darek_tz Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Spróbuj jeszcze raz może uda się zablokować tą paczkę w inpoście do czasu wyjaśnienia sprawy albo chociaż przez parę dni, może trafisz na kogoś wyrozumiałego podeślesz im sfałszowaną etykietę i może uda się wstrzymać wydanie paczki do czasu aż sprawa zostanie wyjaśniona przez policję. Teraz policja ma wirusa na głowie i pewnie szybko się tym nie zajmą, a zanim podejdą do tematu to paczka będzie już odebrana przez oszusta a wtedy sytuacja się skomplikuje. Wysłane z Nokia 3310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Wszystko wyjaśni Ci policjant.W chwili obecnej ludzi zbyt wielu nie ma przy paczkomatach i na ulicach. Zadanie ułatwione. Jak nie monitoring miejski to poszukają firmowego w okolicy.Tu nie ma co gdybać tylko działać.PS. Nie mogę wysnuć wniosku... czy oszust już paczkę ma w rękach czy dopiero ma ją odebrać z paczkomatu jako zwrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Spróbuj jeszcze raz może uda się zablokować tą paczkę w inpoście do czasu wyjaśnienia sprawy albo chociaż przez parę dni, może trafisz na kogoś wyrozumiałego podeślesz im sfałszowaną etykietę i może uda się wstrzymać wydanie paczki do czasu aż sprawa zostanie wyjaśniona przez policję. Teraz policja ma wirusa na głowie i pewnie szybko się tym nie zajmą, a zanim podejdą do tematu to paczka będzie już odebrana przez oszusta a wtedy sytuacja się skomplikuje. Wysłane z Nokia 3310rozmawiałem...nie da się, u nich w systemie jest ok...a załączyć sfałszowaną etykietę można tylko w drodze reklamacji - i tak zrobiłeminfolinia Inpostu widzi tylko nr reklamacji, nic więcej\\ PS może ktoś z Forumowiczów pracuje w Inpoście i może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Inpost odpowiada że nie da się.... ale policji tak nie powiedzą. Policji wystarczy informacja do której konkretnie skrytki doręczyciel włoży paczkę z której to oszust bedzie potem ją chciał odebrać.Co Ci powiedzieli na policji? Edytowane 21 Marca 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Wszystko wyjaśni Ci policjant.W chwili obecnej ludzi zbyt wielu nie ma przy paczkomatach i na ulicach. Zadanie ułatwione. Jak nie monitoring miejski to poszukają firmowego w okolicy.Tu nie ma co gdybać tylko działać.PS. Nie mogę wysnuć wniosku... czy oszust już paczkę ma w rękach czy dopiero ma ją odebrać z paczkomatu jako zwrot?ok, będę dzwonił nie wiem, czy odebrał - bo ja widzę na stronie Inpostu taki komunikat, od 17.03:Zwrot do nadawcy.Przesyłka wyruszyła w drogę powrotną do Nadawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 ok, będę dzwonił nie wiem, czy odebrał - bo ja widzę na stronie Inpostu taki komunikat, od 17.03:Zwrot do nadawcy.Przesyłka wyruszyła w drogę powrotną do Nadawcy.tylko że nadawcą powinienem być ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Inpost odpowiada że nie da się.... ale policji tak nie powiedzą. Policji wystarczy informacja do której konkretnie skrytki doręczyciel włoży paczkę z której to oszust bedzie potem ją chciał odebrać.Co Ci powiedzieli na policji?ok, mam te dane i podam Policji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Daj znać co powiedzieli Edytowane 21 Marca 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Daj znać co powiedzieliok ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z@nder Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Ścigać, ścigać, ścigać Edytowane 21 Marca 2020 przez z@nder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietryk Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Poszło na FBhttps://m.facebook.com/groups/1417805135109210?view=permalink&id=2788538608035849 Edytowane 21 Marca 2020 przez pietryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Poszło na FBhttps://m.facebook.com/groups/1417805135109210?view=permalink&id=2788538608035849super, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Wierzcie dalej w tak wysoką skuteczność naszej polskiej policji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Rozbawiliście mnie tym działaniem policji, kamerami skrytkami, poczułem się jak w kinie na dobrym filmie szpiegowskim. Koledzy w jakim kraju wy żyjecie? Policja, jasne przyjmie zgłoszenie, rzuci na biurko, przeleży miesiąc, a po miesiącu przyjdzie...........umorzenie. @KonstantyZastanawia mnie jak nadałeś przesyłkę, skoro paczkomat nadawcy jest w Szczecinie, to jakim cudem otworzyłeś skrytkę paczkomatu w Krakowie ? Zawsze korzystając ze strony inpostu przed wydrukowaniem etykiety wybierałem paczkomat do którego będę wkładał paczkę. Edytowane 22 Marca 2020 przez Małkociniak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Nie wiem o co chodzi z tym sfałszowaniem etykiety. Przecież musiałeś ją fizycznie nakleić. Nakleiłeś etykietę, którą ktoś Tobie wysłał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Napisał poszkodowany kolega, że dostał etykietę z miejscem nadania Szczecin odbiór Kraków. Skaner przecież pobiera informacje z kodu kreskowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Z praktyki wiem, że można nadać paczkę w innym paczkomacie niż ten wybrany podczas tworzenia etykiety w systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Napisał poszkodowany kolega, że dostał etykietę z miejscem nadania Szczecin odbiór Kraków. Skaner przecież pobiera informacje z kodu kreskowegoOczywiście miasto nadania Kraków, odbiór Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Tylko, że taka etykieta nie jest sfałszowana, co więcej oszust w tym wypadku zapłacił za usługę i nikt siłą nie zmusił nikogo, aby taką etykietę na paczkę nakleić. Edytowane 22 Marca 2020 przez asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 W systemie nie, ale już edycja pdf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Poczekajmy na informacje od kolegi Konstanty, jak sprawa się zakończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Moim zdaniem żadnej edycji PDF nie było, bo i po co? Ktoś stworzył etykietę, druga osoba ją nakleiła, a potem płatnik(systemowy NADAWCA) zmienił dane wysyłki. Ktoś to dokładnie przemyślał.Tutaj nie ma fałszerstwa. Najprawdopodobniej Inpost nie zrobi nic. Pozostaje policja. Wysyłka pobraniowa tylko w ostateczności i to po wpłacie dwukrotności kosztów wysyłki. Ogólnie to nie działa, bo jak ktoś chce wysłać ziemniaka to i tak wyśle, a przed otworzeniem paczki odbiorca musi za nią zapłacić, bo najczęściej ludzie nie wykupują możliwości sprawdzenia przesyłki. Z tym, że w takim przypadku osoba wysyłająca naraża się na oszustwo w drugą stronę i nie polecam. Uczulam również na wysyłanie czegoś po przesłaniu dowodu wpłaty - wysyłka tylko i wyłącznie po zaksięgowaniu pieniędzy na koncie.Nie należy wchodzić też w linki wysyłane przez kogoś służące do wpłaty, dopłaty lub opłaty za usługi kurierskie. To samo tyczy się naklejania dokumentów przewozowych stworzonych przez potencjalnego zainteresowanego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Tu nie chodzi o wiarę w policję, sam jej nie miałem za grosz słuchając przygód znajomych. Jednak moją sprawą się zajęli, i choć trwało ponad rok to zapadł wyrok nakazowy i komornik niedługo wejdzie do gry.Tu chodzi o fakt, że ludzie olewają i tylko wylewają łzy zamiast zgłosić sprawę i liczyć na dobre zakończenie i tępić złodziei. Bez zgłoszenia na pewno się takiemu upiecze i będzie dalej uprawiał swój proceder.Dzięki zgłoszeniu mam wszystkie dane oszusta i że bywam pamiętliwy to w razie nieskuteczności komornika pofatyguje się sam po swoją własność...ale odpuścić nie mam zamiaru. Dla zasady.Człowiek ciężko pracuje na każdą złotówkę więc nie widzę powodu by pobłażać i hodować złodziejstwo.Najlepszym rozwiązaniem było obcięcie rąk w krajach nordyckich, skutkowało. Niestety nie te czasy...przynajmniej w świetle prawa :-P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Tu nie chodzi o wiarę w policję, sam jej nie miałem za grosz słuchając przygód znajomych. Jednak moją sprawą się zajęli, i choć trwało ponad rok to zapadł wyrok nakazowy i komornik niedługo wejdzie do gry.Tu chodzi o fakt, że ludzie olewają i tylko wylewają łzy zamiast zgłosić sprawę i liczyć na dobre zakończenie i tępić złodziei. Bez zgłoszenia na pewno się takiemu upiecze i będzie dalej uprawiał swój proceder.Dzięki zgłoszeniu mam wszystkie dane oszusta i że bywam pamiętliwy to w razie nieskuteczności komornika pofatyguje się sam po swoją własność...ale odpuścić nie mam zamiaru. Dla zasady.Człowiek ciężko pracuje na każdą złotówkę więc nie widzę powodu by pobłażać i hodować złodziejstwo.Najlepszym rozwiązaniem było obcięcie rąk w krajach nordyckich, skutkowało. Niestety nie te czasy...przynajmniej w świetle prawa :-P Przecież to nieprawda z tym obcinaniem rąk w tych krajach nordyckich. Ciekawe skad biora się te mity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Obcinano również uszy...ale nie o amputacjach ten wątek..."Ręce ucinano – ale w średniowieczuPodobnie, jak we innych krajach, prawo obowiązujące w Szwecji było początkowo prawem zwyczajowym, przekazywanym ustnie z pokolenia na pokolenie. Początki prawa pisanego datują się na XIII wiek, kiedy to spisane zostały kodeksy prawne dla różnych części kraju. Kodeksy te zawierały, rzecz jasna, przepisy o ochronie własności. Za kradzież przewidywały one karę grzywny, która w średniowieczu była najczęstszą sankcją za to przestępstwo, a w sprawach poważniejszych, dotyczących przedmiotów czy pieniędzy o większej wartości – chłostę, ucięcie ręki, jednego lub obu uszu, bądź śmierć przez powieszenie. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi