Skocz do zawartości

"Ząbkowanie" kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Także przechodziłem tą chorobę, ale znalazłem skuteczne lekarstwo a mianowicie:

- DAIWA TOURNAMENT ZiT / kanciak /

- DAIWA TOURNAMENT FORCE

Dzięki tym modelom w moim spinningu, jest już tylko czas na komfortowe łowienie :D :D :D, problemów zero ;)

post-53630-0-78187700-1428956530_thumb.jpg

Edytowane przez przemo_bass
  • Like 4

a ja dzis pobawilem sie troche z infinity rozebralem pare razy probowalem dadawac lub ubierac podkladek i kreciol po 8 latach uzytkowania nie nabral luzow zostawilem jak wyszla z fabryki polozylem na grzejnik podkrecilem temp do 50 stopni i chodzi super pare razy nad wode smar sie rozejdzie troche sie mechanizmy przytula do siebie i bedzie git :D

Kup rzadszy smar a nie rozpuszczaj obecnego :P

Moja granatowa Certatka 2500 też ząbkuje jak jestem nad wodą i nic mi nie bieże ;) .Ale jak wczoraj byłem nad wodą i klenie fajnie skubały ,stał się cud kołowrotek przestał ząbkować :lol: .

Tak, tak, na ząbkujące kręcioły, to ryby nie biorą. Słusznie prawi :lol: :lol: :lol: .

Edytowane przez przemo_bass
  • Like 1

czesto podgrzewam mlynki do takiej temp jesli po smarowaniu sa problemy pozniej wiem wiele o smarowidle i o mlynkach co lubia tydzien temu kolega podrzucil mi t.dragona iz  tez zabkowal po zmianie smaru 99 proc zadowolenia ten 1 proc przewaznie znika po kilku dniowym lowieniu koledze stella po iosie delikatnie zabkowala on podgrzewa suszarka do wlosow :D dla sprawdzenia smary potrafia zmienic mlynek z stelli mozna jaxona miec jeszcze jak sie duzo kiepskiego smaru nalozy to sezon z glowy :( lub rozkrecanie i kombinowanie

czesto podgrzewam mlynki do takiej temp jesli po smarowaniu sa problemy pozniej wiem wiele o smarowidle i o mlynkach co lubia tydzien temu kolega podrzucil mi t.dragona iz  tez zabkowal po zmianie smaru 99 proc zadowolenia ten 1 proc przewaznie znika po kilku dniowym lowieniu koledze stella po iosie delikatnie zabkowala on podgrzewa suszarka do wlosow :D dla sprawdzenia smary potrafia zmienic mlynek z stelli mozna jaxona miec jeszcze jak sie duzo kiepskiego smaru nalozy to sezon z glowy :( lub rozkrecanie i kombinowanie

A jest kolego taki smar, co z jaxona zrobi stellę? :rolleyes:

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 7 lat później...

Szanowni. Stradic FK 2500. W sumie nie jestem pewny czy to ząbkowanie czy coś innego. Kręcioł lekko uzywany, ale nie zakatowany. Serwisowany. Dostał ardent. Pomimo, że czysto i mazidła wymienione to w fotelu troche szumi. Nawet oporówka wbrew zaleceniom "no grease" posmarowana delikatnie oliwką. Luzy wydają się odpowiednie. Korbka opada pod własnym ciężarem.

Najgorzej, że pod obciążeniem (wobek w nurcie) mechanizm nie chodzi jak bym tego oczekiwał. "Czuć" że brakuje płynności i "masła w maśle".

Koło zębate nie wygląda na zamęczone. Czarna powłoka praktycznie nie naruszona.

Ps. Mam porównanie z pracą i mechanizmami sephii bb, twin powerów, ultegry i zauberowatych, które samodzielnie serwisuję. Tam różnice w kulturze oczywiście są, ale tu chyba wychodzi najsłabiej.

Czy Waszym zdaniem warto w tej sytuacji wymienić komplet łożysk?

Edytowane przez J-O-K-E-R

Jeżeli podczas łowienia nie słychać szumu to odpuść wymianę łożysk (chociaż koszt nie duży). Allegrowicz DORMETZgierz ma dobre ceny.

Młynki serwisuje jako hobby, jestem z branży motoryzacji i dla mnie "nierówna praca" to jak chodzi na 3 gary :)

Sam też używam oliwki i smaru ardent i jest naprawdę dobry, może DG13 ? Sprawdź luz osiowy piniona ew. reguluj zostawiając jakieś 0,05mm.

Ostatnio robiłem serwis mojego Stradica FL 4000 i luz był na poziomie 0,45mm okazało się że brakowało podkładki regulacyjnej na dolnym łożysku. Była tylko ta sprężynowa.

Raz był na serwisie podczas gwarancji.

Sprawdzałem teraz na schemacie, wychodzi że nie ma podkładek na łożyskach piniona w tym modelu. Jedynie na łożysku od strony korbki koła zębatego są 2 sztuki.

Edytowane przez Marcin70

Szanowni. Stradic FK 2500. W sumie nie jestem pewny czy to ząbkowanie czy coś innego. Kręcioł lekko uzywany, ale nie zakatowany. Serwisowany. Dostał ardent. Pomimo, że czysto i mazidła wymienione to w fotelu troche szumi. Nawet oporówka wbrew zaleceniom "no grease" posmarowana delikatnie oliwką. Luzy wydają się odpowiednie. Korbka opada pod własnym ciężarem.

Najgorzej, że pod obciążeniem (wobek w nurcie) mechanizm nie chodzi jak bym tego oczekiwał. "Czuć" że brakuje płynności i "masła w maśle".

Koło zębate nie wygląda na zamęczone. Czarna powłoka praktycznie nie naruszona.

Ps. Mam porównanie z pracą i mechanizmami sephii bb, twin powerów, ultegry i zauberowatych, które samodzielnie serwisuję. Tam różnice w kulturze oczywiście są, ale tu chyba wychodzi najsłabiej.

Czy Waszym zdaniem warto w tej sytuacji wymienić komplet łożysk?

Jeżeli choć trochę widać wytartą czarna powłokę koła głównego i widać błyszczącą prześwity możemy czuć ząbkowanie.

Podejrzewam, że jest to anodowanie twarde typu III. Powłoka tlenkowa wytworzona w tym procesie osiąga twardość 65 HRC, a więc jest podobna do najwyższych twardości uzyskiwanych w hartowanych stalach narzędziowych.

Żeby tylko to twarde anodowanie nie obrobiło zbyt szybko piniona.  :)