Skocz do zawartości

uwaga OSZUST ze Szczecina

Konstanty

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkanaście lat temu ukradli na sylwestrze mojej dziewczynie aparat foto.

Zgłoszone na policje.

Cisza.

Uruchomilem kontakty. Dostałem imię nazwisko miejscowość złodzieja oraz co zrobil z aparatem.

Policjant opowiedział o trudnej sytuacji rodzinnej chłopaka i umorzyli sprawę z powodu niewykrycia sprawcy.

....obecnie inaczej podszedlbym do sprawy.

Do zlodzieja i policji.

Nie wiem skąd ten hura optymizm, Twój i kilku jeszcze osób które sugerowały zeby polucjanci po monitoringi z paczkomatu zatrzymały oszusta  :doh: . Gdzie wy żyjecie, w jakim kraju i jakich filmów się naoglądaliście. Finał Twojej sprawy.................. umorzenie. Taki mamy klimat.

Widzisz , ja pesymista jestem, czyli nawrócony optymista, ale jakoś mam w ręku wyrok sądu, lada dzień odbiorę z sądu klauzulę wykonalności i z przyjemnością przekażę ją komornikowi.

Jedyne co musiałem zrobić to pofatygować się złożyć zawiadomienie , opowiedzieć co i jak, przekazać wydruki dowodowe i złożyć podpis. Nie musiałem się już nigdzie stawiać itd. Pocztą dostawałem informację o kolejnych "etapach działań" jak i wyrok.

Wyrokujesz choć ze sprawą nie masz nic wspólnego. Przez takie właśnie lanie pesymizmu z wiader ludzie odpuszczają, nie zgłaszają, a tylko lamentują jak to ich oszukali i jaki to złodziej paskudny zły, ale nie robią nic by go odszukać i ukarać.

Sami takim postępowaniem hodują złodziei zamiast ich wyrywać jak chwasty.

Przypominam też że obecnie "oszustwo internetowe" nie jest kwalifikowane jako niska szkodliwość szkodliwość czynu...

A zgłoszenie i działania muszą podjąć , nie mogą spławić człowieka. Wiem że czasem trafiają się policjanci którzy gadają "ale czy warto, itd".

WARTO. Nie od razu Rzym zbudowano. Jak poszkodowani nie bedą odpuszczać to i organy ścigania przestaną stosować spychologię na zasadzie "a może się rozmyśli...to tyle papierków itd" co wiem, że się czasem dzieje. U mnie się nie stało.

To czy odzyska pieniądze komornik to już kwestia jego sprytu itd. Ale posiadając klauzulę wykonalności mogę ją po kolei dawać kolejnym komornikom, aż któryś w końcu ściągnie kasę ze złodzieja. I tak mogę robić latami aż do odzyskania kasy. Choćby dlatego by złodziej latami nie mógł żadnej kasy mieć na koncie i w postaci dóbr materialnych.

Brońmy naszej własności i tępmy złodziejstwo zamiast tylko zniechęcać ... bo umorzą...

• Like 9

Wiele razy słyszałem "pocieszenie" dla ofiary np.rozboju ,że:  znalazłeś się w nieodpowiednim czasie w nie odpowiednim miejscu !!

A  chciałbym dożyć czasów ,że sędzia na rozprawie powie do oszusta ,bandyty czy innego zbira : masz pecha ,że na mnie trafiłeś !! 

• Like 1

Nie musisz się tłumaczyć z zaufania i wiary w ludzi. To piękne cechy, a patologia która dała Ci popalić wywołuje niestety kryzys zaufania. Może nie za pierwszym razem, ale coraz rzadziej mamy do czynienia z jednym razem. Oszukiwanie ludzi to prężnie rozwijający się, intratny biznes.

stan na teraz: paczka wróciła do mnie ;-)

oszust jej nie odebrał ze swojego paczkomatu, potem paczka poszła do Magazynu Przesyłek Niedoręczalnych (z nowym już numerem przesyłki - uwaga! adresowanym na adres oszusta!)

również z tego Magazynu jej nie odebrał, bo  - nastraszony Policją przeze mnie (przez olx jeszcze [przeczytał wiadomość]) bał się chyba

tak jak mi polecano przez infolinię złożyłem reklamację i... po dłuuuugim oczekiwaniu paczka wróciła do mnie ;-)

musiałem na @ Inpostu podać swoje dane, dostałem kod weryfikacyjny i kurier doręczył mi dziś paczkę

takie sprawy...

aha - Policja na razie milczy, po otrzymaniu ode mnie szczegółów w drodze zawiadomienia mailowego

PS przestrzegam zatem: niech nikt nigdy za Was nie generuje etykiety nadawczej Inpostu, najlepiej samemu - dziś to wiem

Edytowane przez Konstanty
  • Like 3

A co ma do tego miasto. Chwasty powinno się wyrywać.

Mi swego czasu w dość skomplikowanych okolicznościach skradziono praktycznie cały sprzęt. Po szybkim (nie minął miesiąc) umorzeniu sprawy przez policję która totalnie olewała temat a nawet bardziej dosadnie bym to określił, bo nie próbowali przeglądać zapisów z kamer monitoringu osiedlowego ani z autobusu którym złodziej odjechał a świadka, starszą panią, znajomą mojej mamy straszono więzieniem za składanie fałszywych zeznań (szło czy facet wynoszący sprzęt z bloku miał jeden pasek na czapce czy może jednak dwa), koleś włamał się raz jeszcze - procedura działania ta sama i identyczne ślady użytych narzędzi. Tym razem po czasie został złapany i postawiono mu zarzuty - to nie był jednorazowy wyczyn. Matka w sądzie ponoć próbowała coś wskórać ale pani sędzia stwierdziła że tamta sprawa jest umożona więc nie ma związku.

Od tego czasu nie ufam policji. Sądownictwu zresztą też.

• Like 1

No i dlatego nie nalezy sie poddawac. Ja w takich sprawach stalem sie z grzecznego obywatela wrednym skurczybykiem i "organy" przestaly mnie olewac bo woleli zrobic co w ich mocy by sprawe zalatwic i miec mnie juz z glowy niz wpadac dalej w dywagacje i probowac mnie zbyć. Kulturą się nie udawało. Wkurwem , japą i patrzeniem na ręce zaczęło działać.

Gratuluje odzyskania sprzętu ????

Do mnie dziś przyszedł wyrok nakazowy w którym mam nawet adres delikwenta. Najpierw znajde komornika z Rzeszowa ktory sie zajmie egzekucja. W przypadku nieskuteczności...lubię podróże????

• Like 1

A co ma do tego miasto. Chwasty powinno się wyrywać.

Mi swego czasu w dość skomplikowanych okolicznościach skradziono praktycznie cały sprzęt. Po szybkim (nie minął miesiąc) umorzeniu sprawy przez policję która totalnie olewała temat a nawet bardziej dosadnie bym to określił, bo nie próbowali przeglądać zapisów z kamer monitoringu osiedlowego ani z autobusu którym złodziej odjechał a świadka, starszą panią, znajomą mojej mamy straszono więzieniem za składanie fałszywych zeznań (szło czy facet wynoszący sprzęt z bloku miał jeden pasek na czapce czy może jednak dwa), koleś włamał się raz jeszcze - procedura działania ta sama i identyczne ślady użytych narzędzi. Tym razem po czasie został złapany i postawiono mu zarzuty - to nie był jednorazowy wyczyn. Matka w sądzie ponoć próbowała coś wskórać ale pani sędzia stwierdziła że tamta sprawa jest umożona więc nie ma związku.

Od tego czasu nie ufam policji. Sądownictwu zresztą też.

ale korzystałeś ze środków odwoławczych? 

No i dlatego nie nalezy sie poddawac. Ja w takich sprawach stalem sie z grzecznego obywatela wrednym skurczybykiem i "organy" przestaly mnie olewac bo woleli zrobic co w ich mocy by sprawe zalatwic i miec mnie juz z glowy niz wpadac dalej w dywagacje i probowac mnie zbyć. Kulturą się nie udawało. Wkurwem , japą i patrzeniem na ręce zaczęło działać.

Gratuluje odzyskania sprzętu

Do mnie dziś przyszedł wyrok nakazowy w którym mam nawet adres delikwenta. Najpierw znajde komornika z Rzeszowa ktory sie zajmie egzekucja. W przypadku nieskuteczności...lubię podróże

;-), weź kilku Kolegów i w drodze na San zajrzycie do delikwenta z niespodziewaną wizytą ;-)

w imię zasad... ;-)

• 3 tygodnie później...

niestety i ja padłem ofiara chyba tego samego gościa,facet zakupił na aukcji olx wobki,takie tam mi zalegały....mówi ze chętnie kupi czy wyśle za pobraniem (  że na jego koszt,mam mu podać dane paczkomatu numer konta do pobrania,on przygotuje etykiete itd) wydrukował dla mnie etykietę inpostu, widzę że jest ubezpieczenie paczki,kwota pobrania 230zl,mój numer konta(wszystko wygląda legal!)...paczka wysłana on ja odebrał,ale żadnego pobrania nie było! Okazuje się że wysłał mi podrobiona etykietę a InPost przyjął podrobiony list,wziął paczkę i pięknie dostarczył na kwotę pobrania 0.00zl bo to już zdążyłem ustalić w inpost...zostały tylko numer telefonu i adres email podam go tutaj ku przestrodze krzysieksieradzki@wp.pl 794536215,myślę ze nie robił tego pierwszy raz,to jest nagminny proceder,zgłaszać sprawę na policje? kit z kasa ale takich oszukanych było i pewnie będzie więcej 

Jasny gwint. Dobrze, że od jakiegoś czasu z zasady unikam portali aukcyjnych. Wolę sprzedać coś, puścić na aukcję lub kupić - częściej kupić- na naszej giełdzie. Czasem ktoś zatai jakieś wady sprzedawanych fantów lub nie może się trzeci miesiąc zebrać z wysyłką (pozdrawiam ????), ale to pikuś, na który można przymknąć oko, szczególnie przy coraz liczniejszych oszustwach w sieci.

Zgłaszać i jeszcze raz zgłaszać i nagłaśniać - może dzięki temu przy kolejnej próbie oszustwa i kradzieży ktoś kolejny nie da się okraść a może nawet uda się typa namierzyć.

Edytowane przez morrum
  • Like 1

niestety i ja padłem ofiara chyba tego samego gościa,facet zakupił na aukcji olx wobki,takie tam mi zalegały....mówi ze chętnie kupi czy wyśle za pobraniem (  że na jego koszt,mam mu podać dane paczkomatu numer konta do pobrania,on przygotuje etykiete itd) wydrukował dla mnie etykietę inpostu, widzę że jest ubezpieczenie paczki,kwota pobrania 230zl,mój numer konta(wszystko wygląda legal!)...paczka wysłana on ja odebrał,ale żadnego pobrania nie było! Okazuje się że wysłał mi podrobiona etykietę a InPost przyjął podrobiony list,wziął paczkę i pięknie dostarczył na kwotę pobrania 0.00zl bo to już zdążyłem ustalić w inpost...zostały tylko numer telefonu i adres email podam go tutaj ku przestrodze krzysieksieradzki@wp.pl 794536215,myślę ze nie robił tego pierwszy raz,to jest nagminny proceder,zgłaszać sprawę na policje? kit z kasa ale takich oszukanych było i pewnie będzie więcej 

ZGŁASZAĆ!!!

Ja kiedyś zgłosiłem na policji oszustwo na 50pln. (pewnie takich było kilku) Po 1 1/2 roku dostałem info z prokuratury , że sprawa jest w sądzie. Co dalej to nie wiem, nie wzywali mnie , ale działania wobec skurwiela/ki musieli podjąć.

• Like 3