie przekonany o rzecznym charakterze tej ryby @ brzoza. Z mojej strony koniec. Edytowane 5 Marca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ale naturalnych jezior z sandaczem jest bardzo niewiele i zazwyczaj jego pogłowie jest tam śladowe. Wiekszość jezior ma też połączenie z rzekami i jak 1000 lat temu sandacz wystepował w rzekach tak i wystepował w jeziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Każde ograniczenie limitów to krok w dobrym kierunku Edytowane 5 Marca 2020 przez DanekM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ale jakie słuzby? SSR? Oni na telefon akcji nie zrobią, a inne służby co moga zrobić jak ktoś weźmie 6 okoni, żadna ustawa tutaj nie jest łamana tylko co najwyżej regulamin wewnetrzny związku.Oczywiście, że ustawa jest łamana. Uprawniony do rybactwa ma delegację ustawową do określania w wydanym przez siebie zezwoleniu warunków połowu ryb. Jeśli wędkarz nie przestrzega przepisów określonych przez Okręg PZW popełnia wykroczenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Oczywiście, że ustawa jest łamana. Uprawniony do rybactwa ma delegację ustawową do określania w wydanym przez siebie zezwoleniu warunków połowu ryb. Jeśli wędkarz nie przestrzega przepisów określonych przez Okręg PZW popełnia wykroczenie.Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Dobra wiadomość, ja akurat z tego okręgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Dobra wiadomość, ja akurat z tego okręgu.No i ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 http://www.pzw.org.pl/pila/wiadomosci/202789/61/przedluzenie_waznosci_zezwolen_na_amatorski_polow_ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Zabrakło tylko górnych wymiarów. Teraz na nie czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Taka ciekawostka a Okręgu Nadnoteckiego. https://faktypilskie.pl/pl/19_wiadomosci_z_regionu/21141_pila-burza-we-wladzach-okregu-nadnoteckiego-pzw-co-zrobil-prezes.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi