Skocz do zawartości

uwaga OSZUST ze Szczecina

Konstanty

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem Koleżanki i Kolegów przestrzec przed sytuacją, w jakiej postawił mnie OSZUST ze Szczecina.

Zamieszczę i w części „Sprzedam”, jak i „Kupię” (jeżeli jest jakieś dedykowane miejsce, to proszę o przeniesienie postu)

Oto cała historia – ku przestrodze.

1. wystawiłem na sprzedaż kołowrotek Penn 360 z plecionką + parę gum w gratisie (nie, nie na JB, na jednym z portali)
  2. ktoś o nicku „marcinpac123” napisał mi wiadomość: „Witam, czy jest możliwość wysyłki paczkomatem?”
  3. odpisałem, że jeszcze nie praktykowałem takiej formy, ale mogę spróbować
  4. kolejna wiadomość: „Chciałbym paczkomatem za pobraniem. Zamawiamy paczkomat, a ja przy odbiorze płace kartą na wskazane konto”; dostałem też link na www Inpostu, że jest taka opcja

https://inpost.pl/aktualnosci-paczka-za-pobraniem-zrob-szybko-i-sprawnie-z-inpost

1. zapytałem: a jest opcja, że odbiorca paczki płaci za wysyłkę? I dostałem odpowiedź: „Płaci zamawiający i w tym przypadku bym zamówił ze swojego konta”; zostałem poproszony o: adres paczkomatu nadania, maila, nr tel i konto
  2. podałem dane i dostałem gotową, opłaconą etykietę, na której było zaznaczona kwota pobrania, mój adres @ jako nadawcy oraz adres majlowy i telefon odbiorcy (marcinpac@wp.pl; 794 879458)
  3. wysyłka do paczkomatu Inpostu: SZC01A, Mieszka I 29, 71-007 Szczecin
  4. nadałem przesyłkę i czekam, sprawdzając status przesyłki na www Inpostu (po numerze przesyłki, opcja śledzenia)
  5. odbiorca nie odbiera przesyłki z paczkomatu – czekam
  6. paczka wraca do oddziału Inpostu w Szczecinie, w mieście odbiorcy – czekam
  7. piszę przez portal wiadomość do odbiorcy; odpisuje, że nie mógł odebrać i będzie trzeba jeszcze raz nadać do paczkomatu U MNIE
  8. ale jak? Skoro paczka jest w Szczecie, mieście odbiorcy!
  9. I TERAZ NAJLEPSZE: dzwonię na infolinię Inpostu, pytam o status przesyłki; miła pani mówi, że etykieta, którą ja nakleiłem na paczkę nie ma u nich w systemie kwoty pobrania, są inne dane odbiorcy oraz że paczka wraca do nadawcy, czyli do Szczecina!!!
  10. Pytam: jak to możliwe, skoro ja jestem nadawcą z Krakowa!!!
  11. Otóż: gdy paczka nie jest odbierana z paczkomatu i potem też nie jest odbierana z oddziału Inpostu – wraca do nadawcy – a OSZUST na etykiecie podał swoje dane jako nadawcy tej zwrotnej paczki!!!
  12. Czyli: ja nie mam paczki, nie mam kasy, OSZUST fałszując etykietę Inpostu zrobił mnie jak leszcza…
  13. Zgłosiłem reklamację i czekam, Inpost ma 30 dni
  14. Szukam OSZUSTA jeszcze dwoma prywatnymi kanałami, bo nie lubię być robiony w konia
  15. Aha, z etykiety, tej lewej: Inne najbliższe paczkomaty: SZC15L, SZC26N, SZC05N
  16. Oczywiście telefon OSZUSTA nie odpowiada, brak odpowiedzi na @@@...

także trzeba uważać, i na pewno nie pozwalać komuś na generowanie etykiet, tylko robić to samemu...

• Like 16

Dobrze rozumiem że etykietę do wysłania zamówił oszst i podesłał ją Tobie a na etykiecie zarówno nadawcą jak i odbiorcą był ten oszust?

Dobrze ze sa takie tematy, zawsze przy okazji pada pare nicków z tego forum ktorych mozna wrzucic na czarna liste.

Wysłane z Nokia 3310

Dobrze rozumiem że etykietę do wysłania zamówił oszst i podesłał ją Tobie a na etykiecie zarówno nadawcą jak i odbiorcą był ten oszust?

Dobrze ze sa takie tematy, zawsze przy okazji pada pare nicków z tego forum ktorych mozna wrzucic na czarna liste.

Wysłane z Nokia 3310

otóż nie!

nadawcą na sfałszowanej etykiecie byłem ja!

a na tej w systemie Inpostu - oszust

musiał przerobić pdf, który mi wysłał (etykitę w pdf dostałem, wydrukowałem i wysłałem paczkę przez paczkomat

aha: kod otwierania nie działał w paczkomacie, ale przyłożyłem kod kreskowy i otworzył się

nie mam doświadczeń z paczkomatami - tylko to jedno ...

Infolinię inpostu?

Dzwoń na policję, przekażesz im dane które masz i dla wykrywalności sprawę załatwią, nie trudno im bedzie z inpostem się dogadać i uzyskać z jakiej skrytki oszust bedzie miał do odebrania paczke. Postawią czujkę albo monitoring miejski i złapią na gorącym.

Nie ważna kwota. Teraz po zmianie prawa jest to traktowane jako oszustwo internetowe i już nie ma mowy o małej szkodliwości czynu itd.

A jeszcze jak mogą złapać gościa na gorącym uczynku bez wielomiesięcznego namierzania ( u mnie tak było ) to się ucieszą.

Mnie oszukano na 200zł. Tyle że byłem głupi i przesłałem kase. ( nigdy więcej) ale policja się zajęła sprawą i mimo że trwało to ponad rok (identyfikacja kont / właścicieli/ adresów pobytu ) to jest już wyrok prawomocny, czekam na pismo z sądu o egzekucji i do oszusta zgłosi się komornik.

Pierwszy i ostatni raz dałem się nabrać ale powiedziałem że nie oleje, nie odpuszczę , dla zasady.

Nie czekaj na nic bo jak już oszust odbierze paczke to bedzie się ciągnęło miesiące.

• Like 1

Infolinię inpostu?

Dzwoń na policję, przekażesz im dane które masz i dla wykrywalności sprawę załatwią, nie trudno im bedzie z inpostem się dogadać i uzyskać z jakiej skrytki oszust bedzie miał do odebrania paczke. Postawią czujkę albo monitoring miejski i złapią na gorącym.

Nie ważna kwota. Teraz po zmianie prawa jest to traktowane jako oszustwo internetowe i już nie ma mowy o małej szkodliwości czynu itd.

A jeszcze jak mogą złapać gościa na gorącym uczynku bez wielomiesięcznego namierzania ( u mnie tak było ) to się ucieszą.

Mnie oszukano na 200zł. Tyle że byłem głupi i przesłałem kase. ( nigdy więcej) ale policja się zajęła sprawą i mimo że trwało to ponad rok (identyfikacja kont / właścicieli/ adresów pobytu ) to jest już wyrok prawomocny, czekam na pismo z sądu o egzekucji i do oszusta zgłosi się komornik.

Pierwszy i ostatni raz dałem się nabrać ale powiedziałem że nie oleje, nie odpuszczę , dla zasady.

Nie czekaj na nic bo jak już oszust odbierze paczke to bedzie się ciągnęło miesiące.

ok, tak zrobię

tylko jak teraz złożyć zeznania?

zdalnie?