MZieli10 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Nie sądzę, by te dane były prawdziwe. Domyślam się, że numer tel. na kartę zarejestrowany na kogoś innego a nazwisko i adres albo kogoś znajomego albo kompletnie wyimaginowane. Mało realne jest, by osoba wykorzystująca swój potencjał intelektualny do wypracowania tak sprytnego przestępstwa nie zabezpieczyła się na wypadek poszukiwania przez organy ścigania bądź co gorsza ofiary swojego cwaniactwa. Jest też prawdopodobnym, że podane dane adresowe (niekoniecznie nazwisko) dotyczą osoby mieszkającej blisko lub z którą przestępca ma kontakt, by w razie próby odnalezienia oszusta niejako automatycznie sam zainteresowany został ostrzeżony. To tylko moje domysły, ale uważam, że podawanie tych danych publicznie może przynieść więcej szkody niż pożytku i szkalować kompletnie niewinną osobę. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez morrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Weź tylko pod uwagę Michał, że jesli jakikolwiek kontakt z posiadaczem numeru był (jeśli to inna osoba), to odpowiada on za współudział... Telefon do którego była włożona karta też jest do sprawdzenia. Trzeba tylko chcieć, bo możliwości są...Skąd wiem?? Kolega kiedyś dawno zajmował się zdejmowaniem simlocków. Trafił się klient, zdjął, wsadził swoją kartę do telefonu dla sprawdzenia. Za dwa dni zapukali do Niego smutni panowie z pytaniami gdzie był i co robił, oraz o telefon, bo znajdował sie on kilka dni wcześniej w czasie i na miejscu przestępstwa. Grubo się musiał tłumaczyć, że tylko dwa dni wcześniej zdejmował w nim sima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 podziałamy, uderzę do Inpostutylko najlepiej, gdyby oszukani odezwali sięwtedy na zbiorową wiadomość może zareagująbo wg Inpostu ten kutas robi wszystko zgodnie z zasadamipodaje swoje dane, itd. tylko nam przysyła sfałszowaną naklejkę - ale jej nie ma w systemie Inpostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Marian, zarejestrować kartę można na znaleziony dowód, albo skradziony czy też osoby zmarłej. Dla skurwieli możliwości są.Inna sprawa że ktoś poza pokrzywdzonymi musiałby CHCIEĆ sprawcę namierzyć, a z tym do tej pory cińko. Jeśli to wyrachowany kutas, to nie będzie się przejmować tym, że skutkiem jego działań mogą ucierpieć inni, na przykład ci od których "pożyczył" dane. A nic ne wskazuje na to, by było inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Dlatego zauważ Michał, napisałem też o namierzeniu telefonu do którego karta została włożona. Telefon zgłaszający się do sieci przy logowaniu podaje swój IMEI. Mogą namierzyć wszystko, katrę do jakich telefonów była wkładana i karty jakie były wkładane do danych telefonów. Łącznie z ich lokalizacjami w konkretnych momentach. Mogą wszystko, muszą tylko chcieć... Laptopa czy innego wynalazka z którego się logujedo OLX, z którego wypełniał formularze do wydruku czy wysyłał maile również. Obawiam się jednak, że zwykłemu funkcjonariuszowi się nie będzie chciało, bo i nie wie do kogo i o co się zwrócić aby to zadziałało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 No właśnie. Ciekawi mnie ilu skurwiel już okradł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 No właśnie.Ciekawi mnie ilu skurwiel już okradł ...i ilu takich typów jest ? o których nic nie wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Proceder oszustw będzie trwał w najlepsze póki ludzie nic z tym nie będą robić.Ale od początku. Każdy nr tel obecnie musi być na kogoś zarejestrowany,tyle że w sieci można za grosze kupić dane osobowe. Albo podać zupełnie wymyślone, ponieważ sieć tego nie weryfikuje. Sprawdzone organoleptycznie. U nich jest ważne, że ustawie stało się zadość bo nr jest zarejestrowany. InPost jak i większość przewoźników opiera się na kodach kreskowych, reszta ich nie wiele obchodzi. Kody można generować dowolnie. Do tego tutaj to może być ktoś z InPost posiadający dostęp do systemu. Metod na oszustwo są setki i tysiące, sposobów na ich zapobieganie też się kilka znajdzie ale. Ale oszustowi chce i opłaca się oszukiwać, tym co oszustwom mają zapobiegać już różnie. A o wykrywalności i karaniu to w ogóle nie wspomnę. Żyjemy w państwie prawa, które utrudnia życie uczciwym a nie przestępcom. Babcia z rzodkiewką na bazarze dostanie mandat bo nie ma pozwolenia, złodziej za kradzież 200 pln znikomą szkodliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Proceder oszustw będzie trwał w najlepsze póki ludzie nic z tym nie będą robić.Ale od początku.Każdy nr tel obecnie musi być na kogoś zarejestrowany,tyle że w sieci można za grosze kupić dane osobowe.Albo podać zupełnie wymyślone, ponieważ sieć tego nie weryfikuje. Sprawdzone organoleptycznie.U nich jest ważne, że ustawie stało się zadość bo nr jest zarejestrowany.InPost jak i większość przewoźników opiera się na kodach kreskowych, reszta ich nie wiele obchodzi. Kody można generować dowolnie.Do tego tutaj to może być ktoś z InPost posiadający dostęp do systemu.Metod na oszustwo są setki i tysiące, sposobów na ich zapobieganie też się kilka znajdzie ale. Ale oszustowi chce i opłaca się oszukiwać, tym co oszustwom mają zapobiegać już różnie.A o wykrywalności i karaniu to w ogóle nie wspomnę.Żyjemy w państwie prawa, które utrudnia życie uczciwym a nie przestępcom.Babcia z rzodkiewką na bazarze dostanie mandat bo nie ma pozwolenia, złodziej za kradzież 200 pln znikomą szkodliwość.a najbardziej wku...wia, że przyszło umorzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 a najbardziej wku...wia, że przyszło umorzenie...Pisałem o tym zaraz jak założyłeś temat, jak czytam o waszych wyimaginowanych metodach śledztwa/dochodzenia to głupi śmiech mnie ogarnia. To się filmów naoglądaliście, pracy prokuratury i policji nie znacie, amen. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Córce ukradli telefon w szkole z szatni. Znaleźli sprawcę i komórkę dostaliśmy z powrotem. Pismo o rozprawie w sądzie też było bo to nie była pierwsza kradzież tej osoby. Tak że nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Masakra. Mam nadzieję że kiedyś, w ciemnej alejce, dostanie wielkim czarnym w dooopę. Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Drac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Pisałem o tym zaraz jak założyłeś temat, jak czytam o waszych wyimaginowanych metodach śledztwa/dochodzenia to głupi śmiech mnie ogarnia. To się filmów naoglądaliście, pracy prokuratury i policji nie znacie, amen.Pracy?! Hahahaa Mi po włamaniu zginął prawie cały sprzęt, trochę się nachodziłem i nadzwoniłem. Wiele się nauczyłem i dowiedziałem. Rzecz jasna umożenie. Wspomniane wyżej przez kolegów sposoby są jak najbardziej stosowane, z zastrzeżeniem, że sprawa musi mieć charakter polityczny i być na rękę tym wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 <...>Masakra. Mam nadzieję że kiedyś, w ciemnej alejce, dostanie wielkim czarnym w dooopę.Tyle, że prawo samo w sobie złe nie jest. Problem zaczyna się z jego egzekwowaniem przez różne organy.Oszuści byli, są i będą i na to się nie da nic poradzić jakimś dekretem.Trzeba na ludziach, którzy mają temu zapobiegać jakoś to wymuc.A co się będzie takiemu Jasiowi chciało biegać jak tyle samo wypłaty dostanie bez biegania?Albo po raz kolejny po spędzeniu wielu godzin na dochodzeniu oszustwo zostanie umorzone.To sobie człowiek zadaje pytanie - po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozer Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Wysylka za pobraniem-kupujacy moze nie odebrac towaru........Wplata na konto-sprzedajacy moze nie wyslac towaru......Nie wiem jak juz robic zakupy ja tym Jerku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Z ręki do ręki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Wysylka za pobraniem-kupujacy moze nie odebrac towaru........Wplata na konto-sprzedajacy moze nie wyslac towaru......Nie wiem jak juz robic zakupy ja tym Jerku niech kupujący przeleje dwukrotność kwoty wysyłki (tam i z powrotem)jak nie odbierze - nic się nie dziejetaka sytuacja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 To kupujący straci dwukrotność kosztu przesyłki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 To kupujący straci dwukrotność kosztu przesyłki to niech odbierze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/jerki-westin-illex-casting-przynety-szczupak-CID767-IDHTIwf.html#6364c0a8cc uwaga na to konto. Polecam omijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/jerki-westin-illex-casting-przynety-szczupak-CID767-IDHTIwf.html#6364c0a8cc uwaga na to konto. Polecam omijać.Otwieramy zapodany link i mamy Adama po czym otwieramy jego ogłoszenia i mamy już Przemka !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Na olx pojawił się nowy sposób oszustwa za pośrednictwem WhatsApp. Można poczytać w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Na olx pojawił się nowy sposób oszustwa za pośrednictwem WhatsApp. Można poczytać w necie. Wczoraj w nocy ktoś napisał do mnie w sprawie przedmiotu, który sprzedaję na olx. Pierwsze pyta czy wszystko z przedmiotem ok a następnie o dodatkowe zdjęcia. Po mojej odpowiedzi decyduje się na przedmiot i pyta o przesyłkę olx. Mówię, ze nigdy nie korzystałem z tej opcji ale po Nowym roku to ogarniemy i żeby się odezwał koło niedzieli. Zaproponował, że to ogarnie i podesłał mi link do olx. Tam trzeba było jakieś dane swoje wpisać. Nic nigdy nie wpisuje w takich linkach. Napisałem, że to mi wygląda na próbę wyłudzenia. Nie wiem czy zgłoszenie na policję czegoś takiego coś da?. Tutaj nr telefonu, z którego pisała ta osoba +48 511 376 917 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 To właśnie ten sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 To właśnie ten sposób...Koleżanki znajomi stracili tak trochę pieniędzy. Sprzedawali jakiś wózek na olx. I nie ogarniali kuwety z tymi przesyłkami więc wypełnili wszystko z tego linku łącznie z nr konta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi