maicke82 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Synoptycy przewidują tropikalne upały na lato więc może testy ta daiwa przechodziła Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_bass Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Także przechodziłem tą chorobę, ale znalazłem skuteczne lekarstwo a mianowicie: - DAIWA TOURNAMENT ZiT / kanciak /- DAIWA TOURNAMENT FORCE Dzięki tym modelom w moim spinningu, jest już tylko czas na komfortowe łowienie :D , problemów zero Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez przemo_bass 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 a ja dzis pobawilem sie troche z infinity rozebralem pare razy probowalem dadawac lub ubierac podkladek i kreciol po 8 latach uzytkowania nie nabral luzow zostawilem jak wyszla z fabryki polozylem na grzejnik podkrecilem temp do 50 stopni i chodzi super pare razy nad wode smar sie rozejdzie troche sie mechanizmy przytula do siebie i bedzie git Kup rzadszy smar a nie rozpuszczaj obecnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_bass Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Moja granatowa Certatka 2500 też ząbkuje jak jestem nad wodą i nic mi nie bieże .Ale jak wczoraj byłem nad wodą i klenie fajnie skubały ,stał się cud kołowrotek przestał ząbkować .Tak, tak, na ząbkujące kręcioły, to ryby nie biorą. Słusznie prawi :lol: . Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez przemo_bass 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 czesto podgrzewam mlynki do takiej temp jesli po smarowaniu sa problemy pozniej wiem wiele o smarowidle i o mlynkach co lubia tydzien temu kolega podrzucil mi t.dragona iz tez zabkowal po zmianie smaru 99 proc zadowolenia ten 1 proc przewaznie znika po kilku dniowym lowieniu koledze stella po iosie delikatnie zabkowala on podgrzewa suszarka do wlosow dla sprawdzenia smary potrafia zmienic mlynek z stelli mozna jaxona miec jeszcze jak sie duzo kiepskiego smaru nalozy to sezon z glowy lub rozkrecanie i kombinowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_bass Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 czesto podgrzewam mlynki do takiej temp jesli po smarowaniu sa problemy pozniej wiem wiele o smarowidle i o mlynkach co lubia tydzien temu kolega podrzucil mi t.dragona iz tez zabkowal po zmianie smaru 99 proc zadowolenia ten 1 proc przewaznie znika po kilku dniowym lowieniu koledze stella po iosie delikatnie zabkowala on podgrzewa suszarka do wlosow dla sprawdzenia smary potrafia zmienic mlynek z stelli mozna jaxona miec jeszcze jak sie duzo kiepskiego smaru nalozy to sezon z glowy lub rozkrecanie i kombinowanieA jest kolego taki smar, co z jaxona zrobi stellę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 na dzien dzisiejszy nic mi nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) x Edytowane 26 Maja 2015 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Mi się udało wygrać z ząbkującym existem Jutro postaram się wstawić opis zabiegów ze zdjęciami które wykonałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomanek13 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Czekam z niecierpliwością gdyż mam podobną sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 ja tez pare mlynkow uwolnilem od zabkowania ale niektore mozna z 50 razy rozebrac zmieniac smary ustawienia i nic np. swoje infinity q musial isc do ludzi i po wiosennym smarowaniy zlapal ta chorobe zabkuja prawie wszystkie firmy i nie ma 1 pewnej metody na ta chorobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinning-team.pl Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Mi się udało wygrać z ząbkującym existem Jutro postaram się wstawić opis zabiegów ze zdjęciami które wykonałem Kolego czekamy niecierpliwie na Twoją relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobex Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Kolego czekamy niecierpliwie na Twoją relację Ja też mam problem i czekam na recepte w postacji relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 W wątku daiwa exist 2508 wszystko opisałem Co zrobiłem aby poprawić prace tego kołowrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) Szanowni. Stradic FK 2500. W sumie nie jestem pewny czy to ząbkowanie czy coś innego. Kręcioł lekko uzywany, ale nie zakatowany. Serwisowany. Dostał ardent. Pomimo, że czysto i mazidła wymienione to w fotelu troche szumi. Nawet oporówka wbrew zaleceniom "no grease" posmarowana delikatnie oliwką. Luzy wydają się odpowiednie. Korbka opada pod własnym ciężarem. Najgorzej, że pod obciążeniem (wobek w nurcie) mechanizm nie chodzi jak bym tego oczekiwał. "Czuć" że brakuje płynności i "masła w maśle".Koło zębate nie wygląda na zamęczone. Czarna powłoka praktycznie nie naruszona. Ps. Mam porównanie z pracą i mechanizmami sephii bb, twin powerów, ultegry i zauberowatych, które samodzielnie serwisuję. Tam różnice w kulturze oczywiście są, ale tu chyba wychodzi najsłabiej. Czy Waszym zdaniem warto w tej sytuacji wymienić komplet łożysk? Edytowane 10 Marca 2024 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 To ząbkowanie czy szum ?Łożyska możesz wymienić ale czy to coś zmieni. Na pewno nie zaszkodzi.Obejrzyj dokładnie pinion może tu problem, skoro koło zębate ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Lekko szumi (zwłaszcza przy szybkim kręceniu) a pod obciążeniem czuć coś na kształt "nierównej pracy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) Jeżeli podczas łowienia nie słychać szumu to odpuść wymianę łożysk (chociaż koszt nie duży). Allegrowicz DORMETZgierz ma dobre ceny.Młynki serwisuje jako hobby, jestem z branży motoryzacji i dla mnie "nierówna praca" to jak chodzi na 3 gary Sam też używam oliwki i smaru ardent i jest naprawdę dobry, może DG13 ? Sprawdź luz osiowy piniona ew. reguluj zostawiając jakieś 0,05mm.Ostatnio robiłem serwis mojego Stradica FL 4000 i luz był na poziomie 0,45mm okazało się że brakowało podkładki regulacyjnej na dolnym łożysku. Była tylko ta sprężynowa.Raz był na serwisie podczas gwarancji. Sprawdzałem teraz na schemacie, wychodzi że nie ma podkładek na łożyskach piniona w tym modelu. Jedynie na łożysku od strony korbki koła zębatego są 2 sztuki. Edytowane 10 Marca 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) Szumy mogą być z różnych przyczyn np. łożyska lub moduł ale jeśli chodzi o pracę to może są luźne gniazda łożysk i lekko przekasza koło zębate pod obciążeniem? Edytowane 12 Marca 2024 przez tetsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2024 Szanowni. Stradic FK 2500. W sumie nie jestem pewny czy to ząbkowanie czy coś innego. Kręcioł lekko uzywany, ale nie zakatowany. Serwisowany. Dostał ardent. Pomimo, że czysto i mazidła wymienione to w fotelu troche szumi. Nawet oporówka wbrew zaleceniom "no grease" posmarowana delikatnie oliwką. Luzy wydają się odpowiednie. Korbka opada pod własnym ciężarem. Najgorzej, że pod obciążeniem (wobek w nurcie) mechanizm nie chodzi jak bym tego oczekiwał. "Czuć" że brakuje płynności i "masła w maśle".Koło zębate nie wygląda na zamęczone. Czarna powłoka praktycznie nie naruszona. Ps. Mam porównanie z pracą i mechanizmami sephii bb, twin powerów, ultegry i zauberowatych, które samodzielnie serwisuję. Tam różnice w kulturze oczywiście są, ale tu chyba wychodzi najsłabiej. Czy Waszym zdaniem warto w tej sytuacji wymienić komplet łożysk?Jeżeli choć trochę widać wytartą czarna powłokę koła głównego i widać błyszczącą prześwity możemy czuć ząbkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2024 (edytowane) Z jakiego materiału jest ta czarna powłoka?Pytam z ciekawości, zawsze mnie to zastanawiało Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Edytowane 15 Marca 2024 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2024 najzwyklejsza anodyzacja majaca za zadanie powierzchniowe utwardzenie i zabezpieczenie przed utlenianiem, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2024 Podejrzewam, że jest to anodowanie twarde typu III. Powłoka tlenkowa wytworzona w tym procesie osiąga twardość 65 HRC, a więc jest podobna do najwyższych twardości uzyskiwanych w hartowanych stalach narzędziowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Podejrzewam, że jest to anodowanie twarde typu III. Powłoka tlenkowa wytworzona w tym procesie osiąga twardość 65 HRC, a więc jest podobna do najwyższych twardości uzyskiwanych w hartowanych stalach narzędziowych.Żeby tylko to twarde anodowanie nie obrobiło zbyt szybko piniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi