Skocz do zawartości

"Ząbkowanie" kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

.

Były w serwisie Daiwy w Niemczech, juz po powrocie zauważyłem dość znaczna różnice w ich pracy ale dopiero po miesiacu łowienia zaczeły pracowac tak jak powinny od samego początku

Miałem na warsztacie młynek po serwisie Daiwy w Niemczech.Trzeba było myć oporówkę, bo serwisant naładował smaru aż miło było, hamukec działał pod palcem :lol:

Edytowane przez Jozi

Kolego, może w october fest smarowany i serwisant był nie teges ;)

W Anglii nie ma "Oktober Fest" a jednak potrafili kompletnie spieprzyć serwis Twin Powera w taki sposób że chyba początkujący by tego nie dokonał.

Totalna porażka serwisowa,a niby bardziej cywilizowany naród i wszystko mają najlepsze  ;)

Przyszedł do reanimacji w Polsce.

Ktoś tu z forum może się wypowiedzieć na ten temat.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

W Anglii nie ma "Oktober Fest" a jednak potrafili kompletnie spieprzyć serwis Twin Powera w taki sposób że chyba początkujący by tego nie dokonał.

Totalna porażka serwisowa,a niby bardziej cywilizowany naród i wszystko mają najlepsze ;)

Przyszedł do reanimacji w Polsce.

Zna Pan moje zdanie na temat tego bardziej cywilizowanego narodu.Ostatnio mieliśmy okazję porozmawiać na ten temat:-)

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Łukasz W

Mi budżetowy kołowrotek który oplułem na wcześniej forum tj Shimano Exage "stanął" w tamtym roku na deszczu . Stanął po 3 latach pracy ( raz w roku smarowany ). Przeczyściłem, nasmarowałem i..........chodzi jak masełko , bez ząbkowań , bez luzów ( jak TP 98 który niby chodzi lepiej ale ma lekko wyczuwalny luzik -może się go czepiam ale tak jest) . Stary i tani  Exage chodzi lepiej także od Shimano Technium który także ,według mnie , w pewnych momentach ma coś lekko wyczuwalną nierówną pracę . Mimo wszystko moim nowym kołowrotkiem (kiedy te zajadę albo mi się znudzą czyli pod koniec sezonu ;) ) będzie Twin Powerek  :lol:

Ja mam podobny problem z Daiwą certate kupioną na początku sezonu. Na początku bylo słychać delikatne terkotanie po kilku wyjazdach "ząbkuje" już klasycznie pod przynętą ok 20-30gr.Dodam że bez obciążenia i pod rybą terkotanie zanika. Kołowrotek przesmarowany bo od nowości miał totalnie sucho. Są na to jakieś sprawdzone patenty bo ten dźwięk zaburza harmonię nad wodą!?

Ja zanim którąkolwiek dotknę to kombinuje z naciskiem korbki.....ale te poukrecane srubki to plaga.....mało który r4 ma wszystkie sprane gwinciory...wieczorem zobaczę czy mam coś dłuższego , ale w bradi np dałem deko inne wkręty (ostrzejsze) i siedziało dobrze.

Niemam absolutnie do nikogo pretensji. Temat śrubek zalatwiony, znalazlem w domu M2,5 tylko z długim gwintem przyciąłem do ok 4mm długości wraz z łbem i siedzą elegancko. Tak wyglada po face liftingu..post-50270-0-51244900-1403015411_thumb.jpgpost-50270-0-43552100-1403015476_thumb.jpg

W dalszym ciągu zostaje sprawa terkotania szpeja.

Ja na bitwy warszawskiej w sklepie z modelami samochodów takie imbusikowe kupiłem bo brałem żywice i włókno szklane, nawet fajnie wyglądają .

z terkotkami to ciężki i mozolny proces naprawdę trzeba wybadać gdzie dac luzik a gdzie docisnac, warto tez korbke na druga strone przekrecic i polowic trochę to tez może dać odpowiedz na klekotanie, no i oczywiście rozważamy ze to jest powodem :) bo może być ich więcej. Był smarowany ?