Skocz do zawartości

Emil Karewicz nie żyje !

Gość Tomek O

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam Pana Karewicza z wielu ról, lecz najbardziej zapadła mi w pamięci rola Jagiełły w Krzyżakach. :(

https://www.polskieradio24.pl/39/156/Artykul/2277094,Emil-Karewicz-mistrz-filmowych-epizodow-Posluchaj-rozmowy-z-legenda-polskiego-kina

[*]

• Like 1

Pamiętam Pana Karewicza z wielu ról, lecz najbardziej zapadła mi w pamięci rola Jagiełły w Krzyżakach. :(

https://www.polskieradio24.pl/39/156/Artykul/2277094,Emil-Karewicz-mistrz-filmowych-epizodow-Posluchaj-rozmowy-z-legenda-polskiego-kina

[*]

Jeżeli ktoś dokładnie oglądał ten film ...  , to pewnie wyłapał małe fopa... 

... tuż przed bitwą w czasie gdy Jagiełło dostał dwa magie miecze i wypowiadał sławetne słowa,  to..... można było zobaczyć jednego z rycerzy który zapomniał zdjąć zegarek z reki .... ;)

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Pewnego razu gdy bylem młody zobaczyłem tego Pana w Augustowie. Często przyjeżdżał do nas po nagraniu Czarnych Chmur na wakacje.

Jako ciekawska młoda osoba chciałem autograf, poszedłem za Nim do kościoła i zapamiętam to na całe życie.

Wchodzę do kościoła, widzę jak Pan Emil klęka w ławce ja obok zdejmuje z szyi różaniec i zaczyna się modlić.

W czasach pzpr był to szok taka gwiazda i taki człowiek. Dziś nie uświadczysz takich ludzi wśród aktorów. ehhhh

Edytowane przez szczupak1

„Oblężenie” i „Spotkanie” pod kierunkiem Andrzeja Konica oraz „Wiem, kim jesteś”, „Podwójny nelson” i „Wielka wsypa” pod okiem Janusza Morgensterna — to odcinki „Stawki większej niż życie”, które latem 1967 roku nakręcono w Olsztynie i okolicach. W 2004 roku na starówce, w miejscu, gdzie kręcono jeden z odcinków, umieszczono tablicę „Zaułek Stawki większej niż życie”. Mój Ojciec zawsze wspomina spotkanie z Nim i Mikulskim w Olsztynie, w miejscu gdzie kręcono Stawkę. Był taki odcinek z zatopieniem skrzyni w jeziorze. To jezioro Kortowskie na kampusie uniwersyteckim. Połowiłem tam okoni ojjjjjj ...

Edytowane przez Robert Crocker