BOB1 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Trochę dłuższy kij będzie lepszy 213-220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Mateo, casting daje frajdę w każdym zakresie przynęt. To coś wyjątkowego, dla Tych co czują. To Jedi w galaktyce wędkarstwa.Tak Yoda Mistrz powiedział by: Size matters not. I jeszcze: Luminous beings are we, not this crude matter! A nie, to w innym dziale takie teorie czytałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 1,98 tez jest spoko z brzegu jak się wyreguluje dobrze multik ja dzisiaj to zrobiłem to wyjątkowo dobrze bo rzut był dwukrotnie dłuższy niż kolegi spinningiem.... tylko ze przynęta nie wróciła odstrzał na całego Ale kolego nie chce cię straszyć , castingu nie będziesz żałował 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaell68 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Trochę dłuższy kij będzie lepszy 213-220 OK to wezmę DAIWA TATULA Baitcast 2,15 / 8-35g. Poczytałem jeszcze troszkę forum. Szczególnie temat o Shimano DC. W katalogu Shimano nie ma zbyt klarownie określonej gramatury rzutowej. Czy ten SHIMANO SLX DC 151 (6:3:1) nie będzie za mocny do tej wędki? Chodzi mi o gramaturę przynęt ==> 8-35g. Zejdzie tak nisko? Bo może lepiej będzie wziąć do zestawu DAIWA TATULA SV TW 103HSL? Daiwa określa ciężar na 5-80g. Za tym Shimano przemawia system DC, który podobno pomaga przed brodami i odstrzałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PKooozi Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Jak się nauczysz na multiku z systemem dc to później będziesz miał problem z obsługą klasycznego... To nie jest takie trudne jak o tym mówią... Kwestia zrozumienia działania magnetyka, docisku szpuli i odpowiedniego do sytuacji ustawienia obydwu... Ja do takiego kija wziął bym Tatule CT Type r... Ona śmiało startuje od 5g i do 50 lekko pociągnie... Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Rafale,zacznij może od tego,ze napisz z jakiego regionu Wlkp Jesteś.Jest zawsze parę osób w okolicy łowiących na casta.Mogą pokazać jak to wygląda a i sprzętu pewnie też nie zabraknie.Jeżeli stwierdzisz,że cast jest dla Ciebie,wtedy możesz zacząć rozglądać się za sprzętem.Posłuchaj się Kolegi. Oczywiście rozumiem wasze przekazy. Nie ma uniwersalnego zestawu. Muszę jednak z czymś wystartować. Nie chcę używek. Przynęty: 7-35g. Multiplikator : SHIMANO SLX DC 151 (6:3:1) Casting : WESTIN W3 TWITCHING-T M 200CM 7-28G lub DAIWA TATULA Baitcast 2,15 / 8-35g.Myślę, że gramatura jest OK dobrana. Multik podpasuje do tego? Zastanawiam się tylko jaką długość wędziska wybrać. 80% brzeg + pomosty, 20% - łódź.Zakres przynęt 7-35 i wędzisk 7-35 - teoretycznie wszystko ok, tylko że może się okazać,że miotanie najlżejszymi przynętami nie będzie wygodne.Podziwiam użytkowników, którzy łowią Tatulą przynętami 5 - 7 gramowymi. Ja bym sobie dał spokój. A bankowo nie zaczynałbym przygody z tak lekkimi przynętami w zestawieniu z w/w wędziskami i przysłowiową Tatulą. Tak jak pisał dino9. Umów się z kimś na wędkowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Hubert, nie zniechęcaj kolegi. Tatula Type R da radę z przynętami gumowymi na 5gr. główce. Wiem, bo tyle czasami rzucam. U mnie podpięta do patyka do 28 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 na główce 5g możesz założyć nawet 20g gumę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PKooozi Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Tatula ct Type r rzuca bez tuningu 5g skupione masy w komforcie z kijem który ładuje takie przynęty.. Łowilem nią kiedyś 2g+2'... Komfortu w tym nie było ale łowić się dało... Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 na główce 5g możesz założyć nawet 20g gumę... Miałem na myśli jakieś 2,3 calowe przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Tatula 100hsl ma fabrycznie ustawiony docisk, pozostaje regulacja magnetykiem. Przynęta 14g ( canibal10+ główka 5g) będzie w średnim zakresie rzutowym. Ważny jest płynny wymach i kontrola kciukiem w ostatniej fazie lotu. Jak opanujesz technikę zaczniesz zmieniać ustawienia magnetyka, ciężar przynęt i docisk szpuli. Trening...trening...trening, ja wpadłem po uszy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dino9 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) No właśnie mam też wątpliwości jak ugryźć temat. Chce po prostu jedną wędkę i ciężko jest mi wybrać zakres gramaturowy. 20-80 g wydawało się bardzo uniwersalne. Chce po prostu porzucać ale mieć możliwość wyciągnięcia i jakiegoś okonia jak i szczupaka. Tak za młodu trochę łapałem. Miałem ok 15 lat przerwy. Było to natomiast wędkowanie na białą rybę. Ze spiningiem nie miałem za wiele do czynienia. Sama metoda jerkbaitowa jednak na tyle mnie zaciekawiła, że stąd chęć zakupu zestawu.Rafale,nie lubię się powtarzać ale tak jak napisałem wcześniej,umów się z kimś z okolicy.Porzucasz,pomacasz ,tym bardziej,że nie miałeś zbyt wiele do czynienia ze spinem a co dopiero z castem.Ja zacząłem od jerków 30-50gr ,nie miałem problemów z opanowaniem multika,rzutów i dopiero wtedy zacząłem szukać sprzętu dla konkretnych zastosowań.Doradzanie konkretnego sprzętu, w Twoim przypadku jest jak wróżenie z fusów.Życzę od siebie powodzenia i wirusa na casta niczym ''koronawirus" Edytowane 9 Marca 2020 przez dino9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Hubert, nie zniechęcaj kolegi. Tatula Type R da radę z przynętami gumowymi na 5gr. główce. Wiem, bo tyle czasami rzucam. U mnie podpięta do patyka do 28 g. Piotruś, ile lat już łowisz Ja tylko staram uchronić przed ewentualnym zniechęceniem. Mój Kolega właśnie zaczął przygodę z castingiem. Nie bawił się w półśrodki i jego pierwszy zestaw jest z górnej półki (wędzisko 3.5-21 g). Tym zestawem bezproblemowo obsługuje przynęty od 5 g główka + małe gumki w sposób, który mnie również zadowala. Zwracam jeszcze raz uwagę na ciężar obsługiwanych przynęt przez wędzisko. Jest jeszcze milion szczegółów, które składają się na bezproblemowe użytkowanie zestawów. Całe spectrum wagowe jedną linką? Dla mnie to trochę tak "na siłę". Do tego co to znaczy 7 g skupionej masy. 5 g + 2 g guma, czy 2 g + 5 g guma? Oczywiście to jest moje zdanie na temat obsługiwania zakresu 7-35. I żebym nie musiał pisać "a nie mówiłem"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KabaTT Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Witajcie. Zaczałem przygode z castem w ubiegłym miesiacu. Dzieki koledze Koincydencja wybrałem sprzet, ktory spełnia moje oczekiwania.Radziłbym poswiecic trochę czasu i umówic sie z kimś kto ma pojęcie o castingu i dysponuje kilkoma kijkami w celu dopasowania sprzetu do swoich potrzeb.W moim przypadku po pierwszym takim spotkaniu wiedziałem juz czego dokladnie szukam i okazałó sie ze sprzęt takowy jest na wyciagniecie reki.Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Zestaw uniwersalny okoń, sandacz, szczupak? Hmmm czemu nie. Kiedyś myślałem że się nie da, ale teraz stwierdzam, że jest to możliwe.Multik- choćby wspomniana tatula type r. Kijek? Batson hs9000 i zestawik jest gotowy.O typowo paprochowym łowieniu trzeba zapomnieć ale mowa o okoniach a nie okonkach poniżej 20cm Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi82 Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Zestaw uniwersalny okoń, sandacz, szczupak? Hmmm czemu nie. Kiedyś myślałem że się nie da, ale teraz stwierdzam, że jest to możliwe.Multik- choćby wspomniana tatula type r. Kijek? Batson hs9000 i zestawik jest gotowy.O typowo paprochowym łowieniu trzeba zapomnieć ale mowa o okoniach a nie okonkach poniżej 20cm Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu TapatalkaJest to możliwe jak najbardziej. Tak łowiłem swoim pierwszym zestawem Favorite Varita 210 9-28 i Daiwa Tatula CT100. Wszystko się da, tylko trzeba chcieć. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki7878 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Mój uniwersalny zestaw to daiwa zillion 1514 do tego kijek DAM z1 7-30g świetny zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Casting to choroba nieuleczalna. 4 lata temu postanowiłem spróbować. Na giełdzie udało mi się kupić Black Rocka 10-35g/213cm i Tatilę CT 100HSL, za cały zestaw zapłaciłem "aż" 500.- zł. Byłem samoukiem:- pierwszy rzut - Alga 3, wpada do wody w imponującej odległości około 3m;- drugi rzut - broda jak wronie gniazdo;- trzeci rzut i Alga szybuje w przestrzeń, aż po horyzont, niestety, nie wraca...To był przełom, zrozumiałem, że moje przyzwyczajenia wyniesione z ćwierćwiecza spinningowania, w castingu zdadzą się "psu na budę". Od tego czasu:- rzucam przynętami, w zależności od ich ciężaru, konstrukcji i używanego zestawu, na odległości od 15 do 30m;- gniazda trafiają się 1-3 na 3-6 godzin wędkowania;- oprócz tej pierwszej Algi, wystrzeliłem w kosmos jeszcze pięć przynęt, w tym jedną skutkiem źle dowiązanego przyponu.Casting "wessał" mnie do tego stopnia, że całkowicie zaniechałem tradycyjnych zestawów. Nawet UL-a mam w caście - kijek utoczony przez Mekamila , teoretycznie 1-4g, w pełnym komforcie obsługuje przynęty 1,5-5g (odległości 10-20m, w ciurkach na których go używam w pełni mnie zadowalają). Mam trzy zestawy, ten w/w UL, średni 7-21g (Silstar Pinnacle Vision przezbrojony przez Mekamila) i najcięższy jakiego używam 10-30g (Storm Adventure), wszystkie sparowane z Tatulami CT 100HSL ze szpulami 5,6g, 10,3g i standardową 16,7g.JESTEM ZADOWOLONY!!! Już nie wrócę do tradycyjnego spinningu. Edytowane 29 Marca 2020 przez Alexspin 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Na korbę nie ma co się obrażać. Są momenty, w których jest niezastąpiona. Nie wyobrażam sobie komfortowego łowienia boleni castem. Początkującym i tym, którzy nie mają pewności czy przy castingu zostaną, polecam wybrać zestaw, który jest do tej metody stworzony. Dwumetrowa jerkówka o c.w. 10-40 gr.(na rynku do wyboru, do koloru np. Daiwa Crazy Cranker. Mam, polecam), multik w gramaturze i parametrach Tatuli 100 (hamulec magnetyczny) i pudełko jerków w przedziale 30-50 gr. Plecionka czterosplotowa 0.25. Naukę zacząłbym od Slidera 7 S. Skupiona masa, waga sprzyjająca rzadkim odstrzałom, świetna przynęta do nauki koordynacji pracy kijka z operowaniem multikiem. Na początku dałbym sobie spokój z zabawą lekkimi wabikami i wszelkimi cięższymi nielotami. To nie spinning, tu chodzi o opanowanie techniki rzutu i wyciśnięcie z zestawu tych zalet, których nie da nam stałoszpulowiec. Jak będziemy w stu procentach pewni, że posiedliśmy umiejętności i jesteśmy zarażeni (przepraszam za czarny humor), możemy sięgnąć do portfela i popuścić wodze fantazji. Nie oglądajcie się na @Andana. To castingowy kosmita. Żaden, nawet najbardziej wypasiony sprzęt, czy najlżejsza szpulka nie sprawią, że z marszu staniecie się bezbłędni i ciśniecie wszystkim na niebotyczne odległości. Proponuję wydać do 1000 zł na cały zestaw (kij, multik, plećka i przynęty raczej taniej nie wyjdą) i cierpliwie dochodzić do wprawy. Nie brnijcie na początku w taniznę, bo multik i kij muszą mieć parametry ułatwiające naukę. W razie fiaska zawsze można nimi uszcześliwić z niewielką stratą następnego w kolejce. Powodzenia. Edytowane 29 Marca 2020 przez Maciej W. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Nie oglądajcie się na @Andana. To castingowy kosmita. Jak równać to do najlepszych ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Maciej za 1000 to dwa zestawy złożyłem. Warto poszukać sprawdzonych używek, bo w tych samych pieniądzach ma się lepszej klasy sprzęt i przy odsprzedaży nie ma takiej straty. Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Używek warto poszukać, choć multika szukałbym nowego. Podałem taką kwotę, a czy zapłaci się 800 czy 1100, to już kwestia drobnych modyfikacji. Chodziło mi o to, że nie warto na początku kompletować sprzętu za trzy stówki czy trzy tysie. Taki, moim zdaniem rozsądny kompromis. Nową Tatulę kupiłem za 500, kijek Daiwy za 300, plecionki nie stanowią wielkiego problemu, bo finezji tu nie ma, jerki można pozbierać na giełdzie, bo się trafiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Ja zaraziłem kolege castingiem.Spróbował moją Ryogą i chłopak został trafiony.Uprzedziłem że troche kosztuje ale dla niego proponuje tatule 100 i jakiś kijek używany.A jak będzie niezadowolony to odkupie od niego zestaw.Tatule znalazłem na ali.. za 360 zl plus kijek używka 150 plećke przewinął ze spina.Jest mega zadowolony. Tak więc za 500 też można. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (…) Nie oglądajcie się na @Andana. To castingowy kosmita. (…) Jak równać to do najlepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja zaraziłem kolege castingiem.Spróbował moją Ryogą i chłopak został trafiony.Uprzedziłem że troche kosztuje ale dla niego proponuje tatule 100 i jakiś kijek używany.A jak będzie niezadowolony to odkupie od niego zestaw.Tatule znalazłem na ali.. za 360 zl plus kijek używka 150 plećke przewinął ze spina.Jest mega zadowolony. Tak więc za 500 też można.Aaa,to to jest zastosowanie dla 500plus. ;-) Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez deridun 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi