Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Chciałem Koleżanki i Kolegów przestrzec przed sytuacją, w jakiej postawił mnie OSZUST ze Szczecina. Zamieszczę i w części „Sprzedam”, jak i „Kupię” (jeżeli jest jakieś dedykowane miejsce, to proszę o przeniesienie postu) Oto cała historia – ku przestrodze. wystawiłem na sprzedaż kołowrotek Penn 360 z plecionką + parę gum w gratisie (nie, nie na JB, na jednym z portali) ktoś o nicku „marcinpac123” napisał mi wiadomość: „Witam, czy jest możliwość wysyłki paczkomatem?” odpisałem, że jeszcze nie praktykowałem takiej formy, ale mogę spróbować kolejna wiadomość: „Chciałbym paczkomatem za pobraniem. Zamawiamy paczkomat, a ja przy odbiorze płace kartą na wskazane konto”; dostałem też link na www Inpostu, że jest taka opcjahttps://inpost.pl/aktualnosci-paczka-za-pobraniem-zrob-szybko-i-sprawnie-z-inpost zapytałem: a jest opcja, że odbiorca paczki płaci za wysyłkę? I dostałem odpowiedź: „Płaci zamawiający i w tym przypadku bym zamówił ze swojego konta”; zostałem poproszony o: adres paczkomatu nadania, maila, nr tel i konto podałem dane i dostałem gotową, opłaconą etykietę, na której było zaznaczona kwota pobrania, mój adres @ jako nadawcy oraz adres majlowy i telefon odbiorcy (marcinpac@wp.pl; 794 879458) wysyłka do paczkomatu Inpostu: SZC01A, Mieszka I 29, 71-007 Szczecin nadałem przesyłkę i czekam, sprawdzając status przesyłki na www Inpostu (po numerze przesyłki, opcja śledzenia) odbiorca nie odbiera przesyłki z paczkomatu – czekam paczka wraca do oddziału Inpostu w Szczecinie, w mieście odbiorcy – czekam piszę przez portal wiadomość do odbiorcy; odpisuje, że nie mógł odebrać i będzie trzeba jeszcze raz nadać do paczkomatu U MNIE ale jak? Skoro paczka jest w Szczecie, mieście odbiorcy! I TERAZ NAJLEPSZE: dzwonię na infolinię Inpostu, pytam o status przesyłki; miła pani mówi, że etykieta, którą ja nakleiłem na paczkę nie ma u nich w systemie kwoty pobrania, są inne dane odbiorcy oraz że paczka wraca do nadawcy, czyli do Szczecina!!! Pytam: jak to możliwe, skoro ja jestem nadawcą z Krakowa!!! Otóż: gdy paczka nie jest odbierana z paczkomatu i potem też nie jest odbierana z oddziału Inpostu – wraca do nadawcy – a OSZUST na etykiecie podał swoje dane jako nadawcy tej zwrotnej paczki!!! Czyli: ja nie mam paczki, nie mam kasy, OSZUST fałszując etykietę Inpostu zrobił mnie jak leszcza… Zgłosiłem reklamację i czekam, Inpost ma 30 dni Szukam OSZUSTA jeszcze dwoma prywatnymi kanałami, bo nie lubię być robiony w konia Aha, z etykiety, tej lewej: Inne najbliższe paczkomaty: SZC15L, SZC26N, SZC05N Oczywiście telefon OSZUSTA nie odpowiada, brak odpowiedzi na @@@...także trzeba uważać, i na pewno nie pozwalać komuś na generowanie etykiet, tylko robić to samemu... 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Warto nagłaśniać. Szacun. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@nder Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Daj to jeszcze na FB we wszystkich grupach wędkarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ars25 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Cwaniaków nie brakuje, pozdrawiam pana gracek z Sandomierza, od 2018 r nie zwrócił 50zl za woblery, które nigdy nie dojechały - grot ci w ...... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Właśnie zrobiłem czarną listę (w końcu...). Tylko znając życie to cwaniacy będą wypływać pod nowym nickiem...niestety ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Życzę mu połamania wszytskich wędek i żeby każda życiówka spięła się przy samym podbieraku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 A to nie da się sprawy zgłosić na policję by jakoś przesyłkę wstrzymać, zablokować i by wróciła do Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Policją postraszyc , w większości przypadkow dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franco10 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Puszczaj na FB ktoś go może zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_tz Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Dobrze rozumiem że etykietę do wysłania zamówił oszst i podesłał ją Tobie a na etykiecie zarówno nadawcą jak i odbiorcą był ten oszust? Dobrze ze sa takie tematy, zawsze przy okazji pada pare nicków z tego forum ktorych mozna wrzucic na czarna liste. Wysłane z Nokia 3310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 A to nie da się sprawy zgłosić na policję by jakoś przesyłkę wstrzymać, zablokować i by wróciła do Ciebie?pytałem infolinię, najpierw muszą moją reklamacją zająć siępotem będę działał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Dobrze rozumiem że etykietę do wysłania zamówił oszst i podesłał ją Tobie a na etykiecie zarówno nadawcą jak i odbiorcą był ten oszust? Dobrze ze sa takie tematy, zawsze przy okazji pada pare nicków z tego forum ktorych mozna wrzucic na czarna liste. Wysłane z Nokia 3310otóż nie!nadawcą na sfałszowanej etykiecie byłem ja!a na tej w systemie Inpostu - oszustmusiał przerobić pdf, który mi wysłał (etykitę w pdf dostałem, wydrukowałem i wysłałem paczkę przez paczkomat aha: kod otwierania nie działał w paczkomacie, ale przyłożyłem kod kreskowy i otworzył sięnie mam doświadczeń z paczkomatami - tylko to jedno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Puszczaj na FB ktoś go może znajeżeli mogę Kolegę prosić o podlinkowanie mojego postu na FB - będę wdzięcznynie mam tam konta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 racja, nie wpadłem na to, żeby zadzwonićale zawsze można kupić kartę na chwilę i...Ale kartę musisz teraz rejestrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Ale kartę musisz teraz rejestrować.ahato może po nr tel kom go znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Policją postraszyc , w większości przypadkow dzialato było przez olxnapisałem, że zawiadamiać Policjęi będę szukał gnoja jeszcze na dwa inne sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Infolinię inpostu?Dzwoń na policję, przekażesz im dane które masz i dla wykrywalności sprawę załatwią, nie trudno im bedzie z inpostem się dogadać i uzyskać z jakiej skrytki oszust bedzie miał do odebrania paczke. Postawią czujkę albo monitoring miejski i złapią na gorącym.Nie ważna kwota. Teraz po zmianie prawa jest to traktowane jako oszustwo internetowe i już nie ma mowy o małej szkodliwości czynu itd.A jeszcze jak mogą złapać gościa na gorącym uczynku bez wielomiesięcznego namierzania ( u mnie tak było ) to się ucieszą.Mnie oszukano na 200zł. Tyle że byłem głupi i przesłałem kase. ( nigdy więcej) ale policja się zajęła sprawą i mimo że trwało to ponad rok (identyfikacja kont / właścicieli/ adresów pobytu ) to jest już wyrok prawomocny, czekam na pismo z sądu o egzekucji i do oszusta zgłosi się komornik.Pierwszy i ostatni raz dałem się nabrać ale powiedziałem że nie oleje, nie odpuszczę , dla zasady.Nie czekaj na nic bo jak już oszust odbierze paczke to bedzie się ciągnęło miesiące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Ja bym zgłosił sprawę na policję, szybko go znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Infolinię inpostu?Dzwoń na policję, przekażesz im dane które masz i dla wykrywalności sprawę załatwią, nie trudno im bedzie z inpostem się dogadać i uzyskać z jakiej skrytki oszust bedzie miał do odebrania paczke. Postawią czujkę albo monitoring miejski i złapią na gorącym.Nie ważna kwota. Teraz po zmianie prawa jest to traktowane jako oszustwo internetowe i już nie ma mowy o małej szkodliwości czynu itd.A jeszcze jak mogą złapać gościa na gorącym uczynku bez wielomiesięcznego namierzania ( u mnie tak było ) to się ucieszą.Mnie oszukano na 200zł. Tyle że byłem głupi i przesłałem kase. ( nigdy więcej) ale policja się zajęła sprawą i mimo że trwało to ponad rok (identyfikacja kont / właścicieli/ adresów pobytu ) to jest już wyrok prawomocny, czekam na pismo z sądu o egzekucji i do oszusta zgłosi się komornik.Pierwszy i ostatni raz dałem się nabrać ale powiedziałem że nie oleje, nie odpuszczę , dla zasady.Nie czekaj na nic bo jak już oszust odbierze paczke to bedzie się ciągnęło miesiące.ok, tak zrobiętylko jak teraz złożyć zeznania?zdalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Ja bym zgłosił sprawę na policję, szybko go znajdą.ok, tak zrobiępytanie, czy na siebie brał nr telefonu i czy nie wysłał koleżanki po odbiór paczki...ale może nagrali na kamerę, o ile nie była w peruce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Zadzwoń najpierw na policję, tam Ci powiedzą gdzie i z czym masz się zgłosić.Nie czekaj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Zadzwoń najpierw na policję, tam Ci powiedzą gdzie i z czym masz się zgłosić.Nie czekaj !ok, tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Zamawiając usługę paczkomatu podajesz maila i nr tel. Jeśli koleżanka odbierała albo babcia itd, to będą przez tego gościa mieli problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Daj to jeszcze na FB we wszystkich grupach wędkarskichjeżeli mogę Kolegę prosić o podlinkowanie mojego postu na FB - będę wdzięcznynie mam tam konta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Zamawiając usługę paczkomatu podajesz maila i nr tel. Jeśli koleżanka odbierała albo babcia itd, to będą przez tego gościa mieli problem.oby...ale muszą ich nagrać na kamerę, tak?przy paczkomacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi